A vállalat az európai piacon is erősíteni szeretné a PC-knél és a notebookoknál a bérlési modellt.
Hirdetés
 

Világszerte egyre több ügyfél keres olyan vendort, amely nem csak el-, hanem kölcsön is ad hardvert – nem felhőszolgáltatást, hanem konkrét, a végfelhasználó által használt gépeket, PC-t és notebookot. A Dell, amely korábban is kínált a rendszerei mellé különféle finanszírozási konstrukciókat, most a bérleti ajánlatok terén erősít, ellensúlyozandó a PC-piac visszaesését, derül ki abból az interjúból, melyet a Handelsblatt készített Tom Sweettel, a Dell pénzügyi igazgatójával.

A bérleti konstrukcióval a vállalatok elkerülhetik a hardverbeszerzéssel járó egyszeri jelentős kiadásokat, mondta a német üzleti lapnak Sweet, aki szerint a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben ez különösen fontos lehet. Persze mindezt a Dell nagyon is önös érdekből teszi: a PC-piac bezuhant, a raktárak tele, az árak csökkennek, teszi hozzá a lap.

Vegyen inkább kölcsön!

Mint az IDC jelentéséből is kiderül, a trend a Dellt is erősen érinti, a harmadik negyedévben több mint ötödével csökkentek az eladásai. Az egész piac pedig 15 százalékkal zsugorodott. Ekkora esést a 90-es évek közepétől nem látott a PC-piac, írja a Handelsblatt a Gartnerre hivatkozva. (Utóbbinál az IDC számainál is riasztóbb, majdnem 20 százalékos zuhanást mértek az elmúlt három hónapban.)

A bezuhanásnak több összetevője is van. A fogyasztók egy része – sokszor a beszerzéseit előre hozva – vásárolt új gépeket az elmúlt két évben. Akik pedig most jutottak el a gépcseréhez, a gazdasági bizonytalanságok miatt óvatosabbakká váltak, megfontoltabban költenek. A beruházásoknál amúgy sem a PC-beszerzés vezeti a prioritási listákat, sőt a Canalys piackutató szerint az informatikai költések esetében ez a kategória lesz az átcsoportosítások egyértelmű vesztese. A vállalatok meghosszabbítják a meglévő gépeik csereciklusát, és mivel a felvételt is sok vállalatnál befagyasztják, az új embereknek sem kell új gép. De visszavetik a piacot a magasabb kamatlábak is, mert jelentősen drágul a hardverbeszerzések finanszírozása.
 

Tom Sweet, a Dell CFO-ja, töretlenül optimista


Mindez Sweet szerint a vállalatokat is ösztönzi arra, hogy ha nagyon kell új géppark, előfizetéses konstrukcióra váltsanak. A Dellnél egyébként ez nem újdonság, de most látható növekedésnek indult. Az amerikai gyártónak a legutóbbi negyedévében már 5,2 milliárd dollár úgynevezett ismétlődő bevétele volt (ez a bérleti konstrukció), 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A pénzügyi vezető egyébként optimista. Szerinte a visszaesés átmeneti, mert a technológia ma már nélkülözhetetlen a modern üzleti modellek megvalósításához. "Szükség van ránk" – mondta Sweet, aki szerint emiatt a mostani visszaesés különbözik a 2008-as világválságtól, ami akkor nagyon megviselte az iparágat.

Mindazonáltal a konstrukciónak egyelőre komoly korlátai is vannak, írja a német lap. A németországi kkv-k még jobban kedvelik, ha az általuk használt eszközök a vállalat tulajdonában vannak. És nyugodtan hozzátehetjük: valószínűleg a hazai kisvállalati szektorra is ez a jellemző.

Piaci hírek

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.