Indulnak az új JEREMIE-alapok. A 80 milliárd forint friss forrást öt év alatt fektetné 150 magyar startupba nyolc új kockázati tőkealap.

Újabb lehetőségekhez juthatnak a magyar startupok. Augusztus végén felállt az a nyolc új kockázati tőkealap, melyek feladata az új JEREMIE-források (lásd a keretes szövegrészt) kihelyezése. Az alapok öt év alatt 80 milliárd forint forrást fektetnek be mintegy 150 magyar startupba. Az új források célja, hogy innovatív projektek megvalósulását támogassa, túlnyomórészt a Közép-Magyarországon kívüli, kevésbé fejlett hazai régiókban.

Hét alapnak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP 8.1.3/B-17), egynek pedig a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP 2.1.2-17 ) keretében működő Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram biztosítja a forrást.

A tőkekihelyezés során előnyt élveznek a nagy növekedési potenciállal rendelkező, technológiailag innovatív projektek. Az új JEREMIE-alapok összesen 150 innovatív vállalkozásba fognak majd befektetni a következő öt év során.

Az három éve elfogadott S3 stratégia adja a keretet

Minden alap a hazánk kutatás-fejlesztés és innovációs irányait kijelölő Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia, az ún. S3 által meghatározott egy célterületet támogat. (Az S3 stratégiáról itt és itt írtunk bővebben.)

A hét GINOP-os támogatott területek többsége szorosan kapcsolódik digitális innovációhoz. Az IKT technológiák és szolgáltatások területét az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. viszi. Önálló alapkezelő felel a smart city jellegű innovációkért, ezt a területet CV Alapkezelő Zrt. nyerte el. Az intelligens technológiák és szolgáltatások területét a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Solus Capital), a fejlett jármű- és egyéb gépipari technológiák területét pedig DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. fedi le.

Emellett kaphatnak forrásokat az egészséges társadalom és jólét területén fejlesztő startpok (Finatech Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.), az agrárinnovációkon dolgozó cégek (Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt.), valamint a fenntartható környezet, tiszta és megújuló energiákra irányuló innovációk is (X-Ventures Béta Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.)

JEREMIE

Az elnevezés a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató közös európai források) rövidítése. Az Európai Bizottság által az Európai Beruházási Alappal (EBA) közösen létrehozott kezdeményezés célja az, hogy javítsa a kkv-k finanszírozási forrásokhoz való hozzáférését a strukturális alapok tevékenységein keresztül. A tagállamok a strukturális alapokból származó keretük egy részét fordíthatják ún. megújuló eszközökre (kockázati tőke, kölcsön, garanciaalapok létrehozása stb.). Ebből vállalkozások alapításától meglévők bővítésén át az üzletorientált kutatás-fejlesztésig sok mindent lehet támogatni.

A hét GINOP-os tőkealap 9,34 milliárd forint tőkét kap európai uniós forrásból, amihez legalább 23 százaléknyi, azaz 2,15 milliárd magánforrást kell társítaniuk. Az alapok így a működési költségeiket leszámítva egyenként mintegy 10 milliárd, összesen körülbelül 75 milliárd forintnyi tőkét tudnak majd kihelyezni, projektenként minimum 200 millió forintot, maximum pedig 1,5 milliárdot.

A Gran Private Equity, amely VEKOP-os forrásra épít, így egyedüli alapként a Közép-Magyarországon megvalósuló projekteket is finanszírozhatja, 5,13 milliárd forintot kap európai uniós forrásból, amihez legalább minimum 40 százalék, azaz több mint 2 milliárd forint magánforrást kell bevonnia.

A Drukka Startup Studio által indított Progress Bar rendezvénysorozatában eddig az X-Ventures, a Solus Capital, a Finatech, illetve a Bonitás tőkealapok képviselői mutatták be az új programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Piaci hírek

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.