A magyar leányvállalat indította Magyarországon az első vállalati akcelerátor programot. Nem a pénz a lényeg.
Hirdetés
 

Mintha elirigyelte volna a Deutsche Telekom startup-programjának sikereit a Telenor Magyarország. Csakhogy míg a német távközlési cég elsősorban versenyeket szervez, majd a győzteseket marketingtámogatással segíti, illetve lehetőség szerint becsatornázza őket a szolgáltatásaiba, addig a Telenor klasszikusabb befektetői utat követ.

A tegnap bejelentett Telenor Accelerate programban ugyanis a kiválasztott startupoknak indít akcelerátor programot. A kiválasztott induló cégek nem csak pénzügyi forráshoz jutnak, hanem szakértő mentorokat is kapnak maguk mellé. Az már csak hab a tortán, hogy emellett persze hozzáférnek a Telenor Csoport nemzetközi ügyfélköréhez és partnerhálózatához is.

Öt céget választanak ki

A Telenor Accelerate szeptemberben indul, kezdetben öt céggel, melyeket egy zsűri választ ki. A startupok először részt vesznek egy három hónapos, workshopokból és mentoring-foglalkozásokból álló fejlesztői programban, melynek során már a Telenor infrastruktúráján tesztelhetik elképzeléseiket, és kiaknázhatja a Telenor ügyfélkörében rejlő marketinglehetőségeket.

A vállalat öt, a magyar startupok világát jól ismerő mentort kért fel a programjához: Pistyur Veronikát, Varga Zoltánt, Oszkó Pétert, Várkonyi Balázst és Vinnai Balázst – ők tartják a három hónapos intenzív képzést.

Részesedést is vesz

A program része az is, hogy a Telenor részesedést vásárol a kiválasztott startupokban, akik maximum 10 millió forintot kaphatnak jellemzően 5-10 százalékos részesedésért. A támogatás teljes keretösszege egyébként 150 millió forint.

A nyertesek hozzáférés kapnak a Telenor Csoport ügyfélköréhez és partnerhálózatához tesztelési és marketing céllal. (Ez globálisan mintegy 200 millió egyéni és egymillió nagyvállalati ügyfelet jelent). A mentorálás, a workshopok és tréningek mellett kapnak infrastrukturális szolgáltatásokat is (irodák, teszteszközök, internet, felhős szolgáltatások).

A vállalat csereprogramokat is szervez a kezdő vállalkozóknak a Telenor ázsiai akcelerátor kezdeményezéseinek résztvevőivel.

A végső cél, hogy a startupokat a megfelelő mértékű növekedés után újabb befektetésekhez (angyal tőke, kockázati tőke) juttassák.

Kezdőket keresnek meghatározott témakörökben

A programba olyan, a fejlődés korai szakaszában járó startup csapatokat várnak, melyek pénzügy-technológia, mobil egészségügyi, oktatási, szórakoztatóipari, elektronikus és mobilkereskedelemi, kommunikációs, játékfejlesztési, IoT-s, m2m, felhős, mobilalkalmazás- vagy hardverfejlesztési projekten dolgoznak. Feltétel, hogy legyen az internetre csatlakozó termékükből prototípus.

A programra csak magyar vagy magyarországi székhelyű csapatok jelentkezhetnek. Ez utóbbi kitétel azt jelenti, hogy bármely európai startup jelentkezhet, ha megfelel a fenti feltételeknek, valamint ha már van Magyarországon bejegyzett cége, vagy vállalják, hogy létrehoznak magyarországi céget. A jelentkezőknek azt is vállalniuk kell, hogy az akceleráció idejére Budapestre költöznek. A csapatoknak ugyanis szeptembertől decemberig idejük túlnyomó részét termékfejlesztésre, valamint a Budapesten és Törökbálinton zajló akcelerációs foglalkozásokon való részvételre kell szánniuk.

Mobilitás

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.