A dél-koreai vállalat CES-en megtartott keynote előadását meghökkentő új ötletek, csilivili robotok helyett a környezettudatosság témája uralta.

A szórakoztató elektronika csúcskiállításaként számon tartott CES-re a meghatározó vállalatok jellemzően igyekeznek mindent és még egy kicsit többet is belezsúfolni az eseményen tartott nagy sajtótájékoztatójukba. A változó időket mutatja, hogy a világ egyik legjelentősebb elektronikai gyártója ezúttal nem futurisztikus, jellemzően sosem megvalósuló koncepciókkal, sci-fi regényekbe illő megoldásokkal próbálta felhívni magára a figyelmet, hanem a felelős, környezettudatos életre helyezte a hangsúlyt.

A Samsung jövőképe szerint úgy kell kihasználni a technológia nyújtotta előnyöket, hogy közben bolygónkat is óvjuk. A vállalat az egyén felelősségét is hangsúlyozza, mivel a klímaváltozás hatásai közös erővel csökkenthetők. A cég a maga részéről ennél jóval többet tehet, hiszen a dél-koreai gyártó évente félmilliárd eszközt dob piacra.

Nagy méret, nagy felelősség

Ekkora volumennél már egészen apró változtatások is komoly eredményeket hoznak. Például a memóriacsipek gyártási folyamatánál bevezetett anyagfelhasználást és energiaigényt csökkentő módosításoknak köszönhetően tavaly 700 ezer tonnával csökkent a károsanyag-kibocsátás mértéke.

Ami a jelent és a közeljövőt illeti, a cég tévéi és kijelzői idén 30-szor annyi újrahasznosított anyagot fognak tartalmazni, mint a 2021-es modellek. Az elképzelések alapján pedig három éven belül a gyártószalagról leguruló minden telefon és használati eszköz tartalmaz majd újrahasznosított anyagokat.

Az energiafelhasználás csökkentését segítheti a cég napelemes távirányítóinak továbbfejlesztett változata, amely a környezetében jelen lévő rádióhullámok segítségével minden pillanatban képes töltődni. A technológiai más termékekbe is utat talál, ami a kitűzött cél szerint 200 millió elem kidobásától tehermentesítheti a világot. A témában tett másik vállalás szerint 2025-re minden Samsung tévé és telefontöltő közel nulla fogyasztással rendelkezik majd készenléti üzemmódban.

A cég iparágakon átívelő együttmúködésekkel is igyekszik a felelős gyártó képét erősíteni. Erre a Patagonia ruházati vállalattal közös projektet hozták fel példaként, amelynek keretében a mosógépekből a környezetbe kerülő mikroplasztik mennyiségét igyekeznek közös munkával redukálni.

És egy kis tech

A fentiek mellett jutott azért néhány perc konkrét új termékek, megoldások bemutatására is. Ezek jobbára az okosotthon-koncepciójának erősítését szolgálják, illetve további lehetőséget adnak a fogyasztóknak arra, hogy saját ízlésükre, igényükre szabott termékeket kaphassanak.
 


A legérdekesebb kütyünek a nagyjából virágvázányi méretű The Freestyle tűnt. Ez tulajdonképpen egy hordozható, bárhol felállítható, hangszóróval rendelkező projektor, amely akár 100 hüvelykes tévét is képes csinálni akármelyik falból. Az intelligens eszköz alkalmazkodik a környezeti körülményekhez (fényviszonyok, felület színe stb.), és ezeknek megfelelően állít a vetített képen. Napfényben úszó szobában azért ne várjunk csodát az egyébként 370 ezer forint környékén hamarosan itthon is kapható eszköztől.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.