A big data fogalmát a mai napig sokféleképpen értelmezik, amit az InfoWorld friss összeállítása néhány szemléletes statisztikával színesít.
Hirdetés
 

Az iparági elemzők jelentős része úgy látja, hogy a big data mint hívószó lassan elveszti a jelentőségét: az adat a jövőben is adat marad, amelynek kezelése és elemzése egyre inkább az "adatmenedzsment" fogalmába olvad, ahogy megváltoznak a feladatra tervezett eszközök is. Az InformationWeek ennek szellemében érdekes összeállítást közöl a big data jelenlegi helyzetéről, amelyből mi is szemezgetünk.

● a vállalatok saját becslésük szerint a rendelkezésükre álló adattömeg átlagosan 12 százalékát elemzik. Ez önmagában azt is jelentheti, hogy veszni hagyják a maradék 88 százalékban rejlő lehetőségeket, de azt is, hogy bölcsen elkerülik a szükségtelenül bonyolult, túlzott léptékű feladatokat – állítja a Forrester. A piackutató szerint csak annyi biztos, hogy a kihasználatlanság objektív akadálya sokszor a megfelelő analitikai eszközök hiányában és az elszigetelten működő adatsilókban keresendő.

● A megfelelő képzettséggel rendelkező mérnökök kihasználhatják a big data őrületet: a Dice karrieroldal áprilisi adatai szerint az elmúlt év során 54, illetve 43 százalékkal növekedett a NoSQL és a Hadoop szakértők iránti kereslet, és általában a "big data szakértelem" is 46 százalékkal gyakrabban szerepel az álláshirdetésekben. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kiberbiztonsági specialisták például 162 százalékkal keresettebbek, mint egy évvel korábban.

● A Burtch Works munkavállalói adatbázisa szerint az Egyesült Államokban dolgozó adattudósok vagy adatkutatók idei átlagos fizetése 120 ezer dollár körül van, ami vezető beosztásban már a 160 ezret is eléri. Ettől nem sokkal marad el az általánosabb értelemben vett big data szakértők (vagyis akik sokféle és összetett képzettséggel rendelkeznek az adattartalmat leíró tranzakciókból, interakciókból vagy a különféle emberi viselkedési módokból származtatott ismeretek és előrejelzések terén) fizetése sem: az alacsonyabb beosztású alkalmazottak 90 ezer dollárt, a vezetők 145 ezer dollárt vihetnek haza.

● A jelenlegi, 3,2 zettabájtosra becsült digitális univerzum az évtized végére akár 40 zettabájtosra növekedhet. Ahogy a Hortonworks vezérigazgatója a Hadoop Summit 2014 konferencia keynote előadásában rámutatott: az új információ 85 százalékát az újonnan netre kapcsolódó eszközök generálják (mint a mobil, közösségi, webes vagy gépi adatok), ami a vállalatok számára egyaránt tartogat kihívásokat és lehetőségeket.

● A Spiceworks közel 40 százalékban az EMEA régióban végzett felmérése alapján az IT-szakemberek 60 százaléka nem tart szükségesnek semmilyen különleges felkészülést a legújabb hívószó, a tárgyak internete (Internet of Things, IoT) kapcsán. Ezzel szemben a legnagyobb részük biztonsági, analitikai és infrastrukturális beruházásokra készül, beleértve a sávszélesség folyamatos növelését is.

● A big data technológiák fejlődését a jelek szerint nem téríti el különösebben az egyre markánsabban megjelenő biztonsági és személyiségi jogi aggályok. Az Economist júniusi beszámolója szerint ezidáig nem tapasztalható számottevő változás az adatok tárolásának és felhasználásának módszereiben. A Gartner elemzője szerint sem tapasztalható a nagy adatban "nagy adatbiztonsági forradalom": bár egyre szaporodnak a vállalatok részéről az ilyen irányú kérdések, ezek közül tízből kilenc az adatközpontok fizikai elhelyezkedésére vonatkozik.

● A big data a szoftverpiacot is meghúzza, amelynek 2013 és 2018 közötti, 6 százalékos összetett éves növekedési üteméhez a big datához kapcsolódó területek (csoportmunka-alkalmazások, adathozzáférés, analitikai és delivery megoldások, strukturált adatok kezelése) 9 százalékkal járulnak hozzá – jelzi az IDC. A növekedés motorja a közösségi csatornák iránti fokozódó érdeklődés, amely a vásárlók viselkedésének pontosabb előrejelzésére, illetve a termékek megbízhatóságának és üzemeltetésének kérdéseire irányul.

● A dolgok internete egy rakás különleges eszközt szabadít a big data világára. Az ABI Research szerint az évtized végéig 30 milliárd eszközről lesz szó, amely vezeték nélküli kapcsolatban áll majd egymással és a világhálóval, a vezető szerep pedig az egészségügyi adatoknak jut. A BBC például arról számolt be, hogy a Microsoft brit és amerikai egyetemi kutatók közreműködésével olyan melltartót tervezett, amely érzékelői segítségével, a szív és bőr aktivitása alapján a stressz-szintet méri, az információt pedig a megfelelő táplálkozás kialakításában segítő okostelefonos alkalmazásnak küldi el.

Az InformationWeek összesen tíz szempontot vizsgáló cikke itt olvasható.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.