25 százalékos felárat fizetett a BroadSoft részvényeiért, de úgy tűnik, megérte.

Felhős UC (unified communications) szolgáltatásokat nyújtó céget vett a Cisco közel 2 milliárd dollárért. A kis- és középvállalati szektorban mozgó BroadSoft részvényeiért 55 dollárt fizetett készpénzben, azaz mintegy 25 százalékos felárat adott a felvásárlás bejelentése előtti árfolyamhoz képest. A felvásárlás teljes értéke 1,9 milliárd dollár. A tényleges készpénz 1,7 milliárd, a többit a cég adósságának átvállalása teszi ki.

A Ciscónak volt miből bevásárolni. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben nagy lendülettel kebelez be cégeket, a tavalyi pénzügyi évét 37 milliárd dolláros készpénzállományal zárta. Ez azt jelenti, hogy a BroadSoft vételárának kifizetése után is részvényenként kb. 7 dollár készpénzzel rendelkezik a vállalat.

Kkv-k felé nyitni a portfóliót

A BroadSoft az internet és a VoIP (Voice over Internet Protocol) szülötte. 1998-ban alapították, és az évek során a kkv szegmensben a csevegést, hang- és videohívást stb. összefogó egységes kommunikáció terén teljes portfóliót épített ki. Bár kínál felhőalapú alközponti rendszerektől a csoportmunka-támogató és ügyfélszolgálati eszközökön át üzletialkalmazás-integrációt segítő eszközökig több mindent, a cég fő csapásiránya az egységes kommunikáció. Két legfontosabb szolgáltatása a BroadWorks nevű VoIP alkalmazásplatform, amelyen hangszolgáltatásokat lehet nyújtani, valamint a BroadClud felügyelt szolgáltatás, amelyen a BroadSoft teljes UC-portfóliója kínálható.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy UC-eszközökkel alaposan kistafírozott cég, mint Cisco, miért vesz egy másik céget. A Cisco több – bár nem túl határozott – kísérletet is tett rá, alapvetően mégsem tudta levetkőzni nagyvállalati imázsát. Ugyanez igaz legfontosabb UC-termékére, a Sparkra is. Talán egyedül az idén márciustól a Sparkba is integrálódó WebEx jelent kivételt, melyet nem kizárólag nagyvállalati környezetben alkalmaznak.

Van azonban a BroadSoft-portfóliónak más előnye is, ami elsősorban platformszolgáltatásaiból ered. Nagyon rugalmasan igénybe vehető, például hostolt szolgáltatásként is. Ráadásul ezeket a szolgáltatásokat külső cégek is nyújthatják. A cégnek jelenleg mintegy félezer ilyen partnere van, köztük olyanok, mint a Verizon vagy az AT&T, melyek továbbadják ügyfeleiknek a BroadSoft szolgáltatásait.

Idén ez a második nagy bevásárlása a vállalatnak. Januárban a tőzsdére lépés előtt álló AppDymanics-re csapott le. A Cisco 3,7 milliárdos ajánlatára egyból igent mondott az amúgy 2 milliárdra értékelt vállalat vezetősége.

Mindenki erre hajt

A befektetők és a szakértők is jól fogadták a felvásárlási megállapodás hírét. A részvények emelkedtek. Piaci szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy gyorsan bővül a piaca a rugalmasan igénybe vehető, szolgáltatásként is igénybe vehető UC-eszközöknek. Szinte minden piaci szereplő igyekszik ezen a téren valamivel előállni.

Másrészt a BroadSoft portfóliójának vannak olyan elemei is – például a fentebb már említett ügyfélszolgálati eszközök –, melyek jól párosíthatók a Cisco telekommunikációs eszközeihez szinte bármely szegmensben. Harmadrészt nem elhanyagolható a Cisco előtt megnyíló új piacok szerepe sem, melyre a BroadSoft portfóliója révén be tudnak lépni.

A felvásárlás várhatóan a következő év első negyedévében zárul le. A BroadSoft alkalmazottai a Cisco UC technológiai csoportjának részeként dolgoznak tovább.

Cloud & big data

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.