A szolgáltató kivezeti a VoIP alapú alkalmazásokra vonatkozó korlátozást.

A VoIP alapú alkalmazások, szolgáltatások használata egyre nagyobb arány a felhasználók körében. A Skype, Viber, WhatsApp, és hasonló applikációk képességei kellő fejfájást okoznak a mobilszolgáltatóknak, mivel az ezeken keresztül folyó szöveg, vagy hang alapú kommunikáció nem az operátor hálózatán jelenik meg, ami forgalomcsökkenést és ezzel együtt bevételkiesést okozhat.

A Voda lépte meg elsőként

A hazai szolgáltatók a tendenciára az említett VoIP alapú appok blokkolásával, korlátozásával reagált, de most a Vodafone úgy döntött, hogy teljes egészében kivezeti ezt a gyakorlatot a cég díjcsomagjaiból. A szigor egyébként eddig is az olcsóbb, kisebb adatforgalmat, SMS-t tartalmazó díjcsomagra előfizetőket érintette, azokat nem, akik a prémium, jellemzően korlátlan mobilnet forgalmat biztosító csomagokra fizettek elő.

Április 1-jétől a Vodafone Magyarország minden jelenleg forgalmazott, mobilinternet hozzáférést is tartalmazó lakossági előfizetéses csomagjában szabadon, korlátozás nélkül lehet használni VoIP, azaz internet protokoll alapú hang- és üzenetküldő alkalmazásokat, jelentette be Diego Massidda vezérigazgató. Mindez tehát a jelenlegi lakossági Go, Go+, valamint a Red csomagok előfizetőire, a MobilNet (Basic, M, L, XL) mobilinternetes adatcsomagok felhasználóira és az Üzleti Red, a Vállalkozói Fix és Osztható csomagok előfizetőire vonatkozik.

A cég közleményében felhívja a figyelmet, hogy hazánkban a Vodafone vezette be elsőként a korlátlan hívás és SMS küldés lehetőségét, és most szintén az elsők között vezeti ki a VoIP korlátozást és teszi szabadon használhatóvá az internet alapú hanghívást, illetve chat szolgáltatást kínáló alkalmazásokat. A három cég üzleti lépéseit ismerve ez valószínűleg hamarosan azt eredményezi, hogy a másik két szolgáltató is megteszi ezt a lépést, azaz a Telekom és Telenor ügyfelek is megszabadlhatnak a VoIP tiltásától.

Mobilra költözik a magyar

A Vodafone lépését értelmezhetjük a netsemlegesség elvéhez való igazodásként, de talán közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy az operátor hálózatát használó UPC Mobil legutóbb bejelentése is kényszerítő erővel hatott. Az MVNO frissen bemutatott, korlátlan adatforgalmat tartalmazó csomagjai ugyanis alapból mentesek bármiféle, VoIP alapú korátiozástól.

Emellett a Voda természetesen a trendeket is ki szeretné kiszolgálni. Az eNET legfrissebb felmérése szerint a felnőtt magyar internetezők 62 százaléka használ okostelefont, és 51 százalékuknak mobilinternetes előfizetése is van hozzá - az elmúlt másfél évben 15 százalékkal nőtt az okostelefont használók tábora az internetezők körében.

A mobil tehát elsődleges net elérési eszközzé kezd válni, ami akkor is fontos mozzanat, ha tudjuk, hogy az okostelefon tulajdonosok 55 százaléka mobilinternetet és WiFi-t is használ, 36 százalék csak WiFi-n keresztül kapcsolódik a netre, és mindössze 3 százalék az, aki kizárólag a mobilinternetet veszi igénybe.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.