Magyarországon is használják az érintett hibrid, ún. PET/CT és SPECT/CT képalkotó eszközöket.

Az ICS-CERT (Industrial Control System Cyber Emergency Response Team) a múlt héten adott ki egy figyelmeztetést a Siemens biztonsági közleményei nyomán, melyekben orvosi képalkotó berendezések néhány típusának támadhatóságára hívja fel a figyelmet. A berendezések egyik fontos közös pontja, hogy Windows XP-re épülnek.

Kilenc éve javított hiba köszön vissza

Hiába állította le a Microsoft a Windows XP támogatását 2014 tavaszán, nagyon sok olyan területe volt, ahol az XP gyors kiváltására rövid időn belül semmi esély sem volt. Annak idején a bankautomatákat érintő problémákkal a Bitport is foglalkozott.

Bár mára az operációs rendszer részesedése nagyon lecsökkent, különösen vállalati környezetben, még bőven marad belőle annyi példány, hogy képes legyen komolyabb problémákat okozni (http://bitport.hu/keves-xp-is-kepes-nagy-bajt-csinalni.html). Kritikus helyzetben – például a WannaCry felbukkanásakor – a Microsoft még rendkívüli frissítést is kiadott hozzá.

Most viszont a Siemens berendezéseiben olyan XP-sérülékenységre figyelmeztet az orvosieszköz-gyártó, melyeket a Microsoft réges-rég javított, ám a frissítés valamiért a Siemens PET/CT és SPECT/CT típusú képalkotó készülékeit elkerülte.

A hibát a Microsoft egy 2008-as közleményében orvosolta. Az annak idején kritikus besorolást kapott, mivel többek között távoli jogosulatlan kódfuttatást tesz lehetővé az XP-nél (és a Windows Server 2003-nál). A Microsoft közelménye szerint a hibát exploitok készítéséhez is jól lehet alkalmazni.

Előkerült egy klasszikus károkozó is

A javítatlanság azért is probléma, mert a múlt évben ismét felfedeztek olyan támadásokat, melyeket a Conficker malware segítségével és a fenti hiba kiaknázásával hajtottak végre. Azaz itt egy klasszikus kártékony program és egy klasszikus hiba talált egymásra. (A Conficker, melynek neve állítólag az angol configure és a német ficker, azaz köcsög szóból származik, már 2009-ben az egyik legveszélyesebb és leggyakrabban használt károkozó volt.)

Az ICS-CERT közleménye szerint nem ismertek olyan esetek, melyekben kihasználták volna ezt a biztonsági rést, ugyanakkor a kockázat magas, mert a hiba segítségével már alacsony szakértelemmel is támadhatók a berendezések.

A Siemens elkészített a javítást. Annak telepítéséig azonban a cég azt javasolja, hogy ha azt a körülmények lehetővé teszik, a képalkotó eszközöket kapcsolják le a hálózatról, és csak a frissítések telepítése után csatlakoztassák újra.

Biztonság

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.