Persze csak akkor, ha ahogy ígérték, jövőre tényleg kapható lesz.

Forradalmi technológián dolgozik egy startup; ha összejön, örökre megváltoztatják a megjelenítést a mobil szegmensben. Leia nevű technológiájuk (vajon honnan a név?) a hagyományos, kétdimenziós kijelzők helyett elhozná a hologramos látványvilágot az okostelefonok körébe.

Hidrogén Egyes

Valószerűbb 3D-s látványvilágot és jobb textúrákat ígér a megjelenítőtechnológia, ami a tervek szerint a jövőre debütáló Hydrogen One telefon szériatartozéka lesz. A készülék mögött a csúcskategóriájú mozis kamerákat gyártó és fejlesztő Red áll. A vállalat pénteken jelentette be a Leiát, pontosabban azt, hogy egy startup már dolgozik az általuk elvárt szintű holografikus megjelenítésen.

A Red kameráit olyan nagy kasszasikerekben használták, mint a Galaxis Őrzőinek második része vagy a Mentőexpedíció (The Martian). Nem kizárt, hogy a vállalat speciális érdeklődési köre miatt a Hydrogen One – már ha egyáltalán gyártásba kerül – nem lesz tömegtermék. Ebben közrejátszik a tervezett ára is, bár az ezer dolláros árszintet a Samsung Galaxy S8 és a megjelenés küszöbén álló Apple iPhone tizedik generációja végül is emészthetővé tette a széles közönség számára.

Hydrogen One ára 1200 dollártól indulna, ez az árcédula az olcsóbb, alimínium vázas változatra kerülne. Az 5,7 inches képátlóval rendelkező, androidos készülékből azonban terveznek egy titán vázas modellt is, melyért mostani ismereteink szerint 1600 dollárt is kérhet majd a gyártó. Érdekesség, hogy maga a kijelző nem indokolná ezt az árszintet; a fejlesztő elárulta, hogy a technológia nem kerül sokat drágít a készüléken hagyományos kijelzőkhöz képest.

"Segítsen, Obi-Wan Kenobi, ön az egyetlen reményünk!"

Egyelőre nagy a titkolózás a Diffractive Lightfield Backlighting néven emlegetett eljárásról, ami persze szólhat a technológiai újdonság védelmének, de leplezheti a fejlesztés hoax voltát is. Mindazonáltal a francia Télématin műsorban adott interjújában a Leia Inc. alapító-vezérigazgatója, David Fattal azt állította, hogy a kijelző nanotechnológiás megoldásokat alkalmaz a háromdimenziós megjelenítés biztosításához. (Fattal egyébként a Stanfordon végzett fizikusként, és a Leia alapítása előtt több mint nyolc évet húzott le a HŐ Labsnál kutatóként.)
 

A Leia kijelzője különböző képet mutat az eltérő térbeli irányból nézők számára, vagyis a két szemünk nem egyforma vizuális információt kap. Ennek az eltérésnek köszönhetően alakul ki a mélységérzet; a kijelzőt körbejárva (vagy a telefont elforgatva) kvázi be lehet nézni a tárgyak mögé. Nem csak az elsőként látott oldalukat lehet megvizsgálni, hanem akár 360 fokban is megtekinthetők, szemléltette a technikát Fattal.

Emellett a megszokotthoz képest mások lesznek a textúrák is. A tárgyakról – emberi bőr, fémfelületek stb. - visszaverődő fény megjelenítése komoly fejlesztésen esett át, mondta a CEO. Ez teszi lehetővé a tárgyak valóságszerű látványának előállítását még kis méretben való megjelenítés esetén is.

És hogy mikor győződhet meg a termék forradalmi újdonságáról először a nagyközönség? A Hydrogen One alumínium és titán vázas modellje egyaránt 2018 elején debütál, de ennél többet, pontosabbat nem volt hajlandó elárulni a Red.

Mobilitás

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.