A Sony nem csak a full HD-s felbontású képrögzítésről lebbentette le a fátylat, hanem a világ leggyorsabb, némelyik SSD-t is megalázó adatátviteli sebességre képes SD kártyájáról is.
Hirdetés
 

Új képérzékelőt fejlesztett ki a Sony, melynek használatával akár másodpercenként 960 képkockát is lehet rögzíteni. A szenzort tartalmazó telefonnal maximum 19 megapixeles videók vehetők fel 120 fps-sel, full HD-s felbontásban képes 960 fps-re a technika.

Lepipálja a konkurenciát

Napjaink telefonjai ennek a képességnek csak töredékével rendelkeznek. Az iPhone 7 és a Samsung Galaxy S7, kategóriájuk csúcsát képviselő eszközökként is csupán 240 fps videorögzítési tempóra képesek, mindössze HD Ready (1280x720 pixeles) felbontás mellett.

Ugyan évről-évre egyre jobbá válnak az okostelefonokba épített kamerák, de ilyen ugrásra ezen a téren senki sem számított. Ugyan a Sony hozott már létre hasonlóan kiemelkedő képszenzort korábban, azokat digitális kamerákban használta fel a japán elektronikai óriás, telefonokba még nem kerültek.

A vállalat nem közölte egyelőre, mikor kerülhet kereskedelmi forgalomban kapható készülékekbe fejlesztése, így nem tudni, hogy vajon az idei év során megjelenő okostelefonok közül lesz-e már olyan, ami ezzel a videorögzítési képességgel rendelkezik majd. Ha igen, akkor egy dologra mindenképpen fel kell készülni: az így előállított felvételek jóval nagyobb helyet igényelnek majd a memóriakártyákon.

SD kártya méretű számítógép
SD-kártya méretű, működő PC-t épített az Intel, az Edison névre keresztelt számítógép Quark processzorra épül. Az Atomnál kisebb méretű és teljesítményű, 22 nanométeres technológiával készült lapkát kifejezetten miniatűr eszközökhöz tervezte az Internet of Things, azaz a dolgok internete jegyében.

Elértük a határokat

A fentivel ellentétben sokkal pontosabb információnk van arról, mikor lép piacra a vállalat másik, szintén most bejelentett terméke. A 32, 64 és 128 GB-os méretben megvehető új SD kártyák még 2017 tavaszán boltokba kerülnek. Az SF-G sorozatba tartozó memóriaalapú tárolóegységek UHS-II szabványúak, a hozzáértők pedig már ebből sejthetik, hogy gyors eszközökről van szó.

De még milyen gyorsról! A gyári specifikáció szerint 300 megabyte-os másodpercenként írásra/olvasás képes SD kártyák kerültek ki a Sony boszorkánykonyhájából, melyek így - a japánok állítása szerint - a világ leggyorsabb, konzumer piacra szánt memóriakártyái lettek. Ennél sokkal nagyobb adatátviteli sebességet kínáló lapkák egyébként nem is készíthetők már UHS-II alapokon; a szabvány elméleti maximuma 312 MB/s.

A Sony fejlesztése egyébként nem az első a sorban, például a 2015 végén megjelent Lexar Professional 2000x már képes volt hasonló tempóra. Ez ugyan a japánokéval megegyező sebességgel tette lehetővé a kártyáról való adatok kiolvasását, de az írási sebessége 260 MB/s-nál tetőzött. Utóbbin tudott javítani a Sony.

Mobilitás

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.