Jövő márciusban eltűnik a Google Drive, de a szolgáltatás nem, csak átalakul. Már akár most ki lehet próbálni, hogyan képzeli a keresőóriás a felhőbe mentés jövőjét.
Hirdetés
 

Ha ön egyike azon százmillióknak, akik a Google Drive szolgáltatását használják állományaik számítógépek és telefonok közötti szinkronizálásra, akkor jobb, ha tudják: nem sokáig tehetik már meg ezt a megszokott módon. Az amerikai keresőóriás ugyanis közölte a nyilvánossággal: három hónap múlva ki fogja váltani a jól ismert lehetőséget.

Sose volt egyszerűbb – és fontosabb – a backup

Még júliusban jelentette be a vállalat a Google Drive lecserélését, amint az akkor elhangzott, az új Backup and Sync szolgáltatás kerül előtérbe. A funkció segítségével a felhasználók testre szabottan készíthetnek biztonsági mentést asztali és mobil rendszereikről: akár állományokra lebontva meghatározhatják, mit akarnak biztonságban tudni a felhőben. Ezeket a file-okat nem csak egyszer tárolja el a Google Drive a cloudban, hanem rendszeresen frissíti is őket.

A Google arra számít, hogy az új funkció a fényképeiket, videóikat és zenegyűjteményeiket bárhonnan elérni akarók számára lesz a leginkább vonzó. Amint azt már említettük, akár a teljes asztali rendszer is lementhető a szolgáltatás révén. Ugyanakkor ez a legtöbb felhasználó számára értelemszerűen nem opció, mivel a Google Drive ingyenes használata mindössze 15 GB-nyi tárterületet kínál (jelenleg).

Nem sok idő maradt a próbálgatásra: december 11-ig tart a terméktámogatás, jövő év március 12-én pedig teljesen és végleg leállítja a szolgáltatást a webes keresőjéről ismertté vált cég. Az átállást egyébként bármikor önkéntesen is meg lehet tenni, a Backup and Sync pár kattintással telepíthető.

Adataink mentésének szükségességét nem lehet elég gyakran hangoztatni: elvesztésük jobb esetben több százezer forintos helyreállítási költséget jelenthet, rosszabb helyzetben végleg búcsút inthetünk a gyerekekről készült fotóknak, a nyaraláson rögzített videóknak, a kedvenc zenéinknek és így tovább.

A jó hír azonban az, hogy még sosem volt ilyen egyszerű a backup, köszönhetően a felhőnek. Számos vállalat kínál erre lehetőséget, a Google Backup and Sync szolgáltatása mellett ott a Dropbox, a Microsoft OneDrive-ja vagy az Apple iCloud, melyek mind ennek a tehernek az átvállalását ígérik. Egyre sürgetőbb is a feladat, hiszen annyi digitális eszköz – asztali számítógép, laptop, tablet, fényképezőgép stb. - vesz minket körbe, melyek adatainak biztonságos, manuális eltárolása egyre kezelhetetlenebb kihívás.

Vállalati felhasználóknak

Visszatérve a bejelentésre; a Google a Drive szolgáltatás végét egyik, rendszergazdáknak fenntartott blogjában jelentette be, ahol azoknak a szakembereknek kínál érdekes információkat, akik a vállalat G Suite termékét használják. Nekik, pontosabban cégeiknek szánja a File Stream lehetőséget. Ez a szoftver lehetővé teszi a szervezetek számára az állományok felhőben való tárolását. Gyakorlatilag a Google Docs-hoz hasonlóan a file-ok a felhőben vannak, azokat „streameli” a szolgáltatás, amikor az arra jogosultak hozzá akarnak férni.

Ennek köszönhetően nem kell lokálisan jelentősebb mennyiségű információt tárolni. Ez nem csak a meghibásodásból bekövetkező adatvesztés kiiktatására jelent megfelelő védelmet, de a készülékek elvesztése/ellopása esetén sem kell aggódni attól, hogy illetéktelenek kezébe jutnak bizalmas információk.

Cloud & big data

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.