Nem a legjobb terep manapság a szervergyártóknak az EMEA-térség, de főleg a mi régiónk, ahol a tavalyi utolsó negyedévben jóval kevesebb kiszolgálóra volt igény a kevesebb nagy állami beruházás miatt.

A szerverpiac világszinten erősnek számító utolsó 2016-os negyedéve nem köszönt vissza az európai, közel-keleti és afrikai országokat tömörítő EMEA-régióban. Az itteni forgalom ugyanis mind értékében, mind darabszámában jelentősen gyengébb volt az egy évvel korábbinál.

Az IDC most nyilvánosságra hozott adatai szerint a szállítók bevétele a tavalyi utolsó három hónapban dollárban 12,9 százalékkal, euróban 11,7 százalékkal, míg a darabszám tekintetében 4,7 százalékkal múlta alul az előző évi azonos időszakáét. A dollárban kifejezett forgalom 3,4 milliárd volt, az eladott mennyiség pedig nem érte el a 600 ezer darabot.

Ami az egyes termékcsoportokat illeti, a legnagyobb visszaesés a rendelésre gyártott ikerszervereknél következett be, itt a gyártók bevételben 38,1, darabszámban 39,9 százalékos mínuszt könyvelhettek el. Bár éves összevetésben nincs változás, a legnagyobb darabszámot, 294 ezret a szabványos rackoptimalizált szerverekből szállították, de a nagy rendszerszervereknél nem panaszkodhattak a gyártók, itt közel 22 százalékkal növelhették az eladásaikat, meghaladva az 1700 darabot.

Nyugat-Európában az ODM (original desing manufacturer) piac viszont jól ment, köszönhetően annak, hogy az ottani üzleti világ egyre nagyobb intenzitással költözik a felhőbe.

Az IBM szerverbevételei egyharmaddal csappantak meg

A szállítók sorrendje nem változott, 33,9 százalékkal a HPE maradt az első, a második helyen álló Dellről viszont azt jegyezte fel az IDC, hogy az előző évhez képest 16,9 százalékról 17,8 százalékra tudta növelni a részesedését.

Bevételben a legtöbb nagy piaci szereplőnek csalódást okozott a múlt év vége. A kedvezőtlen piaci változásokat e téren főként az IBM szenvedte meg, forgalma 33,7 százalékkal esett vissza. Ezt az elemzők részben a nem x86-os kategóriába tartozó szerverek kitolódó frissítési ciklusaival, részben a nem x86-osok iránti kereslet folyamatos csökkenésével magyarázzák.

A gyártók sorrendje a következőképpen fest az IDC összesítésében:
 


Nyugat-Európában Finnországban, Írországban és Hollandiában alakult a leggyengébben a piac, ott 25-35 százalékkal zuhant a szállítók bevétele az ODM-ek irányából érkező nyomás és a nagyobb szolgáltatók lassuló vásárlási ciklusai miatt.

A bezzeg ország Svájc volt, ahol néhány nagyobb beruházásnak, többek között a svájci nemzeti szuperszámítógép-központénak köszönhetően 30,3 százalékkal nőttek a szervervásárlások. A jól teljesítő piacok közé sorolható még Olaszország is, ahol 20,5 százalékos volt a bővülés éves összevetésben.

Közép- és Kelet-Európa, a Közel-Kelet és Afrika szerverpiaca értékben 16,8 százalékot zsugorodott, a gyártók csupán valamivel több mint 730 millió dollárt számlázhattak. Az ok az állami infrastrukturális projektek korlátozott számában, valamint itt is a nem x86-os szerverek iránti kereslet mérséklődésében keresendő.

Az adatközponti szolgáltatók nem álltak le a beruházásokkal

Még borúsabb a kép, ha csak Magyarország közvetlen régióját nézzük, ahol a visszaesés éves összevetésben elérte a 25 százalékot is, a szállítók bevétele pedig épphogy meghaladta a 351 millió dollárt. A két legerősebb piacnak számító Lengyelországban és Csehországban is az állami szektor megrendeléseinek elmaradásával, Oroszországban pedig a nem x86-os szerverek iránti kereslet zuhanásával magyarázzák a fejleményeket az IDC elemzői.

A megrendelések zöme az adatközponti szolgáltatóknak köszönhető, amelyek azért most is folytatták infrastrukturális beruházásaikat.

A közel-keleti térségben valamivel jobb a helyzet, ott a piac csak egyszámjegyű csökkenést könyvelt el, köszönhetően az olaj- és gázipar, a távközlés és a banki szektor viszonylag élénk keresletének. Izrael volt a legjobban teljesítő ország, a szolgáltatók és az állami szektor egyaránt stabil beruházásainak tulajdoníthatóan.

Piaci hírek

Az orosz fillérekért is mélyre hajolnak az amerikai gyártók

Hasonló történik, mint az utóbbi néhány évben Kínában, csak sokkal kevesebb pénzt hoz.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.