A Microsoft elengedi a kezét az egykor nagy sikereket hozó mozgásérzékelő rendszernek. A technológia egyes elemei más termékekben továbbélnek-fejlődnek.
Hirdetés
 

A cég testmozgásra épülő kontrollerébő összesen nagyjából 35 millió fogyott megjelenése óta, viszont az első tízmillió darabot már az első négy hónapban eladták. A kezdeti sikert követő hét, jobbára szenvedős év után döntött a Microsoft: leállítja az Xbox 360-hoz fejlesztett Kinect kontroller gyártását. A kereskedőknél lévő példányokat még meg lehet venni, és támogatást is ad hozzá a cég egy ideig. A döntést már az is jelezte, hogy egy ideje nem nagyon jelentek meg jelentős játékok, melyek támogatták volna a használatát. Mivel gyorsan pörgő piacról van szó, az Kinect-fanokat leszámítva valószínűleg senkinek sem fog hiányozni.

Hét éve forradalmi volt

Amikor a Kinect 2010 novemberében megjelent, gyorsan nagyon népszerű lett, és a játékosok vitték, mint a cukrot. Sikerét az is jól jellemzi, hogy a bemutatkozást követő évben azzal volt tele a világsajtó, hogy belekerült a Guinness-rekordok közé mint a leggyorsabban fogyó elektronikus eszköz. A szakma is el volt ájulva a kontroller lehetőségeitől.

Mark Wilson, a Co.Design újságírója Kinect-sirató cikkében felidézi akkori írását, amelyben arról áradozik, hogy a vezérlő milyen jól alkalmazkodik a kezelőjéhez, nem a játékosnak kell megtanulnia a játékvezérlő használatát, hanem a kontroller tanulja meg a játékost. A Time magazin már 2010 végén beválasztotta az egy hónappal korábban megjelent eszközt az év tíz legfontosabb mobil eszköze közé.

Akkor olyan jelentős újításokat hozott az egyébként sokáig a Wii játékkonzol ellenfelének tartott Kinect, hogy hamarosan elkezdték felfedezni más területek is. "Megjelenése óta többféle tanulmány, valamint konkrét kutatás is foglalkozott azzal, mennyi egyéb területen jelenthet előrelépést a mozgásérzékelős irányítás használata az orvosi informatikától a három dimenziós tervezési, modellezési, mérnöki feladatokig" – írtuk róla 2011 márciusában.

De nem csak a különböző iparágak, maga a Microsoft is dolgozott azon, hogy a technológiát alaposabban kiaknázza. Kísérleteztek például azzal, hogy 3D-s komputertomográf-felvételek manipulálásához, látássérülteket segítő eszközökhöz is felhasználják. És természetesen már akkor előkerült a kiterjesztett valóság is mint alkalmazási terület.

A technológia marad

Bár a kontrollerből 2012 januárjára már 18 millió darabot adtak el, utána gyorsan lassult az értékesítés. Ugyanakkor hiba lenne csak ebből megítélni a projekt sikerét. A Microsoft ugyanis nagyon jól tudta hasznosítani a konzollal szerzett tapasztalatait olyan területeken, melyek ma az innováció fő irányvonalát jelentik. A mozgás digitalizálásától a kiterjesztett valósággal kapcsolatos kutatásokon, a HoloLensen át az arcfelismerő technológiáig számtalan helyen alkalmazták és alkalmazzák mindazt, amit a Kinectbe – igaz, sokszor még csak kezdetleges formában – beletettek.

Konzumer tech

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.