Lemondott a Binance vezérigazgatói pozíciójáról, miután bűnösnek vallotta magát pénzmosásban.

Kiderült, hogy a Binance sem olyan patyolattiszta vállalat, mint amilyennek vezetője, Changpeng Zhao láttatni szerette volna. A Binance az FTX bukása körüli történésekben még látványosan exponálta magát. Ám amikor kiderült, hogy a SEC (Securities and Exchange Commission) szerint a Binance-nél is ugyanaz a trükközés folyhatott pepitában, mint az FTX-nél, és ezért pert indított a vállalat ellen, Zhao hosszú időre elérhetetlenné vált.

Mint a Reuters összefoglalója írja, a Binace elleni per most egyezséggel zárult. A bűnösnek vallotta magát az USA pénzmosás elleni törvényeinek megszegésében, és lemondott. A vállalatnak 4,3 milliárd dollár büntetést kell fizetnie. Az ügyészség szerint ez az egyik legnagyobb vállalati büntetés az USA történelmében.

Changpeng Zhaónak 50 millió dollár büntetést kell fizetnie. Jogi szakértők szerint egyébként a vádak súlyosságához viszonyítva jól jött ki az ügyből, mert az ügyészség érintetlenül hagyta vagyona javát, így megtarthatta részesedését a Binance-ban is. Ráadásul a börtönbüntetést is megússza, az igazságügyi minisztérium ugyanis eredetileg 18 hónap börtön kiszabását is kérte rá.

A vád szerint a Binance nem jelentett be több mint 100 ezer olyan gyanús tranzakciót, amelyek terrorista csoportokhoz (pl. Hamász, az al-Kaida, Iszlám Állam) köthető: a kriptotőzsdén keresztül milliárdos nagyságrendben áramlott a pénz a Közel-Keletre. A vizsgálatok szerint a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjén mosták tisztára bűnözők a legtöbb ransomware-támadásból származó bevételt, de még fiatalkorúak szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagokat áruló webhelyek tranzakcióiban is lehetett része.

Zhao a lemondásával egy időben azt is bejelentette, hogy helyét Richard Teng veszi át, aki 2021-től dolgozik ügyvezetőként a cégnél különböző regionális pozíciókban.

2018 óta vizsgálódnak a hatóságok

Szakértők szerint a helyzet a Binance számára a jelentős a bírság ellenére i kezelhető. Többek között amiatt is, mert a 4,3 milliárd dollárt nem kell egy összegben és azonnal kifizetni. Az első részlet 1,8 milliárd, aminek kifizetésére 15 hónapot kapott a vállalat.

A mérleg serpenyőjében van viszont az, hogy a céget már nem Zhao irányítja, akinek a neve szorosan összefonódott a Binance üzleti modelljével és gyors növekedésével. Nagy kérdés, hogy a részesedésén keresztül mekkora lesz befolyása a vállalatra. Az 50 milliós büntetést biztosan lesz miből kifizetnie: a Forbes szerint Zhao vagyona még mindig meghaladja 10 milliárd dollárt.

Egyes információk szerint már alapítása után egy évvel 2018-ban elkezdett vizsgálódni a Binance-nél az amerikai igazságügy – főleg pénzmosással kapcsolatos ügyek miatt. Vádat azonban csak idén márciusban emeltek, de akkor már terrorizmus finanszírozása is szerepelt a vádpontokban. A per során a vállalat több vezetője és alkalmazottja is azt vallotta, hogy a platform illegális tevékenységeket segített.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.