Végső fázisába jutott a két vállalat közötti tárgyalás az utóbbi akvizíciójáról.
Hirdetés
 

Ha túl sokáig tart a versenytársak nulláról való utolérése egy érett piacon, akkor vásárold fel az egyiket. Valószínűleg ennek a tanácsnak a jegyében cselekedett a Google, amikor úgy döntött, saját kezébe veszi okostelefonjainak előállítását. Ehhez pedig az egykor jobb időket is látott HTC-t szemelte ki.

Régi ismerősök

A Business Insiderben megjelentek szerint a két vállalat a felvásárlásról való tárgyalás végső fázisában van; az újság a távol-keleti Taiwanese Commercial Times értesüléseire hivatkozik. Utóbbiak azonban megerősített információkkal nem rendelkeznek, csak névtelen forrásokat idézve közölték információjukat.

Egyelőre nem tudható, hogy vajon a HTC teljes telefonos üzletágát kebelezné-e be a Google vagy csupán a fejlesztéssel és kutatással foglalkozó csapatot. Bár ez utóbbi esetében a HTC le is húzhatná a rolót, hiszen K+F nélkül lehetetlen életben maradni az öldöklő versenyt diktáló okostelefonos piacon.

Nem ismeretlenek egymásnak a cégek, a Google már több „saját” termékének gyártását is kiadta a HTC-nek. Ilyen volt például a Nexus 9 táblagép 2014-ben, melyet a távol-keletiek készítettek az amerikai keresőóriás számára. A Motorola és a Huawei után aztán a Nexus-ról Pixelre átnevezett okostelefonok előállításáért is a HTC felelt.

Az biztos, hogy a Google sokat profitálna a gyártó akvizíciójából, mivel így mélyebb integrációt valósíthatna meg a szoftver és a hardver tekintetében saját okostelefonjain. Ha nyélbe ütik az üzletet, akkor tulajdonképpen az Apple – iPhone párosnál megismert szituáció alakulna ki az Android piacon is: egy kézbe kerülne a hardver és a szoftver fejlesztése. Igaz, egyszer már megpróbálkozott hasonlóval a vállalat, de az nem lett túl sikeres. A korábban szintén felvásárolt Motorola telefongyártó részlegétől három évvel ezelőtt megszabadult.

Az persze kérdés, hogy a HTC felzabálásához mit szólnának a Google partnerei, különösen a Samsung, mely egészen elképesztő összegeket kasszíroz az amerikaiak mobil operációs rendszerére alapuló okostelefonjaival.

Pénzügyileg nincsenek a topon

Nem sok pozitívumról tudott tavaly beszámolni a HTC. Amint írtuk, a cég által közzétett, 2016 első negyedévének pénzügyi adatait tartalmazó jelentés kijózanító erejű és azt mutatja, hogy súlyos problémákkal kell megküzdenie a vezetőségnek. A január és március közötti időszakot felölelő időszakban a gyártó 463 millió amerikai dollárnyi bevételt szerzett, ami 64 százalékos zuhanás az egy évvel ezelőtti, hasonló periódusban elért számokhoz képest. Az üzemi veszteség is legalább ennyire mellbevágó volt: a 2015 első negyedévében elért szűkös, 11,6 millió USD-s nyereség után a vállalat 150 millió dollárnyi üzemi veszteséget hozott össze.

Az egykor szép napokat megélt HTC 2016-ban sem tudott jelentősebb piaci tényezővé válni, így folytatta az évek óta tartó lejtmenetet.

Piaci hírek

A legjobb IT-sokat keresik tizenkilenc kategóriában

Ha akarja tudni, mennyire jó, a hétvégén még jelentkezhet az Országos IT Megmérettetésre! CeBIT-es utazást is nyerhet.
 
Jövőre a bankoknak meg kell nyitniuk az ügyféladataikat külső szolgáltatók, köztük a fintech cégek előtt. Hazai szakértőket kérdeztünk arról, hogyan rajzolja át ez a pénzintézeti piacot.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Most készüljön fel a fintech világ biztonsági kockázataira!

A pár éve kitört fintech-láz, valamint a jövő év elején életbe lépő PSD2 nem csak a pénzügyi piacok üzleti modelljét borítja meg. A biztonsági kérdéseket is sürgősen újra kell gondolniuk a piac szereplőinek.

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP FORUM HUNGARY:
így működik a digitalizáció magja

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.