Belgium is csatlakozott azoknak az országoknak a sorához, ahol komolyan veszik a technológiából fakadó munkahelyi kiégést. Egy új törvény első lépésben a köztisztviselőket védené meg attól, hogy munkaidőn kívül is telefonon vagy e-mailben zaklathassák őket a főnökeik vagy a kollégáik.

Az ír kereskedelmi és munkaügyi minisztérium már az előző tavasszal kiadott egy új magatartási kódexet azal kapcsolatban, hogy a dolgozók a munkaidejük végeztével leadhassák szakmai kötelezettségeiket, és a következő napi munkakezdésig felfüggeszthessék a munkahelyi kommunikációt, figyelmen kívül hagyva az onnan érkező üzeneteket. Ez a speciális beosztásokban természetesen nem mindig alkalmazható, de a dokumentum így is kulcsfontosságú záradékokat rögzített a "lecsatlakozási jog" részeként.

A munkavállalókat így nem érhetné semmilyen retorzió, ha a munkaidőn kívül megtagadják a szakmai ügyekben való részvételt, ebből következően pedig a munkatársaknak is tiszteletben kell tartaniuk egymás lecsatlakozáshoz való jogát, tartózkodniuk kell az e-mailek küldözgetésétől vagy hivatali időn túli telefonálgatástól. Ugyan nem törvényről van szó, de a minisztérium arra ösztönözte a munkaadókat, hogy alakítsák ki a vonatkozó házirendeket, ebben pedig legyenek tekintettel saját észszerű működésükre.

A hírek szerint Belgium most ennél is tovább ment egy lépéssel, és a köztisztviselők esetében törvénybe írja a lecsatlakozás jogát, fellépve a munkavállalók túlterhelése vagy kiégése ellen. Az országban február 1-jétől lesz érvényes az ott „megszakítási jognak” nevezett szabályozás, amely ténylegesen megtiltja majd a közszolgálatban, hogy a felettesek úgy is kapcsolatba lépjenek a beosztottakkal, ha azok nem dolgoznak – kivéve persze a vészhelyzeteket vagy a törvényben máshogy meghatározott kivételes körülményeket.

Lassan mindenhol téma lesz belőle

A beszámolók a zöldpárt közszolgálati minisztert idézik, aki a köztisztviselőknek írt levelében a várható jóléti eredményeket emeli ki, legyen szó a hatékonyabb összpontosításról, a pihenésről vagy a "fenntarthatóbb energiaszintről". A levélből kiderül, hogy a kiégés különösen problémássá vált a távmunka erőltetett ütemű terjedésével, miután a dolgozók hajlamosak a munkaidő leteltével is a számítógépüknél maradni, vagy bárhol máshol elolvasni az okostelefonjukra küldött munkahelyi e-maileket.

Az új rendelkezések egyelőre a szövetségi köztisztviselőkre vonatkoznak, de a tervek szerint később a belga magánszektorra is kiterjedő, szélesebb körű törvények születnek majd. Ezzel Belgium is csatlakozik ahhoz az előrelátó társasághoz, amelynek az írek mellett már a portugálok is a tagjai: ott november végén vezettek be hasonló ajánlásokat a tíz vagy több alkalmazottat foglalkoztató szervezeteknek. Az iránymutatástól való eltérést akár pénzbírsággal is sújthatják, a munkáltatóknak pedig hozzá kell járulniuk a távmunka költségeihez.

A belgák esetében egyelőre nem világos, hogy milyen módszerekkel próbálnak majd érvényt szerezni a megszakítási jognak, de az biztos, hogy komolyan gondolják a dolgot: a világjárvány nyomán például újabb lendületet kaptak náluk a négynapos munkahét bevezetését célzó reformok is (ami szervezési kérdés lenne inkább, mert a heti munkaidőt nem csökkentené lényegesen). A lecsatlakozáshoz való jog egyébként már az Európai Parlamentben is téma, bár azon a fronton gyors döntésekre nem kell számítani, az Egyesült Királyságban pedig ugyancsak előállt vele a TUC szakszervezeti szövetség a technológiavezérelt társadalomban mindenképpen szükségesnek tartott változtatások részeként.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.