Illetve a fizetéshez továbbra is bankkártya kell, csak az azonosításhoz PIN helyett már ujjbegyet is lehet használni.

Ujjlenyomattal működő bankkártya pilotot indít egy brit bank. Az előreláthatólag áprilisban induló program keretében a NatWest (National Westminster Bank) kétszáz ügyfelének ad ilyen speciális kártyát.

A bankkártya csupán abban különbözik a hagyományos plasztik lapoktól, hogy tartalmaz egy ujjlenyomatolvasót, és ha az ügyfél 30 fontnál nagyobb összegű vásárlást egyenlít ki bankkártyával, akkor a PIN helyett az ujjlenyomatával is azonosíthatja magát. A bank ettől a fizetési biztonság és az ügyfélélmény javulását is várja. Az ujjlenyomat, amely az egyik alapvető biometriai azonosító, nehezen hamisítható, és a fizetés folyamata is zökkenőmentesebbé válhat – véli a bank.

A NatWest távlati terve az, hogy a Visával és a MasterCarddal együttműködve a ujjlenyomatos bankkártya-szolgáltatását az egész Egyesült Királyságban bevezeti.

A kártyatulajdonos szempontjából semmi sem változik

A kártyák ujjlenyomat-azonosító egységét a holland Gemalto fejleszti. A biztonsági cég fő profilja a digitális felhasználó-azonosító, aláíró- és kriptográfiai eszközök fejlesztése. Ezen belül egyik fontos területük a biometrikus azonosítás. A Gemalto az új kártyák előnyét legfőképpen abban látja, hogy az érintésmentes kártyás fizetésnél még jobban eltünteti a határt az azonosítást nem igénylő, alacsony összegű, illetve az azonosítást igénylő magasabb összegű vásárlások között, miközben a biztonsági szintet is javítja.

A kísérleti kártyák ugyanúgy működnek, mint bármely más Visa és MasterCard paypass kártya, azaz minden korábbi kártyafunkció megmarad. A kártyatulajdonos választhat, hogy a nagyobb összegű vásárlásnál továbbra is a PIN-t használja, vagy ujjlenyomatával azonosítja magát (lásd az alábbi videót).
 


A biometrikus azonosítást eddig főleg a különböző mobil fizetési megoldásokban alkalmazták. Az Alipay például már az arcfelismerést is támogatja. Az ujjlenyomat-azonosítás – az ApplePayben ez már régebb óta elérhető – azonban lényegesen elterjedtebb, tekintve, hogy egyre több okostelefonban van mobil appokkal is együttműködő ujjlenyomat-olvasó.

Ez hozhatja vissza a plasztik lapot a versenybe?

A bankkártya-kibocsátók és a bankok évek óta keresik a biometrikus azonosítás helyét a fizetési folyamatban – nem véletlenül. A Juniper Research egy 2017-es elemzésében azt jósolta, hogy 2023-ban már mintegy 2000 milliárd dollár lesz a biometrikus azonosítással zajló mobil fizetési tranzakciók értéke. Ebből következően a különböző okostelefonos fizetési megoldások már középtávon is nagy kihívást jelent a bankkártya-cégeknek. Egyelőre sok bank olyan megoldásokban gondolkodik, mint a Magyarországon egyre népszerűbb Simple, amely a fizikai bankkártya digitális mását teszi fel a telefonra.

De vannak olyan fejlesztések is, melyek megpróbálják az óriási felhasználói bázissal rendelkező (kredit és debit) fizikai bankkártyákat modernizálni. A norvég IDEX Biometrics hasonló megoldásban gondolkodik, mint a NatWest: 2017-ben mutatott be bankkártyába építhető ujjlenyomat-olvasó technológiát, tavaly pedig bejelentette, hogy a MasterCarddal több bankot látnak el 2019 folyamán ujjlenyomat-olvasós bankkártyákkal. Az IDEX akkor 100 ezres nagyságrendű kártyamennyiségről beszélt, de ennek a projektnek a megvalósulása egyelőre csúszik.

Mobilitás

Így nyomaszt majd minket a technológia 2020-ban

A CB Insights kutatása azokat a technológiai trendeket veszi sorra, amelyeket ebben az évben már nem csak elméleti lehetőségként, hanem valós tényezőként vagy problmaként kell kezelnünk.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.