A versenytársaknak nagyon nem tetszik az AT&T marketingesei által kitalált 5G Evolution elnevezés, mivel az nyomokban sem tartalmaz 5G-s szolgáltatást. Per is lesz belőle.
Hirdetés
 

Finoman szólva sem indul zökkenőmentesen a mobil hálózatok legújabb generációjának bevezetése a világ egyik legfontosabb piacán. Az Egyesült Államokban a piacvezető szolgáltató, az AT&T tűnik a legaktívabbnak a témában, de az 5G-s technológia népszerűsítésére bevetett módszereik meglehetősen kérdésesek.

5G-nek hívott 4G

Az AT&T ugyan decemberben már megkezdte a tényleges 5G-s szolgáltatás kiépítését, de a rendkívül borsos áron kínált, kizárólag egy külön Netgear mobil hotspot segítségével elérhető technológia egyelőre messze van a széles körű bevezetéstől. Ami egyébként nem is akkora probléma, hiszen a mobilgyártók legtöbbje csak idén, vagy éppen jövőre kezdi szállítani az 5G-képes modelleket.

A sokkal jobb adatátviteli sebességet, kis késleltetéssel nyújtó új hálózatnak azonban nem árt idejében megágyazni a fogyasztók fejében. Legalábbis nagy valószínűséggel ez volt a mögöttes gondolat az AT&T januárban megkezdett kampányánál. A cég ugyanis előállt az 5G Evolution fantázianevű szolgáltatásával, amit az 5G-hez vezető lépésnek hívnak.

A probléma viszont az, hogy az elnevezés rettenetesen megtévesztő, mivel semmi köze az új technológiához, hiszen nincs másról szó, mint a régi, 4G/LTE hálózat képességeinek lehetőségek szerinti maximális kihasználásáról. A telkó által ígért csúcssebesség is ezt támasztja alá. A lobogtatott 400 megabites maximális adatátvitel ugyanis bőven elmarad az 5G potenciáljától.

Hogy a szituáció még megtévesztőbb legyen, a vállalat hálózatán működő, egyébként nyilvánvalóan csak 4G-re képes okostelefonok közül előbb az androidos, majd később az iPhone-os ügyfeleknél is elkezdett feltűnni az 5G E jelzés a mobilok kijelzőjén. A magas labdát a rivális T-Mobile például így ütötte le.

 

 

Az AT&T azzal védekezett, hogy mindez csak arra szolgál, hogy a felhasználók láthassák, hogy éppen olyan helyen vannak, ahol igénybe vehető az 5G Evolution szolgáltatás. Ezt azonban nem mindenki fogadta el. A versenytárs Sprint például készíttetett egy közvélménykutatást, amiből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele szerint az "5GE-hálózat" legalább olyan jó, vagy éppen jobb, mint az 5G. Szintén érdekes, hogy 43 százalék meg volt győződve arról, hogy ha az AT&T kínálatából vesznek most egy készüléket, az 5G-képes lesz. A Sprint ezért bírósághoz fordul, mivel álláspontja szerint versenytársa magatartásával aláássa a még ki sem épült technológia reputációját, ami természetesen az általános piaci folyamatokra lesz káros hatással.

Csak egy újszülöttnek új

Azt természetesen nem tudni, mi lesz a per kimenetele, azt viszont igen, hogy hasonló trükkökkel már korábban is éltek a távközlési szolgáltatók. A most lecserélendő 4G technológia hajnalán az AT&T mellett a már említett T-Mobile is eljátszotta azt, hogy 4G-s matricát csapott a korábbi generációt képviselő HSPA+ hálózatára. 2012-ben pedig ugyanúgy megjelent a 4G logó az akkori iPhone-okon (annak ellenére, hogy csak 3G-képesek voltak).

Igaz, akkoriban a Nemzetközi Távközlési Egyesület (angolul International Telecommunication Union, ITU) álláspontja az lett, hogy a "fejlett" 3G-s technológiákat is lehet 4G-nek hívni.

Hazánkban az 5G kiépítésének korai szakaszánál tartunk. Pár napja Zalaegerszegen indult be az első szabványos tesztállomás.

Mobilitás

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.