Kiderült, mire képes az AMD legolcsóbb processzorcsaládja. Emellett bejelentette vállalati ügyfeleknek szánt Ryzen Pro megoldását is a vállalat.

Folyamatosan fájó pontokat támad az AMD legújabb, Ryzen processzoraival. Először az asztali szegmens csúcskategóriájában indított nagyon versenyképes lapkákat az Intel CPU-ival szemben. Ezt követően a közepes teljesítményű számítógépek piacát célozta meg, meglebegtetve, hogy még a nyáron bejelenti Ryzen 3 nevű, belépőszintű megoldásait is.

Vállalati igényekre tervezve

Emellett viszont az üzleti, vállalati szférának szánt PC-ket sem hagyja figyelmen kívül az Advanced Micro Devices. A kifejezetten ennek a piacnak készített Ryzen Pro processzorok „csúcsszintű, szilíciumalapú biztonságot” nyújtanak. Hardveresen támogatott titkosítás mellett számos egyéb biztonsági technológiát is implementáltak a lapkába, ami segíthet megvédeni a digitális veszélyektől a felhasználókat.

Így kapott többek között Secure Boot, firmware Trust Platform Module (fTPM), Advanced Encryption Standard (AES) titkosítás támogatást illetve a Windows 10 Enterprise biztonsági képességeit szintén felkarolják a Ryzen Pro chipek, közölte az AMD. Operációs rendszer és alkalmazásfüggetlen DRAM titkosítást nyújtanak a processzorok anélkül, hogy ehhez szoftveres módosításokra lenne szükség.

Többek között ennek is köszönhetik a lapkák, hogy „vállalati igényeknek megfelelő hitelesítést” kapnak. Ez – többek között - azt jelenti, hogy képesek lesznek 24 hónapon keresztül megállás nélkül üzemelni az AM4 platformban dolgozó Ryzenek. Emellett három éves garancia jár hozzá, szemben a konzumer piacon általánosan nyújtott 12 hónapos jótállással.

Azt is fontosnak tartotta kihangsúlyozni a kisebbik chipfejlesztő, hogy ezek a biztonsági funkciók a teljes, szegmensnek szánt skálán keresztül biztosítottak lesznek. Ezzel alaposan odaszúrt a vállalat az Intelnek; utóbbi vPro biztonsági megoldása a legolcsóbb, Core i3 processzorcsalád esetében nem érhető el.

Várjunk a vásárlással még egy kicsit

A konzumer piac is örülhet, az AMD ugyanis megszellőztette, hogyan is fog kinézni a sokak által várt, belépőszintű teljesítményt nyújtó Ryzen 3 család. A hivatalosan még be nem mutatott kategóriába tartozó lapkák négy maggal és 3,1 – 3,5 GHz-es órajelekkel érkeznek, melyek igény esetén 3,4-3,7 GHz-ig emelkedhetnek a beépített tuning révén.

Túlteljesítik riválisaikat szinte minden tekintetben, állítja az AMD. Eszerint a Core i3-akat nyers erőt tekintve 21-67 százalékkal hagyják állva a Ryzen 3 azonos kategóriában versenyző lapkái (az előbbi TrueCrypt, utóbbi pedig 3DMark 11 tesztkörnyezetből származó adat). Csupán a Sysmark 2014-ben tudott felülkerekedni a Core i3, árulta el a részleteket az AMD.

A fentiekből okulva mindazoknak, akik már a küszöbön állnak a legolcsóbb, legalacsonyabb teljesítményt mutató Ryzen 5 1400 beszerzését tekintve, érdemes lenne még pár hetet várni, amíg ki nem derül, hogy mennyiért is vesztegetik az új Ryzen 3-akat, és mire képesek teljesítményben annak tagjai. Még inkább megfontolandó ez a figyelmeztetés azok számára, akik Core i3 vásárlásában gondolkodnak, mivel a konkurencia megjelenésével szinte biztosan árcsökkenés várható az Intel alsókategóriás processzorainál is.

Biztonság

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.