A Facebook és az Instagram nyomása miatt az egy évvel korábbihoz képest még rondábban fest a fiatalokat célzó közösségimédia-appot fejlesztő cég eredménye.

A tőzsdére lépésig meglehetősen rejtélyesek voltak a Snap pénzügyei. A fiatalok körében kedvelt Snapchat mögött álló vállalat elmúlt két éves teljesítményét aztán jobban elemezhetővé tette az amerikai tőzsdefelügyelet előírása, mely minden, tőzsdén megjelenő vállalatot kötelez bevételeinek és kiadásainak átláthatóvá tételére.

Spectacles
A kamerával felszerelt napszemüveg különleges felvételeket készít viselője perspektívájából. A 130 dollárba kerülő, három színben, de egyetlen méretben érkező speciális szemüveg 10-30 másodperc közötti "életképeket" rögzít. A felvétel kerek formátumban készül, ami a Snap szerint jobban hasonlít az emberi látás alkotta képhez, ezért a felvett élmények erősebb hatást válthatnak ki a nézőből.

Az anyagokat wifin vagy Bluetooth segítségével lehet azonnal átküldeni a telefonra. Ha nincs az embernél a mobilja, akkor a szemüveg egy határig saját hatáskörben is képes tárolni a rövid videókat. A készülék tokja pedig egyben akkumulátorként is szolgál, amely a hagyományos vezetékes módon tölthető fel egy-egy hosszabb bevetés előtt.

Sok a mínusz

Az első nyilvános negyedéves jelentés azonban csak most vált elérhetővé, és elég tragikus képet fest a Snapről. 2,2 milliárd (részvényenként 2,31) dolláros veszteségről adtak hírt, ami az előző évi, szintén nem túl rózsás 104,6 millió dolláros (részvényenként 14 centes) veszteséghez képest őrületesen nagy ugrás. Ennek zömét azonban egyetlen tétel hozta össze: közel 2 milliárd dollárt tettek ki a részvényalapú kifizetések.

A bevételek a tavalyihoz képest közel négyszeresére emelkedtek, és majdnem elérték a 150 millió dollárt. A Snap állítása szerint felhasználónként 90 cent közelébe kúszott fel az átlagos bevétel, ami szűk háromszorosa a tavalyi, egy felhasználón átlagosan elért 32 centes szintnek. Andrew Vollero, a vállalat pénzügyi vezetője megerősítette, hogy a bevételek egy – még mindig meglehetősen alacsonynak tűnő része – a Spectaclesből (lásd keretes írásunkat) származik. A fényképezésre használható szemüveg több mint 8 millió dollárt hozott a Snap konyhájára.

Az elemzők egyébként átlagosan 19 centes veszteségre számítottak részvényenként, 158 millió dolláros bevétel mellett, amit nagyjából el is találtak. A Wall Street előrejelzései ugyanis általában a részvényalapú kompenzációs kiadásoktól megtisztított számokra vonatkoznak.

Állják a viharokat

IPO-jakor a Snap elárulta, hogy 2011-es piaci megjelenése óta még sosem termelt profitot. Sőt, összességében már decens veszteséget sikerült felhalmoznia: a tőzsdére lépésig 1,2 milliárd dollárjába került a korai befektetőknek a trendi szolgáltatás üzemeltetése és fejlesztése. A Snap egyébként reklámokból, online hirdetésekből szerzi bevételei zömét, ugyanakkor azt kerek-perec kijelentette korábban befektetői számára, hogy talán sosem lesz képes nyereségessé válni.

Ennek a hozzáállásnak és a friss számoknak az ismeretében nem túl meglepő, hogy a zárás utáni kereskedésben valóságos szakadékba zuhant a részvényárfolyam. A tegnapi normál kereskedésben elszenvedett 1,5 százalékos mínuszt a zárást követő időszakban több mint 22 százalékos esés követte, a papírok árfolyama pedig történelmi mélypontra, 18 dollár alá süllyedt.

Insta vs. Snapchat

A nagy kérdés azonban nem az, hogy jelenleg mekkora bukó a vállalat, hanem, hogy képes lesz-e együtt úszni a piac csúcsragadozójával, a Facebookkal (illetve annak Instagram-részlegével).

A Snapchat tizenéveseket és az ezredforduló környékén születetteket magához vonzó képessége körüli felhajtás sokat lökött a részvénykibocsátás időszakában a felhasználói táboron. Egy éve még "csupán" 122 milliós bázissal rendelkezett a cég, ez az IPO során aztán 150 milliósra hízott, mostanra pedig már 166 millió rajongóról számolhatott be a vállalat.

Ugyanakkor áprilisban az Instagram több mint 200 millió Stories internetezőt tudhatott magáénak, a verseny tehát még közel sem lefutott.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.