Az iparági üdvöskék, a Facebook vagy az Amazon lekörözése mellett látványos mutató, hogy a kínai válallatok papírjainak teljesítménye mennyire látványosan felülmúlja a meghatározó részvényindexeket.
Hirdetés
 

A Tencent tegnap a tavalyi eredményekhez képest 55 százalékkal magasabb bevételt és 58 százalékkal több nyereséget jelentett 2017 első három hónapjára, a piaci várakozások szerint pedig az Alibaba is 50 százalék körüli bevétel- és profitnövekedéssel zárta éves összehasonlításban a márciusi negyedévet – a pontos számokat nemrég tették közzé, és bár a cég forgalma 60 százalékkal, vagyis az előrejelzéseket meghaladó mértékben nőtte túl a tavalyit, a befektetők éppen az egy részvényre jutó eredmény 2 dollárcentes elmaradásán fanyalognak.

Évek óta folyamatosan híznak

A kínai közösségimédia-óriás és az e-kereskedelmi birodalom már a legértékesebb kínai márkának számít, a cégértéket tekintve a Tencent Holdings és Alibaba Group is 300 milliárd dollár körül áll. Január óta mindkét társaság részvényárfolyama több mint harmadával emelkedett, ami azt jelenti, hogy a világ tíz legnagyobb információtechnológiai társasága között is a legjobban teljesítettek.

Az iparági üdvöskék, a Facebook vagy az Amazon lekörözése mellett fontos mutató, hogy a kínai válallatok papírjainak teljesítménye mennyire látványosan múlja felül a meghatározó részvényindexeket. Ilyen például a Nasdaq Composite, vagyis a Nasdaq-on kereskedett sok ezer részvényt tömörítő index, amelyet nagyjából a technológiai szektornak feleltetnek meg, és amely az idén 14 százalékos éves növekedést mutat.
 


forrás: Bloomberg


Egy másik fontos mutatószám az S&P 500, vagyis összesen 500 nagyvállalat részvényeinek kapitalizációval is súlyozott mutatója, ami talán a világ legismertebb és legszélesebb körben hivatkozott részvényindexe, és amely ugyenebben az időszakban valamivel több mint 7 százalékot emelkedett. Nem véletlen, hogy az Alibabát egy ideje már a legkülönfélébb dolgokkal támadják a hitetlenkedő short-sellerek, amelyek közül a kreatív könyvelés és az átláthatatlan vállalati struktúra még az enyhébbek közé tartozik.

Most jönnek az idegenbeli meccsek

Ehhez képest a távol-keleti kiskereskedelmi óriás pénzügyi eredményei a legutóbbi 9 pénzügyi negyedévben 7 alkalommal múlták felül a piaci várakozásokat, közte a mostani botlással, ami a lassuló kínai gazdaságot figyelembe véve nem tűnik annyira súlyos megtorpanásnak – nem beszélve arról a két évre szóló, 6 milliárd dollár értékű sajátrészvény-visszavásárlási programról, amit az Alibaba ugyancsak e hét szerdán hozott nyilvánosságra.

A nagy kínai márkák következő próbatétele a mostanában induló tengerentúli terjeszkedés lesz, a Tencent legutóbb például egy Seattle-i mesterségesintelligencia-kutató központ felállítását és összesen 5 új adatközpont felépítését jelentette be Európában, Indiában, Dél-Koreában és Oroszországban.

Piaci hírek

Az elwallstreetesedéstől féltik a Szilícium-völgyet

A kritikus hangok szerint sok új fejlesztésükre annyi szükség van, mint a címben szereplő szó megalkotására, és a buborékban élő kaliforniaiaknak egyre kevesebb közük van a való élethez.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.