A 4K-s felbontás, a virtuális valóság és még számos egyéb, egészen friss trend támogatása válik hangsúlyosabbá a chipgyártó nyolcadik generációs Core processzoraiban.

Szemben okostelefonjainkkal, melyeket többségünk egy-két évente lecserél, asztali számítógépeinket, laptopjainkat sokkal ritkábban váltjuk ki egy újabb modellel. Az Intel pontos statisztikával rendelkezik erre vonatkozóan. A legnagyobb x86-os chipgyártó vállalat állítása szerint legalább 450 millió olyan számítógép van ma használatban a világon, ami minimum öt éve teljesít már szolgálatot.

Megbonyolított elnevezés

Persze nem minden hátsó szándék nélkül való az Intel tájékoztatása. A cég szerint eljött az ideális időpont a régi gépek cseréjére, és azokban természetesen a legújabb, nyolcadik generációs Core i sorozat lapkáit kellene használni. Az új chipek a legalább öt éves példányokhoz képest nagyjából kétszer nagyobb számítási kapacitásra képesek, ez ugyanakkor nem túl lenyűgöző teljesítmény fél évtizednyi fejlődés után.

Pedig az Intel lassan kezd lendületbe jönni. Ennek a teljesítménynövekedésnek a javát valóban a legfrissebb modellek adják, hiszen a hetedik generációs CPU-khoz képest közel 40 százalékos a többlet. Ennek ellenére mégsem váltott kódnevet a vállalat, az új lapkák első példányait továbbra is Kaby Lake-nek hívják, egy R betűvel kiegészítve (R mint refresh, azaz frissített modell).

A nyolcadik generáció azonban két részre osztódik. Először a vékony és könnyű, prémium noteszgépek és notebook-tablet hibridek számára érkeznek processzorok. Ezek 15 wattos fogyasztással bíró, az U (mint ultralow consumption, azaz ultraalacsony fogyasztású) sorozatba tartozó Core i-5 és i-7 chipek lesznek. A szériából eltűntek a kétmagos modellek és kizárólag a jobb multitaskot lehetővé tevő négymagos példányok kerülnek forgalomba. Órajelük 1,6 és 1,9 GHz között skálázódik.

A később érkező nyolcadik generációs processzorok kódneve viszont valóban változik; ezeket már Coffee Lake-nek hívják. Az előddel megegyező, 14 nanométeres gyártási eljárással készülő lapkák várhatóan 2018 előtt nem részesülhetnek a tovább csökkentett csíkszélesség, azaz a 10 nanométeres gyártási eljárás előnyeiből (alacsonyabb tápfeszültség, fogyasztás, kisebb méret).

Még az idén megjelenhetnek az asztali gépekbe szánt CPU-k, a laptopokban való felhasználásra tervezett további chipek pedig 2018 elején debütálnak a mostani tervek szerint.

Mindent visz a 4K

Felmerül a kérdés, hogy ha nem változik sem a név, sem a gyártási eljárás, miért is lehet új generációs processzoroknak hívni a bejelentésben ismertetett típusokat. Nos, az Intel szerint jó néhány funkcióbeli változás történt a motorháztető alatt, például jobbá vált a 4K-s ultranagy felbontású videolejátszás. Emellett a fényképek és diák szerkesztése közel 50 százalékkal gyorsabb az előző generációhoz képest, a videofelvételek szerkesztése pedig egyenesen megtáltosodott: akár 15-szörös sebességkülönbség is mérhető az új processzorok javára - állítja az Intel.

A központi vezérlőegységek új generációja támogatja a Windows Mixed Reality headsetjeit még abban az esetben is, ha csupán az integrált grafikus vezérlő áll rendelkezésre. Az Intel Precise Touch technológiája révén az érintőképernyőhöz használt ceruzák (stylus) használata (reakcióképessége) javul. Emellett említést érdemel még az Intel Online Connect kétfaktoros biztonsági funkció megjelenése.

Kicsit hihetetlennek tűnik, de a chipágyrtó állítja, hogy az új CPU-k integrált grafikus vezérlője egyszerre három 4K-s külső kijelző meghajtásával is megbirkózik (minden bizonnyal nem 3D-s alkalmazások használata esetén). Sajnos a GPU maga nem újult meg, nem lett erősebb, ugyanakkor a vállalat átnevezte HD 620-ról UHD 620-ra, a 4K felbontás erőteljesebb támogatása miatt. Jobb energiatakarékos lehetőségeket sem kapott a processzor, az Intel változatlanul hagyta az egy töltéssel elérhető üzemidő becslésének értékét.

Az első fecske

Legalább 145 különböző gyártói konfigurációban lesz elérhető a most bemutatott processzor, melyek közül 80 már a karácsonyi bevásárlói szezonban várni fogja a vásárlók rohamát. Ezek közül egyet már be is jelentettek: az Acer számolt be legújabb, úgynevezett convertible laptopjáról, a Nitro Spin 5-ről.

Ezt a játszani szerető, de azért vagyonokat elkölteni nem tudó játékosoknak szánja a távol-keleti vállalat. A nyolcadik generációs Core i7 mellett Nvidia Geforce 1050 grafikus vezérlővel szereli a 15,6 inches képátlóval bíró mobil számítógépét. Várható megjelenési ideje is ismert: októberben érkezik a boltok polcaira.

Konzumer tech

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.