Az indiai rendőrség egy szikh szeparatista csoport vezetőjét próbálja kézre keríteni. Az üldözést Pandzsáb állam szombat óta tartó kommunikációs blokádjával támogatják a hatóságok.
Hirdetés
 

Miközben manapság az internetelérés olyan közműnek számít világszerte, mint az áram, a gáz és a víz, Indiában láthatóan könnyű kézzel vágnak el sokmillió embert tőle, ha éppen a kormányzati érdek úgy kívánja.

Mindennek legújabb példáját az ország északi határvidékén található Pandzsáb állam szolgáltatta, ahol a rendőrség egy szikh szeparatista csoport vezetőjét igyekszik kézre keríteni éppen. Az egyetlen embert célzó hajtóvadászat támogatása miatt a régióban szombat óta nem lehet SMS-t küldeni és mobilinternetet használni.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint több mint 27 milliós lakossággal rendelkező térségben a "békét és közrendet megzavaró" Waris Punjab De miatt elrendelt akcióval kapcsolatban a helyi kormányzati szervek - ironikus módon - a Facebookon tájékoztatták hétfőn a nyilvánosságot. 

A "félretájékoztatás terjedésének megfékezése és a közbiztonság fokozása" érdekében meghozott szigorításokat a korábban tervezett hétfői határidő helyett végül kedd délig meghosszabbították, de négy körzetben még annak lejárata után is érvényben maradt a korlátozás.
 


Érdemes megjegyezni, hogy ugyan a korlátozások a vezetékes internetet nem érintették, ám Indiában a mobilnet elvétele sokkal komolyabb következményekkel jár, mint általában a világ többi részén. Bolygónk egyik legnépesebb országában ugyanis elsöprő többségben vannak azok, akik kizárólag telefonjukon keresztül kapcsolódnak a világhálóhoz. (A legfrissebb adatok alapján 800 millió mobilnetes előfizető mellett mindössze 32 millió vezetékes ügyfelet tartanak számon.)

Bevett gyakorlat

Hiába kritizálják azonban a kormányzati intézkedéseket különböző jogvédő szervezetek, Indiában a kommunikációs csatornák időleges állami korlátozása teljesen bevett gyakorlatnak számít, és ehhez még csak egy rendkívül veszélyesnek ítélt mozgalom elleni akcióra sincs szükség.

Legutóbb például mi is beszámoltunk róla, hogy India legnagyobb területű tartományában legalább 8 és fél millió ember nem tudta elérni rendesen a világhálót, miután a radzsisztáni kormányzat egy sokak számára fontos vizsga tisztaságát az internet elzárásával vélte legmegfelelőbben biztosítani.

Közösség & HR

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.