A dél-koreai vállalat CES-en megtartott keynote előadását meghökkentő új ötletek, csilivili robotok helyett a környezettudatosság témája uralta.

A szórakoztató elektronika csúcskiállításaként számon tartott CES-re a meghatározó vállalatok jellemzően igyekeznek mindent és még egy kicsit többet is belezsúfolni az eseményen tartott nagy sajtótájékoztatójukba. A változó időket mutatja, hogy a világ egyik legjelentősebb elektronikai gyártója ezúttal nem futurisztikus, jellemzően sosem megvalósuló koncepciókkal, sci-fi regényekbe illő megoldásokkal próbálta felhívni magára a figyelmet, hanem a felelős, környezettudatos életre helyezte a hangsúlyt.

A Samsung jövőképe szerint úgy kell kihasználni a technológia nyújtotta előnyöket, hogy közben bolygónkat is óvjuk. A vállalat az egyén felelősségét is hangsúlyozza, mivel a klímaváltozás hatásai közös erővel csökkenthetők. A cég a maga részéről ennél jóval többet tehet, hiszen a dél-koreai gyártó évente félmilliárd eszközt dob piacra.

Nagy méret, nagy felelősség

Ekkora volumennél már egészen apró változtatások is komoly eredményeket hoznak. Például a memóriacsipek gyártási folyamatánál bevezetett anyagfelhasználást és energiaigényt csökkentő módosításoknak köszönhetően tavaly 700 ezer tonnával csökkent a károsanyag-kibocsátás mértéke.

Ami a jelent és a közeljövőt illeti, a cég tévéi és kijelzői idén 30-szor annyi újrahasznosított anyagot fognak tartalmazni, mint a 2021-es modellek. Az elképzelések alapján pedig három éven belül a gyártószalagról leguruló minden telefon és használati eszköz tartalmaz majd újrahasznosított anyagokat.

Az energiafelhasználás csökkentését segítheti a cég napelemes távirányítóinak továbbfejlesztett változata, amely a környezetében jelen lévő rádióhullámok segítségével minden pillanatban képes töltődni. A technológiai más termékekbe is utat talál, ami a kitűzött cél szerint 200 millió elem kidobásától tehermentesítheti a világot. A témában tett másik vállalás szerint 2025-re minden Samsung tévé és telefontöltő közel nulla fogyasztással rendelkezik majd készenléti üzemmódban.

A cég iparágakon átívelő együttmúködésekkel is igyekszik a felelős gyártó képét erősíteni. Erre a Patagonia ruházati vállalattal közös projektet hozták fel példaként, amelynek keretében a mosógépekből a környezetbe kerülő mikroplasztik mennyiségét igyekeznek közös munkával redukálni.

És egy kis tech

A fentiek mellett jutott azért néhány perc konkrét új termékek, megoldások bemutatására is. Ezek jobbára az okosotthon-koncepciójának erősítését szolgálják, illetve további lehetőséget adnak a fogyasztóknak arra, hogy saját ízlésükre, igényükre szabott termékeket kaphassanak.
 


A legérdekesebb kütyünek a nagyjából virágvázányi méretű The Freestyle tűnt. Ez tulajdonképpen egy hordozható, bárhol felállítható, hangszóróval rendelkező projektor, amely akár 100 hüvelykes tévét is képes csinálni akármelyik falból. Az intelligens eszköz alkalmazkodik a környezeti körülményekhez (fényviszonyok, felület színe stb.), és ezeknek megfelelően állít a vetített képen. Napfényben úszó szobában azért ne várjunk csodát az egyébként 370 ezer forint környékén hamarosan itthon is kapható eszköztől.

Piaci hírek

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.