Ha nem lenne a Samsung és az Apple, lassan a közép-kelet-európai okostelefon-piac is kínai gyártók háziversenyéről szólna. A Huawei a második, a villámgyorsan terjeszkedő Xiaomi már a negyedik legnagyobb szállító.

Az idei második negyedévben is a Samsung adta el a legtöbb okostelefont Közép-Kelet-Európában. Az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal többet, 4,9 millió eszközt szállított a térségbe. Jó eredményeit főként az idén látványosan megújult Galaxy A és J sorozatnak köszönhette. Bár a kereskedők és szolgáltatók bátran betáraztak Galaxy S8-ból is, az látszik, hogy néhány értékesítő kicsit túlbecsülte a Samsung csúcsmodellje iránti keresletet – íra legfrissebb elemzésében a Canalys piackutató cég.

Helycserés támadás az Apple és a Huawei között

A Huawei ismét ott lehet a képzeletbeli dobogó második fokán, miután a második negyedévben helyet cserélt az Apple-lel. A kínai márka 11 százalékot növekedve most a piac 12 százalékát tudhatja magáénak, amit 1,8 millió telefon eladásával ért el, ettől szűk 50 ezer darabbal maradt el az Apple. A Huawei termékei közül az alacsony, illetve közép-kategóriás modellek egyaránt népszerűek, de a P10 Lite-ból fogyott a legtöbb.
 

Az Apple, a Huawei és a Samsung által leszállított készülékek száma 2016 első negyedévétől

(Forrás: Canalys)


A Huawei korábbimpozícióját az Apple az iPhone 7 Plus vártnál sikeresebb bevezetésének. A második negyedév azonban ismét a kínai gyártóé volt a 11 százalék fölötti növekedéssel.

A vezető ötösfogatban van egy új szereplői is, a Xiaomi, ameyl egyből a negyedik helyre rakétázott, pedig csupán egy éve van jelent a régióban intézményesített formában is. A második negyedévben 1,1 millió okostelefon szállított a régióba, ezzel mindjárt negszerezte a piac 7 százalékát. A legkeresettebbek az olcsóbb Redmi kategória modelljei, ez is mutatja, hogy a térség országai továbbra is különösen ár-érzékenyek. A Redmi 4Aből például több mint 350 ezer darabot vettek át a kereskedők.

Mint korábban megírtuk, Európában a lengyel ABC Datával kötötte meg az első hivatalos disztribúciós szerződését a kínai gyártó. Azért döntöttek a lengyel cég mellett, mert annak a teljes közép-kelet-európai piacon meghatározó a piaci jelenléte (a lengyel IT-disztribúciós piac közel negyedét birtokolja, és övé a helyi távközlési cégekkel bonyolított mobilkészülék-eladások 60 százaléka).

A Xiaomi itthon is erősített

Bár az ABC Data magyar leányvállalatának vezetője nem tudta megmondani, hogy Magyarországon mikortól kerülnek fel a kínálatukba a Xiaomi-telefonok, az eszközöket több hazai webáruház is forgalmazza. (Információink szerint az Ingram Micronak már van Magyarországra vonatkozó nagykereskedői megállapodása is, ez ügyben kerestük a céget, de egyelőre nem értük el).

A kínai gyártó meg akarja ismételni otthoni riválisának, a Huaweinek a gyors sikerét – vélik az elemzők. Az ütemet talán igen, a módszert azonban nem, hiszen a Huaweinek komoly hálózati berendezésgyártó üzletága is van, melynek oldalvizén könnyebben be tudott kerülni a szolgáltatók készülékkínálatába. A Xiaominak más utat kell követnie, hiszen nincs hasonló társ üzletága. Nála a fontos, hogy mindenhol elérje a meghatározó kereskedelmi csatornákat.

 
Canalys CEE smart phone market 2017 Q2
Infogram


A kínai gyártók egyébként saját otthoni piacukon simán lenyomják a külföldi márkákat. A négy legnagyobb piaci szereplő, a Huawei, az Oppo, a Vivo és a Xiaomi az áprilistól júniusig terjedő időszakban az összes szállítás 69 százalékát jegyezte, ezzel még tovább erősítve vezető helyét a Kínában egyre gyengébben muzsikáló Apple-lel és Samsunggal szemben.

Harcban a magyarországi helyezésekért

A magyar piacon viszont egyelőre nincs az öt legnagyobb szállító között a Xiaomi. Nálunk is a Samsung a legnépszerűbb okostelefon márka, a koreai szállítót követi a Huawei és az Apple. Itthon nagyobb a harc a 3-6.helyekért, ahol a sorrend negyedévről-negyedévre változik az LG, a Sony és a Lenovo között.

Utóbbi gyártó tempót is váltott az év eleje óta: felhagy a saját márkás okostelefonokkal, és a  jövőben kizárólag a jóval erősebb Motorola márkára épít, melyet két éve vásárolt meg.

Vladislav Ivanov, a kínai cég Magyarországot is magában foglaló dél-kelet-európai régiójának a vezetője, a közelmúltban Budapesten úgy nyilatkozott, hogy az újramárkásításban nagy szerepe lesz az európai, ezen belül is a kelet-európai piacoknak. Itt mutatják be először az új okostelefon-portfoliót. A régiós listán a Lenovo egyébként az ötödik, 5 százalékos részesedéssel.

Mobilitás

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.