A szokásos tömegnyomor a boltoknál, az igazi szakértők nincsenek jó véleménnyel róla, de azért 300 darabot csak elloptak belőle. Az is kiderült, hogy a vártnál jobban alakultak az iPhone 8 eddigi eladásai.
Hirdetés
 

Kígyózó sorok, kíváncsi rajongók – a szokásos őrület az Apple boltok háza tájékán. Ahogy azt megszokhattuk, a vállalat új okostelefonja ismét felkorbácsolta a kedélyeket. Ráadásul idén ez már a második ilyen alkalom, hiszen az iPhone 8 bemutatkozására már egy hónappal korábban sor került. Akkor azonban még a csúcsváltozat nem állt készen; elsősorban gyártási problémák miatt.

Többek között az ujjlenyomat-olvasó kijelző alá rejtése okozott áthidalhatatlan gondot a vállalat (pontosabban a beszállítói) számára, ezért ez a funkció ki is maradt a végső változatból. Az iPhone X biometrikus azonosító rendszere felhasználója arcjegyeit használja a készülék feloldására.

Nagy a hype, de messze nem tökéletes

Az iPhone X lehet az Apple valaha volt legkeresettebb készüléke. Az előző rekorder iPhone 6-hoz képest 125 százalékkal több foglalás érkezett az okostelefonra az előrendelési időszak első négy napjában. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy még mindig nem rendelkezik elegendő mennyiséggel az almás vállalat a csúcsmodellből, tehát hiába debütál ma szerte a világon a készülék, vélhetően gyorsan el is fogynak az első készletek. Annak ellenére, hogy ez a típus egyben a legdrágább is – az USA-ban 999 dollárért kínálják a boltban.

Pedig a hozzáértők szerint hiába a „faltól-falig” képernyő, a megbízható arcfelismerés, néhány tekintetben közel sem tökéletes a készülék. Sokak számára zavaróak lehet a kijelzőbe belógó érzékelők – például a frontoldali kamera. A Home gomb teljes hiánya szintén szokatlan lehet az ehhez egy évtizede trenírozott vásárlóközönség számára, és a hátsó kamera is túlságosan kilóg a megszokotthoz képest.
 


A biometrikus azonosítást biztosítani hivatott Face ID pedig az első tapasztalatok szerint nem dolgozik olyan gyorsan, mint a fent ismertetett okokból kimaradó ujjlenyomat-leolvasás. Ráadásul másképp is kell tartani a telefont a feloldáshoz, a folyamat pedig nem működik asztalra rakott készülékkel, azt mindenképp fel kell emelni.

Dől a lé

Bárhogy is legyen, az biztos, hogy ismét dől a pénz az Apple-höz. A most lezárt pénzügyi negyedév 12 százalékos többlettel zárt a bevételek terén: 52,6 milliárd dollárt kaszáltak Jobs cégében. Ez meghaladta az elemzői várakozásokat, melyek a Yahoo Finance szerint 50,8 milliárd dolláros bevételt prognosztizáltak.

313 iPhone X-nek lába kélt
Még szerdán fosztottak ki rablók egy UPS teherautót, amiben több száz okostelefon lapult. A San Francisco-i Apple Store előtt parkoló járműből összesen több mint 300 iPhone X tűnt el, ami piaci értéken számolva közel 400 ezer dolláros veszteség. A rendőrség nyomoz, de a tetteseket egyelőre nem tudták elkapni. A készülékek egyedi sorszáma azonban megvan, így előbb-utóbb nyomára akadhatnak a tolvajoknak.

Ezzel párhuzamosan a nettó nyereség is nőtt, a korábbi 9 milliárdról 10,7 milliárd dollárra. Ennek is köszönhető, hogy az Apple már egészen elképesztő készpénzállománnyal rendelkezik, igaz, a 268,9 milliárd dollár java – adóoptimalizálási okokból – a tengerentúlon pihen, és várja, hogy befektessék.

Minden fronton elégedett lehet magával a vállalat. 10,3 millió iPadet értékesített, ami 11 százalékos növekedést jelent a tavalyi, hasonló időszak után. Tizenhárom, egymást követő negyedév után ez volt az első olyan három hónap egyébként, amikor megállt az eladott tabletek darabszámának csökkenése. Ezzel párhuzamosan 10 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában produkált számokat a Mac-ek értékesítése, így összesen 5,4 millió eladott számítógépről számolhatott be az Apple.

Az iPhone 8 startja is jobban sikerült a vártnál. Összesen 46,7 millió okostelefont adtak el a készülékekből, ami szolid, 2,6 százalékos bővülésnek számít. Habár pontos számot nem mondott Tim Cook CEO az iPhone 8-ra vonatkozóan, annyit elárult, hogy az új generáció rögtön a két legnépszerűbb, legkeresettebb modell lett az értékesítésbe kerülést követően.

Becslések szerint a következő, karácsonyi bevásárlási időszakot is magába foglaló negyedév még erősebb számokat fog hozni – jelentős részben az iPhone X elérhetővé válása miatt. A korábbi, 78,4 milliárdos bevétel várhatóan 84-87 milliárd dollárra ugrik majd. A hírre egyébként a hivatalos kereskedési idő után 3,5 százalékos emelkedéssel reagáltak a vállalat részvényei, 171,59 dollárra nőtt a papírok értéke.

Mobilitás

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.