Az internetezők körében az Android már teljesen a Windows nyakán van, és nemsokára teljesen ledolgozza a korábban behozhatatlannak tűnő hátrányát.
Hirdetés
 

A tegnapi hírekből már mindenki értesült róla, hogy a Windows megnyerte az úgynevezett desktop-háborút, vagyis egyeduralkodóvá vált az asztali számítógépeken, és a mai napig dominálja a piacot. Időközben azonban odébb húzták a csatateret, és ma már az internetre csatlakozó számítógépek operációs rendszereiről beszélünk a desktop OS-ek helyett, ha a különböző platformok piaci jelenlétéről van szó.

Mindjárt itt a trónfosztás

Néhány évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a Windowst belátható időn belül ilyen összehasonlításban sem fenyegeti veszély: a StatCounter 2012-es adatai szerint még akkor is a felhasználók 82 százaléka netezett windowsos gépekről, míg az Android részesedése mindössze 2,2 százalékon állt. Ehhez képest 2017 februárjában a Windows 38,6 százalékkal vezeti a mezőnyt, éppen hogy megelőzve a 37,4 százalékos Androidot.
 

forrás: StatCounter


A desktop és laptop gépek, tabletek és okostelefonok kombinált mezőnyében tehát a Windows már lőtávolságon belülre került az Androidtól, amihez nyilván hozzájárult az iOS lassú emelkedése is. A Microsoft rendszerét egyre lejjebb nyomja, hogy a mobil eszközök felfutásával párhuzamosan zsugorodik a hagyományos desktop PC-k piaca, ezen belül pedig Ázsia egyre nagyobb befolyással bír a globális részesedés alakulására.

Európa a Windowst szereti

A Windows Európában a legerősebb, ahol a Microsoft rendszerének összes verziója együttesen 51,8 százalékon áll – ez több mint kétszerese az Android 23,5 százalékának.  Ázsiában viszont az Android részesedése 51,8 százalékos, szemben a Windows 29,8 százalékával. Észak-Amerikában a Windows 40,7 százaléra jó, de ott az iOS a második 24,9 százalékkal, az Android pedig 20,3 százalékkal csak a harmadik.

A StatCounter egy másik érdekes februári mérése szerint Amerikában a Windows 10 részesedése most februárban nőtte túl a Windows 7-et. Az asztali és laptop PC-k területén egyébként továbbra is megkérdőjelezhetetlen a Windows uralma, amely világszerte az internetre csatlakozó gépek 84,1 százalékán fut. Ugyanakkor 2016 októbere óta már többen neteznek okostelefonról és táblagépről, mint desktop és laptop PC-ről, így nem csoda, ha a Windows részesedése is folyamatosan csökken.

Konzumer tech

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.