Az indiai rendőrség egy szikh szeparatista csoport vezetőjét próbálja kézre keríteni. Az üldözést Pandzsáb állam szombat óta tartó kommunikációs blokádjával támogatják a hatóságok.
Hirdetés
 

Miközben manapság az internetelérés olyan közműnek számít világszerte, mint az áram, a gáz és a víz, Indiában láthatóan könnyű kézzel vágnak el sokmillió embert tőle, ha éppen a kormányzati érdek úgy kívánja.

Mindennek legújabb példáját az ország északi határvidékén található Pandzsáb állam szolgáltatta, ahol a rendőrség egy szikh szeparatista csoport vezetőjét igyekszik kézre keríteni éppen. Az egyetlen embert célzó hajtóvadászat támogatása miatt a régióban szombat óta nem lehet SMS-t küldeni és mobilinternetet használni.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint több mint 27 milliós lakossággal rendelkező térségben a "békét és közrendet megzavaró" Waris Punjab De miatt elrendelt akcióval kapcsolatban a helyi kormányzati szervek - ironikus módon - a Facebookon tájékoztatták hétfőn a nyilvánosságot. 

A "félretájékoztatás terjedésének megfékezése és a közbiztonság fokozása" érdekében meghozott szigorításokat a korábban tervezett hétfői határidő helyett végül kedd délig meghosszabbították, de négy körzetben még annak lejárata után is érvényben maradt a korlátozás.
 


Érdemes megjegyezni, hogy ugyan a korlátozások a vezetékes internetet nem érintették, ám Indiában a mobilnet elvétele sokkal komolyabb következményekkel jár, mint általában a világ többi részén. Bolygónk egyik legnépesebb országában ugyanis elsöprő többségben vannak azok, akik kizárólag telefonjukon keresztül kapcsolódnak a világhálóhoz. (A legfrissebb adatok alapján 800 millió mobilnetes előfizető mellett mindössze 32 millió vezetékes ügyfelet tartanak számon.)

Bevett gyakorlat

Hiába kritizálják azonban a kormányzati intézkedéseket különböző jogvédő szervezetek, Indiában a kommunikációs csatornák időleges állami korlátozása teljesen bevett gyakorlatnak számít, és ehhez még csak egy rendkívül veszélyesnek ítélt mozgalom elleni akcióra sincs szükség.

Legutóbb például mi is beszámoltunk róla, hogy India legnagyobb területű tartományában legalább 8 és fél millió ember nem tudta elérni rendesen a világhálót, miután a radzsisztáni kormányzat egy sokak számára fontos vizsga tisztaságát az internet elzárásával vélte legmegfelelőbben biztosítani.

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.