A kormány a feltalálók, vállalkozók és az egyetemi műhelyek véleményét, észrevételeit várja az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégiához, ami nélkül Magyarország nem férhet hozzá a 750 milliárd forintnyi uniós K+F+I forráshoz.

A következő hetekben országos szakmai és társadalmi egyeztetést kezdeményez az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs (S3) stratégiáról Pálinkás József (a fenti képen), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozataláért felelős kormánybiztos, valamint a program operatív irányítását végző Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH). Az S3 az Európai Unió új típusú megközelítése a kutatás-fejlesztés és az innováció területén, amelynek célja, hogy a támogatások célzottabbak, összehangoltabbak legyenek, és az egyes kutatási programok jobban figyelembe vegyék az egyes térségek helyi tudásalapú fejlődését és lehetőségeit.

A stratégia elkészítése az előfeltétele, hogy Magyarország hozzájusson az uniós Strukturális Alapok 2014-2020 közötti kutatási fejlesztési és innovációs forrásaihoz, ami hozzávetőlegesen 750 milliárd forint. Ehhez kapcsolódik még várhatóan 70-80 milliárd forintnyi saját forrás is, ennek a felhasználását is koordinálni kell az uniós pénzekkel.

Pálinkás József a téma kapcsán rendezett tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ezeknek a forrásoknak meg kell majd látszódniuk a hazai kreatív iparágakon. A stratégiának azt a további célt is szolgálnia kell, hogy a hazai K+F+I tevékenység a jövőben kevésbé legyen Budapest-centrikus. Jelenleg az országban elérhető fejlesztési programok 60-65 százalékának a helyszíne a főváros. Szerinte Debrecen, Szeged, Pécs Győr, Veszprém, Miskolc oldhatja a Budapest-centralizáltságot. (Megjegyzendő, hogy a kormánybiztos által említett települések összlakossága jelenleg mintegy 870 ezer fő, míg Budapesté mintegy közel 1,8 millió fő. Tehát a K+F tevékenység jelenlegi megoszlása a lakosságra vetítve megfelel a népesség megoszlásának.)

A kormánybiztos a jövendő nagy K+F+I projektek célpontjaként mindenekelőtt az egészségipart, valamint irányítástechnikai fókusszal az infokommunikációt emelte ki, de meghatározó gazdasági szegmensként említette a járműipart is. Hozzátette, az egyéb jó ötleteken alapuló fejlesztéseknek is fognak teret hagyni a támogatások odaítélésében.

A szeptemberben induló, közel két hónapon át tartó országos programsorozat kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció lesz a helyi döntéshozói és vállalkozói kör teljes bevonásával. A kormánybiztos a stratégia keretében nagy mértékben építene a nagyvállalatokra, mert mint Pálinkás fogalmazott, segítségükkel könnyebben találhatnak utat a világpiacra az innovatív magyar termékek.A megyei rendezvényekkel egy időben a NIH és a megyei kormányhivatalok online felülete is nyitva áll a véleményalkotók számára - emelte ki a korménybiztos.

A teljes S3 dokumentum idén októberre készül el, és várhatóan a november 12-én viszik a kormány elé.

Piaci hírek

Újabb malware-figyelmeztetés az egészségügyi intézményeknek

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint több hazai egészségügyi intézmény infrastruktúrájának érintettsége is felmerült az Emotet malware-t terjesztő email-kampányokban.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.