Bár az MI egyelőre nem veszélyes, belátható időn belül azzá válhat, így nem érdemes sokáig késlekedni a kockázatokra reagáló szabályozás megalkotásával sem.

Az OpenAI társalapítója és vezérigazgatója, Sam Altman ismét arra figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligencia "nem áll annyira messze valami potenciálisan félelmetestől", ezért kritikus jelentőségűnek tartja a terület szabályozását. Altman a Twitteren "többnyire jónak" nevezte az MI-kompatibilis jövőre való áttérést, ami ugyanolyan gyorsan megtörténhet, mint az okostelefonok előtti világról való átváltás az okostelefonok világába. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a társadalomnak időre van szüksége az alkalmazkodáshoz, és ahhoz, hogy az intézményeink kitalálják, mihez kezdjenek a dologgal.

Bár szerinte a mesterségesintelligencia-eszközök legújabb generációja még nem különösebben ijesztő, erre sem kell már sokat várnunk. Az MI-chatbotokkal kapcsolatos egyik kihívásnak például azt tekinti, hogy az emberekben akkor is feszültséget kelt egy ilyen programmal való beszélgetés, ha pontosan tudják, hogy mivel állnak szemben – a jelenség meg is mutatkozott a Microsoft ChatGPT-alapú Bing keresőjével és a nyomasztó beszélgetésekről szóló beszámolókkal. Altman egyébként nem először beszélt az MI szabályozásáról, mivel már 2015 márciusában is erről értekezett a saját blogján.

Nem lehet túl korán elkezdeni

Akkor arról írt, hogy az Egyesült Államok és minden más ország kormányának is szabályoznia kellene az emberfeletti képességekkel bíró gépi intelligencia (SMI) fejlesztéseit. Szerinte egy ideális világban a szabályozás a rossz fiúkat lelassítja, miközben a jó fiúkít felgyorsítja, ezért nagyon sok múlik majd azon, hogy ebben a vonatkozásban mi történik a legelső SMI-kkel. Ugyanezen a véleményen van az OpenAI műszaki igazgatója, Mira Murati is, aki a Time magazinnak adott február 5-i interjújában a ChatGPT-ről szólva is a szabályozás mellett érvelt, ami a visszaélések lehetősége miatt nem lehet elég korai.

Ahogy január végén írtuk, Altman a GPT (Generative Pre-trained Transformer) következő főverziója körüli hisztériát is túlzásnak tartja, amire a ChatGPT újabb kiadásai is épülni fognak. A GPT-4 idei első felére várt megjelenésével kapcsolatban világossá tette, hogy azt csak úgy fogják közzétenni, ha a bevezetést biztonságosan és felelősségteljesen meg tudják valósítani. Az OpenAI vezérigazgatója akkor "komplett baromságnak" minősített az új kiadással kapcsolatos egyes várakozásokat, hozzátéve, hogy az emberek mindent megtesznek, hogy csalódhassanak, és csalódni is fognak.

Közösség & HR

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.