A szoftvercég történelmének legnagyobb leépítéséhez kezd hozzá, ami 2015-re fejeződik be teljesen.

Pontosak voltak a Bloomberg két nappal ezelőtt megjelent információi, mivel a lap úgy tudta, hogy a Microsoft fennállása legnagyobb létszámleépítésére készül. Azt akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan hány munkavállalónak mond fel a cég, de a tipp az volt, hogy biztosan meghaladja a 2009-es, 5800 főt érintő elbocsátásokat.

A Nokia állományának fele távozik

Satya Nadella (lásd felső kép), a Microsoft CEO-jának mai hivatalos bejelentéséből kiderült, hogy igazak voltak a híresztelések, arra azonban nem sokan számítottak, hogy ilyen nagy arányú lesz a leépítés. Nadella visszautal a múlt héten megjelent, a vállalat átszervezéséről, újrapozicionálásáról szóló levelére, és emlékeztet arra a gondolatra, hogy átalakítás esetében nem a folyamatok végén, hanem rögtön a legelején kell egyértelművé tenni a szándékokat.

Ennek szellemében a Microsoft átszervezi munkaerő állományát és összesen 18 ezer alkalmazottól búcsúzik el a vezetőség. Ahogy arra számítani lehetett, ennek nagy részét a Nokia Devices & Services divízió munkatársai teszik ki, ami 12 500 embert jelent. Emlékeztetőül: a Nokia felvásárlásával a Microsoft 25 ezernél is több alkalmazottat vett át, azaz e döntés értelmében ennek a fele kénytelen elhagyni a céget. A leépítés egyaránt érinteni fogja a gyári munkásokat, és a képzett munkaerőt is. A következő hetekben, hónapokban 13 ezer pozíció szűnik meg, a fennmaradó 5 000 embernek pedig 2015 folyamán kell elhagynia a céget.

Nokia X2: valószínűleg máris vége az androidos korszaknak

Nadella arra hívja fel a figyelmet levelében, hogy a munkakörök megszüntetésével párhuzamosan más, stratégiailag fontos területeken új pozíciók jönnek létre, bár az alkalmazottak esetleges átképzésről, áthelyezéséről nincs szó. Minden munkavállaló megkapja a neki járó végkielégítést és azt is megígéri a cég, hogy segíteni fogják az elküldött emberek munkakeresését.

Kellenek a mobilok, de Android nélkül

A CEO elsősorban a Nokia készülékgyártó részlegének integrálásával magyarázza a leépítések szükségességét: Nadella szerint csak akkor maradhat gyors és rugalmas a vállalat, ha egyszerűsítenek a szervezeten, ami a vezetői réteget is érinteni fogja. A jövőben a menedzsment sokkal kevesebb szinttel fog rendelkezni, aminek hatására várhatóan gyorsul az információ áramlás, és ezzel együtt a döntések meghozatala is. Arról nem esik szó, hogy a Nokián belül, illetve azon kívül pontosan mely részlegeket érintik a változások, Nadella ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy a MS teljes állományát (ez értékesítést is beleértve) átszervezik.

A Nokia komáromi üzeme: 15 év után vége a dalnak

A levélben szóba kerül viszont a Nokia sorsa, amivel kapcsolatban Nadella megjegyzi, hogy folyamatosan zajlik a Devices & Services részleg integrálása a Microsoft szervezetébe, és azt is tisztába teszi, hogy a mobilgyártás stratégiai fontosságú lesz/marad a vállalat számára. A sorok közt megbújó egyik mondatból pedig az derül ki, hogy „bizonyos Nokia X modellek Windows Phone-t futtató Lumia mobilokként folytatják” életciklusukat, ami azt jelenti, hogy a MS nagy valószínűséggel megszabadul az androidos portfóliótól, de az X márkát megtartja a belépőkategória részére.

Komárom is elesett

A Nokia komáromi üzemét is érintik a változások: a Nol.hu úgy tudja a helyi szakszervezettől, hogy  szeptemberben indulnak meg a leépítések a gyárban, november végére pedig be is zárják azt. A 15 éve működő üzem leállításával várhatóan 1600 munkahely szűnik meg, a termelést valószínűleg Ázsiába telepítik át. A változásokkal összefüggésben összesen 2000-nél is több munkaviszony szűnhet meg, mivel az érinti a jelenleg inaktív dolgozókat, valamint a beszállítói és vállalkozói kört is, adta hírül a Nol.hu.

Piaci hírek

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.