Bár az MI egyelőre nem veszélyes, belátható időn belül azzá válhat, így nem érdemes sokáig késlekedni a kockázatokra reagáló szabályozás megalkotásával sem.

Az OpenAI társalapítója és vezérigazgatója, Sam Altman ismét arra figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligencia "nem áll annyira messze valami potenciálisan félelmetestől", ezért kritikus jelentőségűnek tartja a terület szabályozását. Altman a Twitteren "többnyire jónak" nevezte az MI-kompatibilis jövőre való áttérést, ami ugyanolyan gyorsan megtörténhet, mint az okostelefonok előtti világról való átváltás az okostelefonok világába. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a társadalomnak időre van szüksége az alkalmazkodáshoz, és ahhoz, hogy az intézményeink kitalálják, mihez kezdjenek a dologgal.

Bár szerinte a mesterségesintelligencia-eszközök legújabb generációja még nem különösebben ijesztő, erre sem kell már sokat várnunk. Az MI-chatbotokkal kapcsolatos egyik kihívásnak például azt tekinti, hogy az emberekben akkor is feszültséget kelt egy ilyen programmal való beszélgetés, ha pontosan tudják, hogy mivel állnak szemben – a jelenség meg is mutatkozott a Microsoft ChatGPT-alapú Bing keresőjével és a nyomasztó beszélgetésekről szóló beszámolókkal. Altman egyébként nem először beszélt az MI szabályozásáról, mivel már 2015 márciusában is erről értekezett a saját blogján.

Nem lehet túl korán elkezdeni

Akkor arról írt, hogy az Egyesült Államok és minden más ország kormányának is szabályoznia kellene az emberfeletti képességekkel bíró gépi intelligencia (SMI) fejlesztéseit. Szerinte egy ideális világban a szabályozás a rossz fiúkat lelassítja, miközben a jó fiúkít felgyorsítja, ezért nagyon sok múlik majd azon, hogy ebben a vonatkozásban mi történik a legelső SMI-kkel. Ugyanezen a véleményen van az OpenAI műszaki igazgatója, Mira Murati is, aki a Time magazinnak adott február 5-i interjújában a ChatGPT-ről szólva is a szabályozás mellett érvelt, ami a visszaélések lehetősége miatt nem lehet elég korai.

Ahogy január végén írtuk, Altman a GPT (Generative Pre-trained Transformer) következő főverziója körüli hisztériát is túlzásnak tartja, amire a ChatGPT újabb kiadásai is épülni fognak. A GPT-4 idei első felére várt megjelenésével kapcsolatban világossá tette, hogy azt csak úgy fogják közzétenni, ha a bevezetést biztonságosan és felelősségteljesen meg tudják valósítani. Az OpenAI vezérigazgatója akkor "komplett baromságnak" minősített az új kiadással kapcsolatos egyes várakozásokat, hozzátéve, hogy az emberek mindent megtesznek, hogy csalódhassanak, és csalódni is fognak.

Közösség & HR

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.