Indulnak az új JEREMIE-alapok. A 80 milliárd forint friss forrást öt év alatt fektetné 150 magyar startupba nyolc új kockázati tőkealap.

Újabb lehetőségekhez juthatnak a magyar startupok. Augusztus végén felállt az a nyolc új kockázati tőkealap, melyek feladata az új JEREMIE-források (lásd a keretes szövegrészt) kihelyezése. Az alapok öt év alatt 80 milliárd forint forrást fektetnek be mintegy 150 magyar startupba. Az új források célja, hogy innovatív projektek megvalósulását támogassa, túlnyomórészt a Közép-Magyarországon kívüli, kevésbé fejlett hazai régiókban.

Hét alapnak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP 8.1.3/B-17), egynek pedig a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP 2.1.2-17 ) keretében működő Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram biztosítja a forrást.

A tőkekihelyezés során előnyt élveznek a nagy növekedési potenciállal rendelkező, technológiailag innovatív projektek. Az új JEREMIE-alapok összesen 150 innovatív vállalkozásba fognak majd befektetni a következő öt év során.

Az három éve elfogadott S3 stratégia adja a keretet

Minden alap a hazánk kutatás-fejlesztés és innovációs irányait kijelölő Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia, az ún. S3 által meghatározott egy célterületet támogat. (Az S3 stratégiáról itt és itt írtunk bővebben.)

A hét GINOP-os támogatott területek többsége szorosan kapcsolódik digitális innovációhoz. Az IKT technológiák és szolgáltatások területét az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. viszi. Önálló alapkezelő felel a smart city jellegű innovációkért, ezt a területet CV Alapkezelő Zrt. nyerte el. Az intelligens technológiák és szolgáltatások területét a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Solus Capital), a fejlett jármű- és egyéb gépipari technológiák területét pedig DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. fedi le.

Emellett kaphatnak forrásokat az egészséges társadalom és jólét területén fejlesztő startpok (Finatech Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.), az agrárinnovációkon dolgozó cégek (Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt.), valamint a fenntartható környezet, tiszta és megújuló energiákra irányuló innovációk is (X-Ventures Béta Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.)

JEREMIE

Az elnevezés a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató közös európai források) rövidítése. Az Európai Bizottság által az Európai Beruházási Alappal (EBA) közösen létrehozott kezdeményezés célja az, hogy javítsa a kkv-k finanszírozási forrásokhoz való hozzáférését a strukturális alapok tevékenységein keresztül. A tagállamok a strukturális alapokból származó keretük egy részét fordíthatják ún. megújuló eszközökre (kockázati tőke, kölcsön, garanciaalapok létrehozása stb.). Ebből vállalkozások alapításától meglévők bővítésén át az üzletorientált kutatás-fejlesztésig sok mindent lehet támogatni.

A hét GINOP-os tőkealap 9,34 milliárd forint tőkét kap európai uniós forrásból, amihez legalább 23 százaléknyi, azaz 2,15 milliárd magánforrást kell társítaniuk. Az alapok így a működési költségeiket leszámítva egyenként mintegy 10 milliárd, összesen körülbelül 75 milliárd forintnyi tőkét tudnak majd kihelyezni, projektenként minimum 200 millió forintot, maximum pedig 1,5 milliárdot.

A Gran Private Equity, amely VEKOP-os forrásra épít, így egyedüli alapként a Közép-Magyarországon megvalósuló projekteket is finanszírozhatja, 5,13 milliárd forintot kap európai uniós forrásból, amihez legalább minimum 40 százalék, azaz több mint 2 milliárd forint magánforrást kell bevonnia.

A Drukka Startup Studio által indított Progress Bar rendezvénysorozatában eddig az X-Ventures, a Solus Capital, a Finatech, illetve a Bonitás tőkealapok képviselői mutatták be az új programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Piaci hírek

Oximoron helyett: újabb próbálkozás az olcsó iPhone-ra

A jóslataival általában betaláló híres Apple-elemző több részletét, például az árát is megszellőztette a várhatóan jövő év elején érkező alsóbb kategóriás iPhone-nak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.