A Time magazin összeállított egy listát az év tíz legjobb mobil eszközéről. A listába persze bárki könnyen beleköthet, de az eladások és népszerűség alapján jogos a rangsor, melyet az Apple és a Google ural.
Hirdetés
 
Ha körbenézünk a 2010-ben megjelent, szórakoztatásra vagy épp üzleti célra kitalált mobil eszközök között, talán találhatunk furcsábbat vagy épp innovatívabbat, mint amiket a Times szakértői összeválogattak. Egy azonban tény: a felsorolt eszközök általában valóban nagy hatást gyakoroltak a piacra, amely a legtöbbjük esetében az eladások és bevételek alakulásán is meglátszott. A lista a Times magaziné, de a kommentárokban megpróbáltunk utánajárni, valóban jogos-e a helyezés.

10. Nook Color Az e-könyv-olvasókkal szemben sokan azért táplálnak ellenérzéseket, mert nem tudtak megbarátkozni a lassan frissítő, színeket nélkülöző e-papírral. Idén páran piacra dobtak színes készülékeket, de ezek legtöbbje gyenge színminőségű, olcsó modell volt. A Barnes & Noble kiadóóriás által kiadott Nook Color azonban szinte iPad-szintű IPS érintőképernyővel érkezik, mégis  megmaradt a viszonylag olcsó, 250 dolláros (körülbelül 51 ezer forintos) szinten. Bár a készülék egyelőre csak a világ gazdaságilag boldogabb felén érhető el, szívesen kipróbálnánk.

Kapcsolódó írásaink:
Milliárdos üzlet az e-könyv
Több e-könyv fogy az Amazonon, mint hagyományos


9. Kinect Amikor a Wii játékkonzol megjelent, a világ alkalmi játékosainak nagy része leborult a giroszkópos kontroller és az ugrálós, csapkodós játékélmény előtt. Még az sem érdekelt sokakat, hogy maga a konzol technikailag elég szerény teljesítménnyel bírt... Épp ezért a Microsoft Xbox 360-hoz kifejlesztett interfész még nagyobbat durrant: egyrészt az Xbox maga erős alapot képez, másrészt a Kinecthez már semmilyen kontroller nem kell, a mozgásérzékelő a játékos mozdulatait veszi alapul. A nemzetközi trendek ráadásul ez esetben Magyarországon is érvényesek, a megjelenés napjaiban az érdeklődők szinte teljesen szétkapkodták a nyitókészletet.

Kapcsolódó írásunk:
Felhős partnereit kényezteti a Microsoft


8. Toshiba Libretto Tablet? Notebook? A mostanában aktuális vitát a Toshiba egy érdekes hibrid megjelenésére használta ki: a fizikai billentyűzet nélkül érkező Libretto W100 tulajdonképpen két, kihajtható érintőkijelző, melyet akár úgy is használhatunk, mintha az egyik oldal billentyűzetként működne. Az állítva könyvszerűen kinéző eszközt a gyártó okosan egyik marakodó fél kategóriájába sem sorolta be, hanem "Concept PC" névvel látta el, és limitált kiadásban értékesíti. Ki tudja, lesz-e helye a piacon? Mindenesetre az elképzelés a kissé borsos ár (1100 dollár, azaz közel 230 ezer forint) ellenére érdekes. Persze a gyártó a Folio 100 személyében a "hagyományos" tabletek piacán is tervez.

Kapcsolódó írásunk:
Táblatúltengés: érkeznek az LG és Toshiba tabletek


7. Apple TV Az idén újrafaragott termék furcsa koncepció, és rizikós kísérlet is egyben, ami a tartalmak birtoklását illeti. Csak semmi letöltés, és csak semmi tulajdon: minden tartalom csak streamelve, "alkalomszerű bérletként" érkezik. Ebből a szempontból valóban a 2010-es készülékek egyik érdekes darabja, ugyanis egyelőre nem tudni, rákapnak-e a felhasználók, akkor ugyanis megváltoztathatja a médiafogyasztás eddigi gyakorlatát. Épp ezért az idei listás helyezését egy-két év múlva tudjuk igazolni vagy elvetni.

Kapcsolódó írásunk:
Az Apple bemutatta őszi újdonságait


6. iPhone 4 Bár a vélemények az okostelefonok szerelmesek között is a végletekig megoszlanak az Apple legújabb telefonját illetően, és a megjelenés környékét is botrányok és furcsa antimarketing húzások sorozata tarkította, a negyedik generációs iPhone hatalmas kasszasiker. Három nappal megjelenése után 1,7 milliót adtak el belőle, és a diadalmenet azóta is töretlen. Technikailag pedig a 640x960 képpontos felbontású, valóban csodaszép kijelző, a frontoldali kamera és a FaceTime segítségével megvalósítható egyszerű videós csevegés érdemel dícséretet.

Kapcsolódó írásaink:

Nincs az a hiba, ami megállíthatná az iPhone 4-et
A Vodafone-nál is jön, a Telenornál viszont késik az iPhone 4


5. Nexus One Bár a Google első saját logós készüléke nem lett igazi kasszarobbantó, mégis helyet kapott a listán a HTC által gyártott készülék: a csúcskategóriás androidos készülékek sorát elindító Nexus One tulajdonosai egyébként mindmáig kiemelteknek számítanak a Google számára, a leghamarabb ők jutnak hozzá az operációs rendszer frissítéseihez is.

Kapcsolódó írásaink:
Az iPhone kihívói: támadnak az Androidok
Miért nem fogy a Nexus One?


4. Logitech Revue A díj csak félig a Logitechnek szól, a készülék ugyanis a Google TV egyik zászlóshajója. A technológia segítségével mindennemű átalakítás vagy kompromisszum nélkül használhatjuk többre eddigi tévénket: a hagyományos csatornakapcsolgatás mellett internetes böngészésre, alkalmazások letöltésére és futtatására, streamelt tartalmak lejátszására képes rendszer jóval "megengedőbb", mint az Apple megoldása, ám ennek sikere is csak pár év múlva lehet igazán mérhető.

Kapcsolódó írásunk:
Mindentudó tévé, hódító Android: a Google I/O második napja


3. MacBook Air 11" Az első olyan "általános" notebook, amely a hagyományos, merevlemezes tárolás helyett flash alapúval működik. A sikert ráadásul azzal érte el, hogy nem az új tároló módszer sebességbeli vagy egyéb műszaki előnyeit domborította ki, hanem szimplán hajszálvékony felépítésben érkezik. A tömegek (persze főképp a tengerentúlon) már rohantak is a boltokba, hogy utána minden ismerősüknek azzal villogjanak: az ő notebookjuk olyan vékony, mint a régiek fedele.

Kapcsolódó írásunk:
Csúcs negyedév, iPhone-rekord, megmentett Mac üzletág


2. Samsung Galaxy S 2010. mindenképp az Android éve volt az okostelefonok frontján. Az iPhone további sikerei ellenére egyre több készülék látott napvilágot a Google mobil operációs rendszerével felszerelve: 2010 harmadik negyedévében 9 millió új androidos telefont regisztráltak, tehát az újnonnan eladott összes okostelefon 44 százaléka a Google mosolyát szélesíti. A Galaxy S minden bizonnyal az idei év egyik legkifinomultabb androidos készüléke (mi is teszteltük, és hasonlóképpen szerettük), és piaci sikerében közrejátszott az okos pozicionálás is. Már indulásakor több szolgáltató kínálatában megjelent, így jóval könnyebb döntés volt a felhasználó számára egy ilyen készülék beszerzése.

Kapcsolódó írásunk:
Droidlesen: Samsung Galaxy S teszt


1. iPad Bár tablet létezett már az Apple modellje előtt is, az vitathatatlan, hogy az iPad valóságos forradalmat indított el. Megjelenése óta a gyártók folyamatosan hozzák ki saját verzióikat, a táblagépek piacán is elindult az operációs rendszerek háborúja, miközben úgy tűnik, a netbookok kihalása is nagyrészt az idei tabletes boomnak köszönhető. Bár ugyanúgy, mint az iPhone esetében, az iPad is egy tipikus "szeretem vagy gyűlölöm" kategória, ám a legnagyobb 2010-es trenddiktátor címe mindenképpen megilleti. A Magyarországra közel fél év késéssel beérkezett tablet mindemellett valóban jó megoldás arra, amire kitalálták: ultrahordozható internetező-multimédiás-mininotesz kiegészítőnek.

Kapcsolódó írásaink:
Két hónap, kétmillió eladott iPad
Támadnak a táblagépek: mindenki az iPad ellen
Ötszörösére nő két év alatt a tablet-piac

25 évre ítélték Sam Bankman-Friedet. Változott valami?

Csütörtökön megszületett az ítélet az FTX volt vezérigazgatójának ügyében: 57 éves korában szabadulhat.
 
Hirdetés

A NIS2-megfelelőség néhány technológiai aspektusa

A legtöbb vállalatnál a megfeleléshez fejleszteni kell a védelmi rendszerek kulcselemeit is.

Az uniós direktíva felpezsdíti a magyar kiberbiztonsági piacot, az auditokból átfogóbb képet kapunk a gazdaság és az ország kiberképességeiről is. Interjú dr. Bencsik Balázzsal, az SZTFH kibervédelmi igazgatójával.

a melléklet támogatója a RelNet Technológia Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.