Egy svéd híroldal szerint a Facebook ma jelenti be, hogy az Északi-sarkkörhöz közel, Luleå városában építi meg az első Amerikán kívüli adatközpontját, összesen mintegy 90 ezer négyzetméteren.
A Facebook csütörtökön jelenti be, hogy egy észak-svédországi kisvárosban építi meg következő - az amerikai kontinensen kívüli első - adatközpontját. Az Északi-sarkkörtől mintegy 100 kilométerre fekvő Luleå kisváros közelében épülő szerverpark építése többmilliárd svéd koronába kerül majd, és várhatóan 2012-ben adják majd át.

A svéd Norrbottens Kuriren információi szerint a három óriási szerverterem egyenként 30 ezer négyzetméter területű lesz. Az adatközpont éves áramfogyasztása megfelel majd egy 50 ezer fős kisvárosénak, az energiaszámla nagysága évente elérheti majd a 72 millió dollárt. Az áramfogyasztás nagy részét a közelben lévő folyón található vízierőmű biztosítja majd. A Facebook egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Luleå környékén az éves átlaghőmérséklet 2 Celsius-fok

Szeretik a hideget A meteorológiai adatok szerint Luleå közelében az éves átlaghőmérséklet 2 Celsius-fok, és 1961 óta nem ment egy alkalommal sem 30 fok fölé a hőmérséklet, így hűtést a környezet levegőjével tudják megoldani. A nagy számítási kapacitást igénylő webes szolgáltatók és multinacionális vállalatok előszeretettel építik hideg környékre az adatközpontjaikat, mivel így a szerverek hűtésének költségeit meg tudják spórolni.

A Google például a finnországi Haminában, egy korábbi papírmalomban alakított ki szervertermet. A Microsoft 2007-ben azt tervezte, hogy Szibériában épít egy óriási adatközpontot, de végül a terv feledésbe merült.

A Balti-tenger hűti az új Google adatközpontot
Adatközponttal fűtenek a finn fővárosban

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.