Az amerikai keresővállalat új eszköze folyamatos mentési lehetőséget ígér a Google Drive szolgáltatás révén.
Hirdetés
 

Biztonsági mentés – sokan már csak akkor gondolnak az adatok biztonságos eltárolására, amikor késő, és a védeni kívánt információ odaveszett. Legközelebb másképp lesz, fogadkozunk, de aztán többségünk egyéni szinten megint csak elhanyagolja a feladatot. Ennek leggyakoribb oka, hogy a backup készítését és rendszeres időközönként történő frissítését a felhasználók jelentős része fárasztónak tartja.

Egyszerűsített biztonsági mentés

Ezen változtathat a Google nemrég bejelentett, biztonsági mentéseket készítő eszköze. A Backup and Sync alkalmazás voltaképp a Google Drive Mac-ekhez és PC-khez készített legújabb változatával jelenik meg (mely rendelkezik a Google Photos kiegészítővel is). A június 28-án elérhetővé váló új funkció segítségével a Google Drive felhasználói testre szabottan készíthetnek biztonsági mentést asztali rendszereikről: akár állományokra lebontva meghatározhatják, mit akarnak biztonságban tudni a felhőben. Ezeket a file-okat nem csak egyszer tárolja el a Google Drive a cloudban, hanem rendszeresen frissíti is őket.

A szolgáltatást elsősorban a konzumer felhasználóknak szánja a vállalat, árulta el egy bejegyzésében. Az üzleti userek számára továbbra is a vállalati igényeket célzó Drive File Stream szolgáltatását kínálja, mely számos extra lehetőséggel kecsegteti az adataikat biztonságban tudni akarókat. Például anélkül kaphatnak nagyobb mennyiségű adathoz folyamatos hozzáférést, hogy ezért cserébe jelentős mennyiségű tárhelyet fel kellene áldozniuk merevlemezeiken.

A Google arra számít, hogy az új funkció a fényképeiket, videóikat és zenegyűjteményeiket bárhonnan elérni akarók számára lesz a leginkább vonzó. Amint azt már említettük, akár a teljes asztali rendszer is lementhető a szolgáltatás révén. Ugyanakkor ez a legtöbb felhasználó számára elérhetetlen lesz, mivel a Google Drive ingyenes használata mindössze 15 GB-nyi tárterületet kínál (jelenleg).

A Dropbox előtt egy lépéssel

Elkerülendő az adatközpontok túlterhelődését, a vállalat nem teszi egyszerre mindenki számára elérhetővé a szolgáltatást. Azoknak, akik már jelenleg is használják a Google Drive for Mac/PC alkalmazást, június 28-ától nyílik meg a lehetőség az upgrade-re. A vállalat állítása szerint nagyjából három nap alatt fogja elérni a frissítés az összes érintett ügyfelet. Azon G Suite felhasználók viszont, akik még nem engedélyezték a szoftvert, egyelőre nem lesznek képesek kihasználni a Backup and Sync lehetőségét.

A korlátozások ellenére nagyon is hasznos funkciót hoz életünkbe a Google. Ehhez hasonló lehetőséget már évek óta kérnek a felhasználók a Dropboxtól, ám az mindmáig nem született meg a rivális rendszeren. Ehelyett az alkalmazás helyi mappájában kell közvetlenül tárolni a menteni tervezett állományokat. Vagyis csak kellett, ha a jövőben a Google-re szavazunk és élünk a Backup and Sync nyújtotta lehetőséggel.

Biztonság

A hazai irodáknak még csak a küszöbéig ért a digitalizáció

Egy friss kutatás szerint Magyarországon a munkaidő 15 százaléka felesleges papírtologatással telik.
 
Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.