Már el is készült az első, korai prototípus. A lehetőségek szinte korlátlanok egy új eljárásnak köszönhetően.

A brit chipfejlesztő vállalat amerikai kutatókkal karöltve fejleszt emberi agyba ültethető implantátumot. Elsődleges cél a mozgásszervi bénultságban szenvedő, szélütésen átesett vagy Alzheimer kórral küzdő alanyok életszínvonalának javítása. Az új lapkák a koponyán belülre kerülnének a tervek szerint, szenzoros visszacsatolást biztosítva és a mindennapi feladatokat segítve ezáltal.

Csatlakozás a digitális világ és a testszövetek között

Az első, korai prototípus eszközök már létre is jöttek, de a végleges, kereskedelmi forgalomban kapható termékre még várni kell. Jelenleg az ARM processzorai azokba az implantátumokba kerülnek, amiket a Washingtoni Egyetem szenzomotoros kutatással foglalkozó központja (Center for Sensorimotor Neural Engineeering, CSNE) fejleszt.

A legnagyobb kihívás a működéshez szükséges energia biztosítása és az eszköz által generált hő, nyilatkozta a BBC-nek az ARM egészségügyi technológiákért felelős igazgatója. Peter Ferguson elárulta, hogy a CSNE ultrakicsi és nagyon alacsony energiaigényű chipeket kért tőlük a feladat megoldásához. Az első, bénulás utáni mozgáskészség helyreállítására vonatkozó korai kíséretek ígéretes eredményekkel zárultak.

Az MIT Technology Review szerint a kutatás végső soron elhozhatja az agyban kialakuló bonyolult jelek értelmezésének lehetőségét. Digitalizálásukkal elektronikusan feldolgozhatóvá válnak, ennek következtében pedig kvázi kívülről, számítógépes rendszerekkel lesznek irányíthatók a test izmai.

Szuperemberek kora

Nem az ARM az egyetlen, ami a kiborgok jövőjén dolgozik. Elon Musk a Tesla és a SpaceX alapítása után ismét új dologba fogott. A Neuralink nevű társaság talán a dél-afrikai származású amerikai üzletember eddigi legambiciózusabb projektjét gondozza: olyan technológiát fejleszt, amely a megszokottnál jóval hatékonyabb, közvetlen "szélessávú" kapcsolatot tenne lehetővé az emberi agy és a számítógépek, praktikusan a mesterségesintelligencia-programok között.
 


A kutatótársadalom egy része meg van győződve arról, hogy az emberiség elavulttá válik, ha nem él a kiborggá válás eszközeivel, lehetőségével. A kiborgok, mint entitások, már most elismertek a brit törvények szerint, miután Neil Harbrisson művész koponyaimplantátumot kapott színvaksága kezelése céljából. A kérdés tehát nem az, hogy lesznek-e szuperemberek, hanem az, hogy mikor bukkan fel az első néhány közülük.

Az elmélet ugyanis hiába tűnik egyszerűnek, a kihívás óriási. Az agyi jelek feldolgozásához hatalmas számítási teljesítmény kell, egy koponyába beleférő, átlagos mai system-on-a-chip (SoC) tudása pedig bőven elmarad a szükségestől. Arról nem is beszélve, hogy a fogyasztás csökkentése tekintetében is bőven van még mit tenni. És ott van még a biztonság kérdése is: a testbe ültethető elektronikus eszközök kívülről, vezetékek nélkül történő meghackelése elég régóta aggasztja a téma iránt érdeklődőket.

Cloud & big data

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.