Marissa Mayer távozik a Verizon akvizíciós terveinek valóra válását követően. Sikeres időszakot zár a vezetőasszony, vagy inkább kudarc volt tevékenysége?

Hónapok óta közbeszéd tárgya a Yahoo eladása: a 4,8 milliárd dolláros üzletet Marissa Mayer vezényeli le az internet őslény oldaláról. Ami azonban el szokott sikkadni, hogy az akvizíció nem az egész cégre szól, hanem a Yahoo konzumer webes üzletágát – többek között a Yahoo Mailt és a Sports-ot – érinti.

Ezen felül viszont, ami megmarad, azt nem az eddig megszokott néven fogjuk hívni. Nem is lehetne, hiszen a Verizon megvásárolta a név jogát is. A hivatalos elnevezés a jövőben Altaba lesz, ezt a Yahoo tegnap jelentette be az amerikai Tőzsdefelügyeletnek (SEC, Securities and Exchange Commission).

Visszavonulósdi

Az eladás után a cég megmaradt része kisebb vezetői gárdát igényel majd. Az igazgatótanács méretének csökkentése két fontos ember távozásával együtt jár: David Filo társalapító és Marissa Mayer jelenlegi CEO is otthagyja a Yahoo-t (illetve már nem vesz részt az Altaba sorsának alakításában).

A Yahoo maradéka amúgy korántsem lényegtelen tényező, a befektetők számára mindenképpen fontos. Közülük is kiemelkedik a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba, mely egymaga 36 milliárd dolláros értékkel bír. A cégtől származik is az Altaba elnevezés.

Viharos időszak

Tavaly nyáron, a Verizon-felvásárlás kapcsán változó szervezeti felépítésről keveset lehetett tudni és kérdéses volt Mayer jövője is. Akkor a CEO azt nyilatkozta, hogy a maga részéről tovább irányítaná az online brandet, de az időközben Verizon tulajdonba került AOL egyik vezetője a Bloombergnek adott nyilatkozatában még korainak nevezte, hogy Mayer későbbi feladatairól beszéljen.

Nem volt egyszerű dolga a CEO-nak, mivel rövid időn belül három nagyobb botrányon is át kellett kormányoznia a vállalat hajóját. Szeptemberben derült ki, hogy a Yahoo könyvelhette el a világ legnagyobb adatszivárgási botrányát. Két évig hallgattak róla, de most kiderült, hogy félmilliárd felhasználó adatai juthattak ki engedély nélkül. Októberben aztán lerántották a leplet a vállalat és az amerikai kormányzat közötti titkos együttműködésről.

A Reuters értesülései szerint a Yahoo megfigyelőeszközöket épített be a tavalyi év során szolgáltatásaiba, azt követően, hogy az FBI vagy az NSA titkos rendelkezésével a telkó cégeket ügyfeleik bejövő leveleinek átvizsgálására kötelezték. Arra kérték az ügynökségek a Marissa Mayer vezette vállalatot, hogy „adott karaktersorozatokra” szűrjenek, számolt be a névtelen Yahoo alkalmazottakra hivatkozó jelentés a történtekről.

Végül az évet sikerült egy újabb adatszivárgási botránnyal zárni. Kiderült, hogy 2013-ban 1 milliárd ügyfelének adatait lopták el. Az incidens érzékeny információkat is érintett: a hackerek meg tudták szerezni számtalan felhasználó nevét, születési idejét, telefonszámát, titkosított jelszavát és a titkosítatlan formában tárolt biztonsági kérdéseiket is, melyek a jelszó visszaállítására használhatók.

Egy korszak vége

Egyes információk szerint az incidens mögött belső konfliktusok is állhatnak. Állítólag a Yahoo biztonsági csapatának komoly konfliktusai voltak a cégvezetéssel, sőt magával a vezérigazgatóval, Marissa Mayerrel is, hogy többet kellene költeni a rendszereik biztonságára. A vezetés azonban ebben nem volt maximális partner, részben takarékossági okokból, részben pedig amiatt, mert féltek, hogy a felhasználókat elriasztják a szigorúbb biztonsági intézkedések. Ha pedig csökken a felhasználószám, csökken a cég értéke.

Talán ez is közrejátszhatott a CEO lelépésében, akinek tevékenysége ennek ellenére sikeresnek értékelhető. Mayer a Yahoo egy igen viharos időszakát vészelte át és a külön-külön is szerződésriasztó események ellenére képes volt fenntartani a Verizon közel 5 milliárd dolláros vételi ajánlatát.

Piaci hírek

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.