A héten jelennek meg a legújabb, 6 és 8 magos központi vezérlőegységek. Nagyobb órajel, alacsony ár - az Intel felkötheti a gatyáját.
Hirdetés
 

Hivatalosan bejelentette a fejlesztővállalat a következő generációs asztali AMD processzorok érkezését: ezen a héten, április 19-én jelennek meg kereskedelmi forgalomban. Vége tehát a sok pletykának és várakozásnak: itt a nagyon jól sikerült, az Advanced Micro Devices feltámadását elhozó tavalyi CPU-k második sorozata.

Új gyártástechnológia, magasabb frekvenciák

PC-s játékosoknak, kreatív munkát végzőknek és hardverrajongóknak szánja legújabb központi vezérlőegységeit a vállalat. Elődjükhöz képest nagyobb teljesítményt nyújtanak az új lapkák és számos innovatív újdonsággal gazdagodtak, közölte az AMD. Az új Ryzenek gyorsabb, okosabb és egyenletesebb élményt kínálnak, hangzik a marketingszöveg.

Noha független teszteredmények még nem állnak rendelkezésre dömpingmennyiségben (majd a hét második felétől), az biztos, hogy nem a levegőbe beszél a chipfejlesztő. Az új generációs, Zen+ architektúrára alapuló CPU-k ugyanis kisebb csíkszélességgel készülnek; a gyártási eljárás 14 nanométeresről 12 nanométeresre csökkentésével pedig nagyobb teret kapott az órajelnövelés, változatlan hődisszipációs értékek mellett.

De mit is jelent mindez számokban kifejezve? Nos, a csütörtökön piacra lépő új Ryzen processzorok nagyjából 10 százalékkal magasabb frekvencián dolgoznak. Például az első generációs Ryzen 5 1600-hoz képest – mely 3,2 GHz-en működik – az utód, a Ryzen 5 2600 3,4 GHz-es órajelet alkalmaz. Hasonló növekedés figyelhető meg minden modellnél, egészen a Ryzen 7 2700X-ig, mely 3,7 GHz-re képes.

AMD x470 chipkészlet

Kijavított processzorok
Végre megérkezett: az AMD elkezdte kiadni azokat a mikrokód-frissítéseket hibás processzoraihoz, melyekkel eltüntethető a Spectre-sebezhetőség. Van bőven belőlük: egészen 2011-ig visszanyúlik azon chipek gyártási dátuma, melyek érintettek a hardveres hiba kapcsán. A Bulldozer-termékvonal legelső processzoraival jelent meg ugyanis (akkor még senki által nem ismerten) a hardveres sebezhetőség a kisebbik CPU-fejlesztő termékpalettáján.

Az új Ryzen desktop processzorcsalád két 8 magos, 16 végrehajtási szállal bíró példányból és két 6 magos, 12 végrehajtási szállal rendelkező CPU-ból áll. Mindegyik tudása bővebb elődjénél, köszönhetően a továbbfejlesztett AMD SenseMI technológiájának. A vállalat közlése szerint egyébként most először a kereskedelmi forgalomba kerülő dobozok nem csupán a processzort tartalmazzák, hanem az AMD Wraith hűtőt is, így megvásárlásuk után rögtön üzembe is helyezhetők, külön hűtőborda/ventilátor vásárlása nélkül.

Minden második generációs AMD Ryzen asztali processzor támogatja az új AMD x470 chipkészletet, ami a jelenleg elérhető legfejlettebb, leginkább optimalizált és leghatékonyabb chipkészlet az AM4-es foglalatú rendszerekhez, közölte a fejlesztő. Ez többek között annak köszönhető, hogy a lapkakészlet rendelkezik az új StoreMI háttértár-gyorsító technológiájával. Mozgóalkatrészek nélküli storage megoldással (SSD) és merevlemezes tárolókkal kombinálva egységes, gyors és könnyen kezelhető meghajtótechnika áll így a felhasználók rendelkezésére.

Az új, AMD X470 chipkészleteket alkalmazó alaplapok természetesen a második generációs Ryzen asztali processzorokkal egy időben kerülnek piacra, vagyis csütörtökön jelennek meg. Többek között a következő gyártók termékei várják az ellátási láncban, hogy átléphessék a boltok küszöbét: ASRock, Asus, Gigabyte, MSI.

És a legfontosabb: az új CPU-k árai

Mivel már beindult az előrendelés folyamata, ezért tudni lehet, hogy az Egyesült Államokban milyen fogyasztói árakkal kalkulált a gyártó. A Ryzen 5 2600, mint a család legolcsóbb modellje, 1 dollár híján 200 zöldhasúba kerül jelenleg. A túlhajtást támogató 2600X verzió ára sem sokkal több: 229 dollárt kérnek el érte a kasszáknál.

Jelentősen mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak, aki az AMD-féle csúcskategóriás élményre vágyik. A Ryzen 7 2700-et ugyanis már egy 1 dollár híján 300 dollárért kóstálják. Az overclockerek kedvence, a Ryzen 7 2700X jelenti pillanatnyilag az abszolút csúcsot: 329 dollárért lehet hozzájutni csütörtöktől.

Konzumer tech

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.