A legújabb Snapdragonnal felszerelt, OLED kijelzős készülék igazi kis erőgép lesz.

A Sony következő csúcstelefonja az Xperia ZX Pro nevet kapta, és vélhetően a következő hónapban mutatkozik be teljes valójában. Az egyelőre meg nem erősített hírek szerint a japán vállalat a barcelonai Mobile World Congress-en rántja majd le a leplet hivatalosan a készülékről.

Csúcsprocesszor, 4K-s OLED

A tavalyi Sony Xperia XZ Premium utódjaként az új készülék minden elképzelhető jósággal és okossággal meg lesz töltve. A kínai MyDrivers állítása szerint kiszivárgott a telefon specifikációja, ennek köszönhetően pedig szinte mindent lehet már tudni róla. Ha a hírek igaznak bizonyulnak, akkor a ZX Pro 5,7 inches képátlóval fog rendelkezni; maga a display egy 4K-s felbontású OLED panelre alapul.

Ezzel jelentős lesz az előrelépés a ZX Premium csúcskategóriában már kissé avíttasnak számító folyadékkristályos technológiájáról. A tavalyi év egyébként is az OLED diadalmenetét hozta, a Samsung Galaxy S8 és Note 8, az iPhone X és a Google Pixel 2 egyaránt szerves fénykibocsátó diódákat tartalmazó displaypanelekkel érkezett.

Visszatérve a Sony Xperia ZX Próra: a Qualcomm legújabb, 10 nanométeres gyártási eljárással készülő Snapdragon 845 processzorára alapul. Úgy tűnik, hogy idén a Samsung nem kötötte le a Qualcomm készleteit; tavaly ugyanis a dél-koreaiak összes riválisa kénytelen volt várni a Galaxy S8 megjelenéséig azzal, hogy saját új okostelefonjaikba beépíthessék a CPU-gyártó csúcsteljesítményt kínáló lapkáit. A Sony új üdvöskéje nem csak a nagyobb teljesítmény és alacsonyabb fogyasztás kombójából fog profitálni, hanem a nagyméretű operatív tárból (6 GB RAM) és a szintén nem lebecsülendő kapacitást nyújtó beépített háttértárból (128 GB).

Mindazonáltal, ha ez nem lenne elegendő, ezen a téren bővíthető a készülék egy microSD kártyával. Akkumulátor-kapacitása pedig 3420 mAh lesz, ha lehet hinni a MyDrivers értesüléseinek.

Előállt a tavaszi termékkínálat

Ma már nem lehet csúcstelefont úgy kiadni, hogy legalább a hátlapon ne két kamera figyelné a világot. A Sony Xperia ZX Pro esetében is ez a helyzet: egy 18 megapixeles és egy 12 megapixeles példány együttes munkája igyekszik majd gondoskodni a magas képminőségről. A frontoldalra csupán egy jutott belőlük, ez viszont 13 megapixeles felbontású.

A készülékház várhatóan IP68-as minősítést kap, azaz por- és vízálló lesz, és Android 8.1 Oreo operációs rendszerrel szállítják majd. A fentiekből sejthetően nem éppen alacsony áron – a kínaiak előrejelzése szerint valahol 900 és 1000 dollár közötti összeget kell majd leszurkolni érte.

Ezzel nagyjából teljes is a japánok idei portfóliója, hiszen a CES-en már bejelentették középkategóriás okostelefonjaikat. A január elsején bemutatkozott trió, az Xperia XA2, az XA2 Ultra és az L2 a némileg vékonyabb pénztárcával rendelkezőket célozza. Ezek közül a hangsúly az Xperia XA2-n van, mely 5,2 inches, full HD-s kijelzővel bír, Snapdragon 630 processzorra alapul, melyet 3 GB RAM lát el adatokkal. Érdekessége, hogy ugyan csak egy kamera került a hátlapra, annak viszont 23 megapixeles a felbontása, és támogatja a hibrid autofókuszt, a 4K-s videók, illetve a 120 FPS-es, lassított felvételek készítését.

Mobilitás

Az app is megjelent a Google egységes fizetési rendszeréhez

A Google kiadta a Google Pay szolgáltatás androidos applikációját, amely az idén az Android Pay és a Google Wallet helyére lép.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.