A svájci ABB a vásárlással a villamos energetikai rendszerekben kíván erősebb pozícióra szert tenni.

Felvásárolja az ABB a GE globális villamos energetikai megoldásokat szállító üzletágát, a GE Industrial Solutionst – jelentette be a két vállalat. A vételár 2,6 milliárd dollár. Az ABB nem csak a vállalatot viszi: megállapodtak a névhasználatban is. A felvásárlással a tervek szerint mindkét fél jól jár: a GE tovább tudja szálkásítani magát, és megszabadul egy olyan üzletágától, amely nem illeszkedett a fő tevékenységeibe. Az ABB ellenben erősítheti pozícióját a villamos energetikai rendszerek piacán.

Az ABB megerősödhet a tengerentúlon

Az antlantai központú GE Industrial Solutions jelenleg több mint 100 országban van jelen, bár fő piaca kétségtelenül Észak-Amerika. Világszerte 13 500 főt foglalkoztat és tavaly 2,5 milliárd dollár árbevételt ért el. Az ABB tervei szerint a felvásárlás nyomán kihasznáható szinergiák éves szinte 200 millió dolláros megtakarítást fognak eredményezni öt év múlva, ami jelentősen megemelheti a nyereségeséggi szintet.

Az ABB ezzel a felvásárlással sem lesz piacvezető, de egyrészt stabilizálja második helyén a villamos energetikai rendszerek globális piacán, másrészt nagyon fontos hídfőállást szerez Észak-Amerikában.

A GE Industrial Solutions az ABB Energetikai Termékek divíziójába épül be, de a márkanév megmarad, mert az ABB hosszú távú jogot kapott a GE-márkanév használatára. Az akvizíciót várhatólag 2018 első félévében zárják le.

Zajlik a GE átalakítása

A rendkívül széles portfólióval bíró GE már egy ideje dolgozik az átalakuláson, amihez képest a két hónapja kinevezett vezérigazgató, John Flannery tempóváltást is ígért a vállalat átalakításában. Úgyhogy lesz helye a pénznek, amit az ABB-től kapnak. Az átalakítást egyébként már az év végével leköszönő elődje, Jeffrey R. Immelt elkezdte: óvatos lépésekben ugyan, de áramvonalasították a szervezetet és portfóliót. Flannery egyébként már székfoglalójában sem rejtette véka alá, hogy újra felül akarja vizsgálni a vállalat teljes termékpalettáját. A GE tevékenysége a gyógyszeripartól a bányászatig, a szoftveripartól az energetikáig terpeszkedik. Néhány éve azonban a digitalizáció került a fókuszba. Az Industrial Internet kezdeményezés, az IoT vagy a felhőszolgáltatások (Predix) váltak a vállalat stratégiájának központi elemévé.

Persze bőven van mit csinálni ezen a téren: Flanneryre vár például, hogy csökkentse az ipari szoftver üzletág költségeit és növelje jövedelmezőségét.

Cloud & big data

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.