Miközben a szállítók rendre az IT egyszerűsödését ígérik új megoldásaikkal, a CIO feladatai egyre bonyolultabbak.

Sokan elhitték, hogy a felhő megoldja a helyi rendszerek üzemeltetésének gondjait – és aztán keservesen csalódniuk kellett. Ha lehet, a helyzet még bonyolultabbá vált. Már éppen beleszoktak abba a helyzetbe, hogy miközben a vállalati informatika egyes elemei beköltöztek a felhőbe, és az on-premise rendszereket most már azokkal is össze kell hangolni, sőt végre elfogadható szinten sikerült kezelniük a biztonsági problémákat is, nyakukba zuhant a digitális transzformáció.
 

A téma a Bitport CIO Hungary konferenciáján is terítékre kerül.
Ha ön is informatikai vezető, de nem kapott meghívót a rendezvényre, kérjük, jelezze részvételi szándékát a ciohungary (at) bitport.hu címen!


Addig elsősorban az az IT egyszerűsítésére (mármint az üzleti oldal szempontjából) és korszerűsítésére, valamint a biztonság szintjének javítására kellett figyelniük. A "digitális átalakulás" fogalmának megjelenésével a CIO-k feladatává vált az ügyfélszerzés- és megtartás támogatása, a termékinnováció – természetesen az ügyféligények maximális figyelembe vételével. (A CIO-szerepek ilyen irányú változásáról beszélt lapunknak Thomas Saueressig, az SAP globális CIO-ja is.)

Egy fenékkel két lovat?

Az amerikai CIO Magazine legfrissebb CIO-kutatása szerint ez a kettősség, hogy be kell tölteni a hagyományos IT-vezetői szerepet és az üzleti innovátor szerepet, igencsak komoly kihívás elé állítja a CIO-kat. Kicsit olyan ez – fogalmaznak a kutatás készítői –, mintha két külön pozícióban dolgoznának párhuzamosan. Nem véletlen, hogy a válaszadók elsöprő többsége (87 százalék) azt nyilatkozta, hogy a CIO szerep nehezebb terheket ró rá, mint korábban bármikor. Ennek az esetek többségében épp a fenti kettősség az oka: a válaszadók 72 százaléka ugyanis azt állította, hogy komoly kihívásként éli meg az egyensúly megtalálását a hatékony működés és az üzleti innováció biztosítása között.

 
CIO-feladatok 2010-2017 - State of the CIO 2017
Create line charts

Ennek ellenére 62 százalékukat jobban kielégíti a munkája, mint a korábbi évek egyszerűbb, de unalmasabb kihívásai. És a helyzet fokozódik: már 2016 is főleg a digitális transzformációról szólt, de 2017-ben még inkább ez lesz a helyzet.

Érdekes végigkövetni, hogy néhány év távlatában hogyan változott a CIO-k tevékenységének súlypontja. Bár a funkcionális (a napi működéssel összefüggő) feladatokban 2014 után volt egy kis felívelés, tavaly az ilyen jellegű tevékenységek súlya visszaesett a három évvel ezelőtti szintre, míg a stratégia teendők megnőttek. Abban azonban nincs komolyabb változás, hogy az elmúlt hét év során a legfontosabbak és leghangsúlyosabbak a CIO transzformációs feladatai voltak.

Az azonban egyre nagyobb kihívás, hogy megfelelő IT-tehetségeket találjanak ezekhez a feladatokhoz. A legproblémásabb területek, melyekhez nehéz megfelelő szakembert találni, és ahol legégetőbb a kompetenciahiány, az adattudomány és az analitika, a biztonságmenedzsment és kockázatkezelés, valamint a vállalati szoftverek.

Egyre több pénz megy az üzleti oldal kezdeményezéseire

Az IT-költések egyik fő csapásiránya a biztonság, de a IT-költségvetés egyre nagyobb hányada megy el az üzlet által kezdeményezett projektekre. Ez utóbbiak közül a legfontosabbak az ügyfélélmény és az üzleti folyamatok javítása (mindkét területet a válaszadók 40 százaléka jelölte meg), valamint az üzleti potenciál növelése (33 százalék).

Az üzlet és az IT oldal együttműködése egyre szorosabb. Az üzleti terület nagyban támaszkodik az IT-vezetőkre az üzleti igények azonosításában, valamint a kockázatok felmérésében. Az üzletet képviselő válaszadók 41 százaléka tekinti a CIO-kat stratégiai tanácsadónak, sőt 22 százalékuk kifejezetten üzleti tanácsadóként vonja be őket a munkájába.

Az összkép azonban kevésbé rózsaszín: az üzleti oldal számára nem teljesen világos az IT szerepe az új üzleti lehetőségek kialakításában. Az üzleti oldalról érkező válaszadóknak csupán 27 százaléka mondta azt, hogy azokhoz az IT-től kap javaslatokat technológiai megoldásokra, és még kevesebben (24 százalék) állították, hogy az IT közreműködik új business case-ek kialakításában. Ezt például a CIO-k egészen másként látják: 64 százalékuk szerint ad az IT technológiai megoldásokat az új üzleti lehetőségekhez, és 59 százalékuk szerint aktívan részt vesz az új business case-ek kialakításában is.

 
IT és üzlet együttműködése - State of the CIO 2017
Create bar charts

A felmérés szerint egyértelműen javult a CIO-k tevékenységének "láthatósága", azaz nőtt a súlya a vállalatokon belül. 46 százalékuk közvetlenül a vezérigazgatónak jelent, 2004 óta most a legmagasabb az aránya az ilyen kulcsszerepbe került IT-vezetőknek. 16 százalékuk az operatív vezetőnek (COO), 15 százalékuk pedig a vállalati CIO-nak (jellemzően csoportszintű működés esetén) van közvetlenül, alárendelve. Ez utóbbi esetben viszont a csoport szintű CIO jellemzően a vezérigazgatónak van alárendelve.

A fizetéssel kapcsolatos várakozások csökkentek

A felmérés ezzel összefüggésben vizsgálta a javadalmazást is. Bár a CIO-k teljes kompenzációjában (fizetés, egyéb juttatások együttesen) nagyon nagy szórás van, azt lehet mondani, továbbra is jól fizető szakma az informatikai vezetőé. Az elérhető jövedelem azonban függ az iparágtól és – értelemszerűen a cégmérettől –, de attól is, hogy az adott IT-vezetőnek mi a hangsúlyos feladata.

Az azonban mindenképpen érdekes, hogy a nagyvállalati CIO-k (bevallott) éves jövedelme átlagosan 400 ezer dollár (mintegy 117 millió forint) volt a különböző juttatásokkal, prémiumokkal és esetleges részvényopciókkal együtt, addig a folyó évre csak alig több mint 306 ezer dollárt jósoltak maguknak – bár elképzelhető, hogy ebben azok a juttatások, melyek az év zárásakor esedékesek, és teljesítményfüggőek, nem szerepelnek.

A kis- és középvállalati szektorban, ahol a fizetésen felüli juttatások sokkal kisebb részét adják az éves jövedelemnek, egyértelműen emelkedtek a fizetések: tavaly 190 ezres átlag jött ki, idén viszont a 214 ezer dollárt is meghaladta.

Az iparágak közötti eltérés ugyanolyan, mint a világ legtöbb piacgazdaságában: a legtöbbet a pénzügyi szolgáltató cégek fizetnek a CIO-juknak (közel 341 ezer dollár), míg a legrosszabbul a kormányzati és a nonprofit szféra fizet. Ez utóbbi átlaga 170 560 dollár, ami azért még mindig az évi 50 millió forintos bruttó jövedelemhez közelít. (Ezzel valószínűleg a magyar közszférában dolgozó informatikai vezetők többsége kiegyezne.)

Legjobban a stratégiai szerepkört betöltő CIO-k keresnek, közel 320 ezer dollárt, míg a funkcionális feladatokat ellátók csupán 206 ezret.

Közösség & HR

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.