A bankszektor azonban megbízhatóbb befektetésnek tűnik, még a kriptovaluta-ökoszisztéma egyes elkötelezettjei szerint is.

Jelenlegi árszintjén (1 bitcoin = 37 756 dollár) a bitcoin piaci kapitalizációja a globális bankszektorénak a 9,2 százaléka. És ez az arány volt jobb is, mármint a bitcoin szempontjából: január 8-án ugyanis voltak olyan pillanatok, amikor közel 42 ezer dollárt kellett kicsengetni egyetlen bitcoinért.

Az összehasonlításhoz szükséges adatokat a Crypto Parrot nevű kriptovaluta-kereskedési szimulátor oldal gyűjtötte össze. (Az oldalon kockázatmentesen lehet beletanulni a kriptovaluta-tőzsdézésbe.)

Ebben a bankok is vastagon benne vannak

Január 19-én záráskor 671 milliárd dollárt ért az összes eddig kibányászott bitcoin, míg a globális bankszektor értékét 2020 negyedik negyedévének végén a Bloomberg adatai alapján nagyságrendileg 7400 milliárd dollárra becsülte a Crypto Parrot. Amikor január 9-én a bitcoin árfolyama 42 ezer dollár közelében járt, a piaci kapitalizáció megközelítette a 749 milliárd dollárt, azaz értéke nagyjából tizede volt a globális bankszektorénak.

Ehhez a bankszektor lejtmenete is kellett: 2019 első negyedéve és 2020 negyedik negyedéve között ugyanis több mint 14 százalékkal csökkent a globális bankszektor piaci értéke (2019 első negyedévében még 8600 milliárd dollárra becsülték). A bankokat is nagyon megütötte a globális járvány, amit csak a negyedik negyedévben sikerült ellensúlyozniuk. A különböző vakcinafejlesztések célegyenesbe érése ismét lendületet adott a globális gazdaságnak és ezzel a bankszektornak is.

 
Bitcoin vs. bankok piaci értéke
Infogram


Ezzel szemben a bitcoin az év során lényegében töretlenül drágult (még ha voltak is jelentősebb rövid távú kilengései). De ha valaki 2020 januárjában vásárolt 7000 dollár körül belőle, egy év alatt csinos nyereséget kasszírozhatott. Az árfolyamot hajtotta felfelé, hogy a koronavírus-időszak alatt sok intézményi befektető bitcoinnal (és más kriptovalutával) ellensúlyozta a hagyományos devizák (legfőképpen a dollár) leértékelődését. Ha eszközeik kis részét is tették át bitcoinba, megjelenésük a piacon újabb lökést adott, hogy a kriptovaluta elmozduljon a mainstream irányába.

A bankok azért még megbízhatóbbak...

A Crypto Parrot cikke mindezzel együtt külön hangsúlyozza: a bankok lényegesen biztosabb befektetést jelentenek. Már csak azért is, mert sokmilliárdos eszközállománnyal rendelkeznek, és a papírjaik után jellemzően osztalékot fizetnek. Az intézményi befektetők megjelenése azonban egyre több bankot fog arra sarkallni, hogy szintén beszálljon valamilyen formában vagy szolgáltatással a bitcoinpiacra.

Piaci hírek

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.