A héten jelennek meg a legújabb, 6 és 8 magos központi vezérlőegységek. Nagyobb órajel, alacsony ár - az Intel felkötheti a gatyáját.

Hivatalosan bejelentette a fejlesztővállalat a következő generációs asztali AMD processzorok érkezését: ezen a héten, április 19-én jelennek meg kereskedelmi forgalomban. Vége tehát a sok pletykának és várakozásnak: itt a nagyon jól sikerült, az Advanced Micro Devices feltámadását elhozó tavalyi CPU-k második sorozata.

Új gyártástechnológia, magasabb frekvenciák

PC-s játékosoknak, kreatív munkát végzőknek és hardverrajongóknak szánja legújabb központi vezérlőegységeit a vállalat. Elődjükhöz képest nagyobb teljesítményt nyújtanak az új lapkák és számos innovatív újdonsággal gazdagodtak, közölte az AMD. Az új Ryzenek gyorsabb, okosabb és egyenletesebb élményt kínálnak, hangzik a marketingszöveg.

Noha független teszteredmények még nem állnak rendelkezésre dömpingmennyiségben (majd a hét második felétől), az biztos, hogy nem a levegőbe beszél a chipfejlesztő. Az új generációs, Zen+ architektúrára alapuló CPU-k ugyanis kisebb csíkszélességgel készülnek; a gyártási eljárás 14 nanométeresről 12 nanométeresre csökkentésével pedig nagyobb teret kapott az órajelnövelés, változatlan hődisszipációs értékek mellett.

De mit is jelent mindez számokban kifejezve? Nos, a csütörtökön piacra lépő új Ryzen processzorok nagyjából 10 százalékkal magasabb frekvencián dolgoznak. Például az első generációs Ryzen 5 1600-hoz képest – mely 3,2 GHz-en működik – az utód, a Ryzen 5 2600 3,4 GHz-es órajelet alkalmaz. Hasonló növekedés figyelhető meg minden modellnél, egészen a Ryzen 7 2700X-ig, mely 3,7 GHz-re képes.

AMD x470 chipkészlet

Kijavított processzorok
Végre megérkezett: az AMD elkezdte kiadni azokat a mikrokód-frissítéseket hibás processzoraihoz, melyekkel eltüntethető a Spectre-sebezhetőség. Van bőven belőlük: egészen 2011-ig visszanyúlik azon chipek gyártási dátuma, melyek érintettek a hardveres hiba kapcsán. A Bulldozer-termékvonal legelső processzoraival jelent meg ugyanis (akkor még senki által nem ismerten) a hardveres sebezhetőség a kisebbik CPU-fejlesztő termékpalettáján.

Az új Ryzen desktop processzorcsalád két 8 magos, 16 végrehajtási szállal bíró példányból és két 6 magos, 12 végrehajtási szállal rendelkező CPU-ból áll. Mindegyik tudása bővebb elődjénél, köszönhetően a továbbfejlesztett AMD SenseMI technológiájának. A vállalat közlése szerint egyébként most először a kereskedelmi forgalomba kerülő dobozok nem csupán a processzort tartalmazzák, hanem az AMD Wraith hűtőt is, így megvásárlásuk után rögtön üzembe is helyezhetők, külön hűtőborda/ventilátor vásárlása nélkül.

Minden második generációs AMD Ryzen asztali processzor támogatja az új AMD x470 chipkészletet, ami a jelenleg elérhető legfejlettebb, leginkább optimalizált és leghatékonyabb chipkészlet az AM4-es foglalatú rendszerekhez, közölte a fejlesztő. Ez többek között annak köszönhető, hogy a lapkakészlet rendelkezik az új StoreMI háttértár-gyorsító technológiájával. Mozgóalkatrészek nélküli storage megoldással (SSD) és merevlemezes tárolókkal kombinálva egységes, gyors és könnyen kezelhető meghajtótechnika áll így a felhasználók rendelkezésére.

Az új, AMD X470 chipkészleteket alkalmazó alaplapok természetesen a második generációs Ryzen asztali processzorokkal egy időben kerülnek piacra, vagyis csütörtökön jelennek meg. Többek között a következő gyártók termékei várják az ellátási láncban, hogy átléphessék a boltok küszöbét: ASRock, Asus, Gigabyte, MSI.

És a legfontosabb: az új CPU-k árai

Mivel már beindult az előrendelés folyamata, ezért tudni lehet, hogy az Egyesült Államokban milyen fogyasztói árakkal kalkulált a gyártó. A Ryzen 5 2600, mint a család legolcsóbb modellje, 1 dollár híján 200 zöldhasúba kerül jelenleg. A túlhajtást támogató 2600X verzió ára sem sokkal több: 229 dollárt kérnek el érte a kasszáknál.

Jelentősen mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak, aki az AMD-féle csúcskategóriás élményre vágyik. A Ryzen 7 2700-et ugyanis már egy 1 dollár híján 300 dollárért kóstálják. Az overclockerek kedvence, a Ryzen 7 2700X jelenti pillanatnyilag az abszolút csúcsot: 329 dollárért lehet hozzájutni csütörtöktől.

Konzumer tech

CAPTCHA? Gotcha!

A gépi kutakodás ellen beépített, népszerű biztonsági lépcső már egy ideje nem tekinthető betonvédelemnek, de egy új kutatási projekt a korábbiaknál is hatékonyabban tudja kijátszani a szöveges CAPTCHA-t.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.