Végső fázisába jutott a két vállalat közötti tárgyalás az utóbbi akvizíciójáról.
Hirdetés
 

Ha túl sokáig tart a versenytársak nulláról való utolérése egy érett piacon, akkor vásárold fel az egyiket. Valószínűleg ennek a tanácsnak a jegyében cselekedett a Google, amikor úgy döntött, saját kezébe veszi okostelefonjainak előállítását. Ehhez pedig az egykor jobb időket is látott HTC-t szemelte ki.

Régi ismerősök

A Business Insiderben megjelentek szerint a két vállalat a felvásárlásról való tárgyalás végső fázisában van; az újság a távol-keleti Taiwanese Commercial Times értesüléseire hivatkozik. Utóbbiak azonban megerősített információkkal nem rendelkeznek, csak névtelen forrásokat idézve közölték információjukat.

Egyelőre nem tudható, hogy vajon a HTC teljes telefonos üzletágát kebelezné-e be a Google vagy csupán a fejlesztéssel és kutatással foglalkozó csapatot. Bár ez utóbbi esetében a HTC le is húzhatná a rolót, hiszen K+F nélkül lehetetlen életben maradni az öldöklő versenyt diktáló okostelefonos piacon.

Nem ismeretlenek egymásnak a cégek, a Google már több „saját” termékének gyártását is kiadta a HTC-nek. Ilyen volt például a Nexus 9 táblagép 2014-ben, melyet a távol-keletiek készítettek az amerikai keresőóriás számára. A Motorola és a Huawei után aztán a Nexus-ról Pixelre átnevezett okostelefonok előállításáért is a HTC felelt.

Az biztos, hogy a Google sokat profitálna a gyártó akvizíciójából, mivel így mélyebb integrációt valósíthatna meg a szoftver és a hardver tekintetében saját okostelefonjain. Ha nyélbe ütik az üzletet, akkor tulajdonképpen az Apple – iPhone párosnál megismert szituáció alakulna ki az Android piacon is: egy kézbe kerülne a hardver és a szoftver fejlesztése. Igaz, egyszer már megpróbálkozott hasonlóval a vállalat, de az nem lett túl sikeres. A korábban szintén felvásárolt Motorola telefongyártó részlegétől három évvel ezelőtt megszabadult.

Az persze kérdés, hogy a HTC felzabálásához mit szólnának a Google partnerei, különösen a Samsung, mely egészen elképesztő összegeket kasszíroz az amerikaiak mobil operációs rendszerére alapuló okostelefonjaival.

Pénzügyileg nincsenek a topon

Nem sok pozitívumról tudott tavaly beszámolni a HTC. Amint írtuk, a cég által közzétett, 2016 első negyedévének pénzügyi adatait tartalmazó jelentés kijózanító erejű és azt mutatja, hogy súlyos problémákkal kell megküzdenie a vezetőségnek. A január és március közötti időszakot felölelő időszakban a gyártó 463 millió amerikai dollárnyi bevételt szerzett, ami 64 százalékos zuhanás az egy évvel ezelőtti, hasonló periódusban elért számokhoz képest. Az üzemi veszteség is legalább ennyire mellbevágó volt: a 2015 első negyedévében elért szűkös, 11,6 millió USD-s nyereség után a vállalat 150 millió dollárnyi üzemi veszteséget hozott össze.

Az egykor szép napokat megélt HTC 2016-ban sem tudott jelentősebb piaci tényezővé válni, így folytatta az évek óta tartó lejtmenetet.

Piaci hírek

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.