A svájci ABB a vásárlással a villamos energetikai rendszerekben kíván erősebb pozícióra szert tenni.
Hirdetés
 

Felvásárolja az ABB a GE globális villamos energetikai megoldásokat szállító üzletágát, a GE Industrial Solutionst – jelentette be a két vállalat. A vételár 2,6 milliárd dollár. Az ABB nem csak a vállalatot viszi: megállapodtak a névhasználatban is. A felvásárlással a tervek szerint mindkét fél jól jár: a GE tovább tudja szálkásítani magát, és megszabadul egy olyan üzletágától, amely nem illeszkedett a fő tevékenységeibe. Az ABB ellenben erősítheti pozícióját a villamos energetikai rendszerek piacán.

Az ABB megerősödhet a tengerentúlon

Az antlantai központú GE Industrial Solutions jelenleg több mint 100 országban van jelen, bár fő piaca kétségtelenül Észak-Amerika. Világszerte 13 500 főt foglalkoztat és tavaly 2,5 milliárd dollár árbevételt ért el. Az ABB tervei szerint a felvásárlás nyomán kihasznáható szinergiák éves szinte 200 millió dolláros megtakarítást fognak eredményezni öt év múlva, ami jelentősen megemelheti a nyereségeséggi szintet.

Az ABB ezzel a felvásárlással sem lesz piacvezető, de egyrészt stabilizálja második helyén a villamos energetikai rendszerek globális piacán, másrészt nagyon fontos hídfőállást szerez Észak-Amerikában.

A GE Industrial Solutions az ABB Energetikai Termékek divíziójába épül be, de a márkanév megmarad, mert az ABB hosszú távú jogot kapott a GE-márkanév használatára. Az akvizíciót várhatólag 2018 első félévében zárják le.

Zajlik a GE átalakítása

A rendkívül széles portfólióval bíró GE már egy ideje dolgozik az átalakuláson, amihez képest a két hónapja kinevezett vezérigazgató, John Flannery tempóváltást is ígért a vállalat átalakításában. Úgyhogy lesz helye a pénznek, amit az ABB-től kapnak. Az átalakítást egyébként már az év végével leköszönő elődje, Jeffrey R. Immelt elkezdte: óvatos lépésekben ugyan, de áramvonalasították a szervezetet és portfóliót. Flannery egyébként már székfoglalójában sem rejtette véka alá, hogy újra felül akarja vizsgálni a vállalat teljes termékpalettáját. A GE tevékenysége a gyógyszeripartól a bányászatig, a szoftveripartól az energetikáig terpeszkedik. Néhány éve azonban a digitalizáció került a fókuszba. Az Industrial Internet kezdeményezés, az IoT vagy a felhőszolgáltatások (Predix) váltak a vállalat stratégiájának központi elemévé.

Persze bőven van mit csinálni ezen a téren: Flanneryre vár például, hogy csökkentse az ipari szoftver üzletág költségeit és növelje jövedelmezőségét.

Cloud & big data

Játszik a GTA V-tel? Lehet, hogy közben ön is bitcoint bányászott

Egy mod segítségével juttattak nem kívánt állományokat GTA V-öt futtató gépekre, hogy azok kriptovalutát bányásszanak a támadóknak.
 
Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.