Az iparági üdvöskék, a Facebook vagy az Amazon lekörözése mellett látványos mutató, hogy a kínai válallatok papírjainak teljesítménye mennyire látványosan felülmúlja a meghatározó részvényindexeket.

A Tencent tegnap a tavalyi eredményekhez képest 55 százalékkal magasabb bevételt és 58 százalékkal több nyereséget jelentett 2017 első három hónapjára, a piaci várakozások szerint pedig az Alibaba is 50 százalék körüli bevétel- és profitnövekedéssel zárta éves összehasonlításban a márciusi negyedévet – a pontos számokat nemrég tették közzé, és bár a cég forgalma 60 százalékkal, vagyis az előrejelzéseket meghaladó mértékben nőtte túl a tavalyit, a befektetők éppen az egy részvényre jutó eredmény 2 dollárcentes elmaradásán fanyalognak.

Évek óta folyamatosan híznak

A kínai közösségimédia-óriás és az e-kereskedelmi birodalom már a legértékesebb kínai márkának számít, a cégértéket tekintve a Tencent Holdings és Alibaba Group is 300 milliárd dollár körül áll. Január óta mindkét társaság részvényárfolyama több mint harmadával emelkedett, ami azt jelenti, hogy a világ tíz legnagyobb információtechnológiai társasága között is a legjobban teljesítettek.

Az iparági üdvöskék, a Facebook vagy az Amazon lekörözése mellett fontos mutató, hogy a kínai válallatok papírjainak teljesítménye mennyire látványosan múlja felül a meghatározó részvényindexeket. Ilyen például a Nasdaq Composite, vagyis a Nasdaq-on kereskedett sok ezer részvényt tömörítő index, amelyet nagyjából a technológiai szektornak feleltetnek meg, és amely az idén 14 százalékos éves növekedést mutat.
 


forrás: Bloomberg


Egy másik fontos mutatószám az S&P 500, vagyis összesen 500 nagyvállalat részvényeinek kapitalizációval is súlyozott mutatója, ami talán a világ legismertebb és legszélesebb körben hivatkozott részvényindexe, és amely ugyenebben az időszakban valamivel több mint 7 százalékot emelkedett. Nem véletlen, hogy az Alibabát egy ideje már a legkülönfélébb dolgokkal támadják a hitetlenkedő short-sellerek, amelyek közül a kreatív könyvelés és az átláthatatlan vállalati struktúra még az enyhébbek közé tartozik.

Most jönnek az idegenbeli meccsek

Ehhez képest a távol-keleti kiskereskedelmi óriás pénzügyi eredményei a legutóbbi 9 pénzügyi negyedévben 7 alkalommal múlták felül a piaci várakozásokat, közte a mostani botlással, ami a lassuló kínai gazdaságot figyelembe véve nem tűnik annyira súlyos megtorpanásnak – nem beszélve arról a két évre szóló, 6 milliárd dollár értékű sajátrészvény-visszavásárlási programról, amit az Alibaba ugyancsak e hét szerdán hozott nyilvánosságra.

A nagy kínai márkák következő próbatétele a mostanában induló tengerentúli terjeszkedés lesz, a Tencent legutóbb például egy Seattle-i mesterségesintelligencia-kutató központ felállítását és összesen 5 új adatközpont felépítését jelentette be Európában, Indiában, Dél-Koreában és Oroszországban.

Piaci hírek

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.