Az elmúlt nyolc év legalacsonyabb nyereségét produkálta a vállalat mobileszközökkel foglalkozó részlege az akkumulátorhibás Note 7 miatt.

Habár a történtek után mindenki számított arra, hogy a Samsung harmadik negyedéves eredménye igen ramaty lesz, most mégis mellbevágó szembesülni azzal, mekkorát is bukott a dél-koreai konszernt a Galaxy Note 7 akkumulátorproblémáját. Pár hónapja még azt remélték a július-szeptember hónapokra eső időszaktól, hogy a tavalyihoz képest kicsivel nagyobb nyereségre tesznek szert – de nem így történt.

Az egész világra kiterjedő termékvisszahívás, és a megismételt visszahívás egyszerűen megzabálta a vállalat profitját. Nyilván az sem segített, hogy a Samsung kénytelen volt befejezni a termékvonal gyártását is, tehát nem csupán a már eddig eladott készülékek zömét kellett visszavennie, de újakat sem fog már értékesíteni.

Rekord alacsony számok

A fentiek hatása tükröződik vissza a számokban is, melyeket a vállalat szerdán tett közzé. Eszerint mindössze 4,5 milliárd dolláros nyereséget söpört be a vállalat a harmadik negyed során. Soknak tűnik? Az is, de bizonyos tekintetben nagyon elkeserítő adat. Ez a 4,5 milliárd dollár ugyanis 30 százalékos visszaesést jelent a tavalyi, hasonló időszakhoz képest, és az elmúlt két év legrosszabb negyedéves eredményét jelenti.

Még sokkolóbb a helyzet, ha csupán a vállalat mobil részlegének eredményét nézzük. Ennek nyeresége 88 millió dollárra esett vissza, ami 96(!) százalékos zuhanást jelent a 2015 harmadik negyedében elért eredményhez képest. Ezzel a Samsung mobileszközökkel foglalkozó divíziója az elmúlt nyolc év legrosszabb adatait produkálta.

Az éves bevétel is esett, 7,5 százalékkal, így 42 milliárd dollárt tudott felmutatni a Samsung ezen a téren.

Örülünk, Vincent?

Noha a fenti adatok igazán megdöbbentők, lehetett volna rosszabb is. A Note 7 visszahívások és a modell gyártásának leállítását követően arra figyelmeztetett a vállalat, hogy akár 5 milliárd dollárt is felemészthet a gyártási hiba fiaskója.

Ami viszont tényleg fáj a dél-koreaiaknak, hogy ezzel az okostelefonnal akarták megerősíteni piacvezető pozíciójukat a piacon. A Galaxy S3 2012-es megjelenése után a Samsung olyan mértékben tudta elkápráztatni a vevőket, hogy hamar nyertes pozícióba került, és öt, egymást követő negyedévben is rekord nyereségről számolhatott be.

Ez a lendület aztán megakadt. Ugyan a Galaxy S7 ismét megdobta az eladásokat, de a Note 7 sikerére is szüksége lett volna a vállalatnak ahhoz, hogy újra rekordot dönthessen. Utóbbi végül is összejött a Samsungnak, csak nem éppen úgy, ahogy tervezte.

Hogyan tovább?

Mindmáig nem ismert a pontos oka annak, miért hevült túl a Note 7-esek energiatároló telepe. A Samsung gyártási hibára hivatkozott korábban, de azt nem részletezte, miért gyulladhat ki egy-egy akkumulátor.

Tűzoltás gyanánt a dél-koreai konszern több lépést is tett a visszahívások és a gyártás leállítása után. Egyrészt felkínált 100 dollárnyi kártérítést az érintetteknek (amit egyesek keveselltek és csoportos pert indítottak a vállalat ellen), másrészt felkínálták annak lehetőségét, hogy a következő generációt olcsóbban vehetik meg.

Mert magáról a Note modellről nem mond le a Samsung; a Reuters értesülései szerint a következő évben meg fog jelenni - nyolcas szám alatt - a következő, remélhetőleg már nem heveskedő kiadás.

Piaci hírek

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.