Múlt vasárnap több millió embernek kellett az internet nyújtotta lehetőségek jó részéről lemondania. A háttérben viszont nem természeti katasztrófa, esetleg technikai hiba, hanem egy "szakmai" döntés állt.

India legnagyobb területű tartományában vasárnap becslések szerint legalább 8 és fél millió ember nem tudta elérni rendesen a világhálót, miután a radzsisztáni kormányzat egy sokak számára fontos vizsga tisztaságát az internet elzárásával vélte legmegfelelőbben biztosítani.

Akasztják a hóhért

A Rajasthan Eligibility Exam for Teachers (REET) egy rendszeresen kiiírt tesztet takar, amelyet idén nagyjából másfél milliói ember próbált meg sikeresen teljesíteni. A vizsga alapján lehet ugyanis megszerezni annak a 40 ezer állami tanítói állásnak az egyikét, amelyeket a vasárnapi megmérettetéssel osztanak szét. Az internet széles területen elrendelt korlátozása pedig azt sejteti, hogy a kormányzati szervek úgy gondolták, a leendő tanárok közül sokan online puskázással próbálhattak volna nem megengedett előnyhöz jutni.

A reggel 6-tól délután 6-ig elrendelt zárlat nem volt teljes körű, de így is elég sok kritikát kapott. A nem megengedett területek között voltak internetes szolgáltatások, üzenetküldő appok és a közösségi média különböző csatornái is, a hangalapú hívások viszont működtek ez idő alatt is. A korlátozások egyáltalán nem érintették a vezetékes internetet, ám ez Indiában nem jelent nagy engedményt, mivel az ország több mint 800 millió szélessávú előfizetéséből mindössze 24 milliót tesznek ki a vezetékes szolgáltatások.

Súlyos hiba, kihasználható lehetőség, esetleg business as usual?

Az intézkedéssel kapcsolatos reakciók meglehetősen széles skálán mozogtak. A többek között az internet szabadságát is propagáló Software Freedom Law Centre indiai szervezete élesen bírálta a rendelkezést, mivel a világháló leállítása amellett, hogy konkrét gazdasági károkat okoz, negatívan érinti az oktatás, az egészségügy és más jóléti rendszerek működését. Mindezt a szervezet szerint csak súlyosbítja a még mindig tartó pandémia, ami miatt az állampolgárok a szokásosnál is erősebben támaszkodnak az internetre, legyen szó információszerzésről, munkáról, avagy tanulásról.

A negatív hangok között gyakran felbukkant az vélemény is, miszerint nevetséges, hogy az állam így próbálja útját állni a csalásoknak, ahelyett hogy maga biztosítaná a tisztességes vizsgaírás körülményeit.

Mások igyekeztek a helyzetben rejlő lehetőségekre rámutatni. Például attól, hogy nem tudjuk elérni a telefonon lévő térképszolgáltatást, még nem feltétlenül tévedünk el, maximum kénytelenek leszünk szóbaelegyedni a helyiekkel útbaigazítást kérvén.

Mindez azonban csak a világ Radzsisztánon kívüli részének tűnhet különlegességnek. Egy helyi hozzászóló ugyanis Twitteren arról számolt be, hogy ez bevett gyakorlat arrafelé állami és nemzeti szintű vizsgáztatások esetén. Ilyenkor az érintettek egy nappal korábban tájékoztatást kapnak az üzemszünetről, amihez az idők során már abszolút hozzászoktak.
 

Közösség & HR

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.