Múlt vasárnap több millió embernek kellett az internet nyújtotta lehetőségek jó részéről lemondania. A háttérben viszont nem természeti katasztrófa, esetleg technikai hiba, hanem egy "szakmai" döntés állt.

India legnagyobb területű tartományában vasárnap becslések szerint legalább 8 és fél millió ember nem tudta elérni rendesen a világhálót, miután a radzsisztáni kormányzat egy sokak számára fontos vizsga tisztaságát az internet elzárásával vélte legmegfelelőbben biztosítani.

Akasztják a hóhért

A Rajasthan Eligibility Exam for Teachers (REET) egy rendszeresen kiiírt tesztet takar, amelyet idén nagyjából másfél milliói ember próbált meg sikeresen teljesíteni. A vizsga alapján lehet ugyanis megszerezni annak a 40 ezer állami tanítói állásnak az egyikét, amelyeket a vasárnapi megmérettetéssel osztanak szét. Az internet széles területen elrendelt korlátozása pedig azt sejteti, hogy a kormányzati szervek úgy gondolták, a leendő tanárok közül sokan online puskázással próbálhattak volna nem megengedett előnyhöz jutni.

A reggel 6-tól délután 6-ig elrendelt zárlat nem volt teljes körű, de így is elég sok kritikát kapott. A nem megengedett területek között voltak internetes szolgáltatások, üzenetküldő appok és a közösségi média különböző csatornái is, a hangalapú hívások viszont működtek ez idő alatt is. A korlátozások egyáltalán nem érintették a vezetékes internetet, ám ez Indiában nem jelent nagy engedményt, mivel az ország több mint 800 millió szélessávú előfizetéséből mindössze 24 milliót tesznek ki a vezetékes szolgáltatások.

Súlyos hiba, kihasználható lehetőség, esetleg business as usual?

Az intézkedéssel kapcsolatos reakciók meglehetősen széles skálán mozogtak. A többek között az internet szabadságát is propagáló Software Freedom Law Centre indiai szervezete élesen bírálta a rendelkezést, mivel a világháló leállítása amellett, hogy konkrét gazdasági károkat okoz, negatívan érinti az oktatás, az egészségügy és más jóléti rendszerek működését. Mindezt a szervezet szerint csak súlyosbítja a még mindig tartó pandémia, ami miatt az állampolgárok a szokásosnál is erősebben támaszkodnak az internetre, legyen szó információszerzésről, munkáról, avagy tanulásról.

A negatív hangok között gyakran felbukkant az vélemény is, miszerint nevetséges, hogy az állam így próbálja útját állni a csalásoknak, ahelyett hogy maga biztosítaná a tisztességes vizsgaírás körülményeit.

Mások igyekeztek a helyzetben rejlő lehetőségekre rámutatni. Például attól, hogy nem tudjuk elérni a telefonon lévő térképszolgáltatást, még nem feltétlenül tévedünk el, maximum kénytelenek leszünk szóbaelegyedni a helyiekkel útbaigazítást kérvén.

Mindez azonban csak a világ Radzsisztánon kívüli részének tűnhet különlegességnek. Egy helyi hozzászóló ugyanis Twitteren arról számolt be, hogy ez bevett gyakorlat arrafelé állami és nemzeti szintű vizsgáztatások esetén. Ilyenkor az érintettek egy nappal korábban tájékoztatást kapnak az üzemszünetről, amihez az idők során már abszolút hozzászoktak.
 

Közösség & HR

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.