A vállalat a saját márkás táblagép után bejelentette vadonatúj mobil operációs rendszerét. A Windows Phone 8 ránézésre nagyon egyben van, bár az előzőleg kiadott WP7-es készülékek frissítésére nem lesz lehetőség. A fejlesztők így is jól járnak.
Miután kiderült, hogy a Microsoft Surface néven saját Windows 8-as táblagépet dob piacra, a San Franciscó-i Windows Phone Summit rendezvényen bejelentették a Windows Mobile 8 operációs rendszer érkezését is. Az új kiadás legfontosabb jellemzője, hogy – szemben a Windows CE alapú 7.x verziókkal – már ugyanarra az NT kernelre épül, mint a desktop- és táblagép-orientált Windows 8. A közös kódbázis elsősorban az alkalmazásfejlesztés szempontjából látványos dolog, amennyiben nem kell kétszeresen elvégezni a munkát a különböző Windows-platformok alatt.

Kicsi és nagy változások  A WP8 már kiadásakor is támogatja majd a kétmagos processzorokat, de a rendszer elméletben 64 processzormagot tud kezelni, így a hardverválaszték a későbbiekben bővülni fog. Az első készülékeket háromféle, 800×480-as, 1280×768-as vagy 1280×720-as képernyőfelbontással gyárthatják, bár az utóbbi kettő egyelőre furcsának tűnik. Az újdonságok teljes listája itt olvasható, a magunk részéről a legérdekesebbnek a natív NFC támogatást, a VoIP-integrációt – ami nem korlátozódik a Skype-ra –, az Internet Explorer 10 böngészőt, a Nokia NAVTEQ térképszolgáltatását, illetve az Apple Passbook-ra hajazó Wallet Hubot találtuk.





A Windows Phone 7-ből ismert, csempékből álló kezelőfelület és a kezdőképernyő is kozmetikai kezelésen esett át. Ez többek között abban nyilvánul meg, hogy a felhasználók a korábbinál sokkal jobban személyre szabhatják annak felépítését, például a csempeméretek változtatásával. Apróságnak tűnik, de eltűnt a jobb oldalról az a fekete csík is, amelytől sokakat a rosszullét környékezett, ahányszor csak rápillantottak egy WP7-es képernyőképre. A változás természetesen nem érinti a Metro GUI alapvető koncepcióját, ami minden szempontból a Windows Phone leginkább meghatározó eleme.

A WP7 is fejlődik  A Microsoft szűkszavúnak bizonyult a korábban Apollo néven beharangozott rendszer megjelenését illetően, és továbbra is csak annyit árult el, hogy ősszel teszi elérhetővé új szoftverét. Annyi azért valószínű, hogy ez nem november harmincadikát jelenti, hiszen a vállalatnak elemi érdeke, hogy minél hatékonyabban meglovagolja az ünnepi bevásárlási időszakot. Bár a jelek szerint a Microsoft rájött, hogy akkor is a végfelhasználókat kell meggyőznie, ha céges felhasználásban szeretné viszontlátni készülékeit, az új WP8 vállalati funkcionalitása is kibővült. Ilyen újdonságnak számítanak az eszközmenedzsment-lehetőségek, a BitLocker titkosítás vagy a házon belüli alkalmazás-piacterek működtetése. Ez többek szerint kegyelemdöfést jelent a küszködő BlackBerrynek.




A Microsoft ezúttal határozottnak tűnik, és a WP8 személyében minden szempontból versenyképes operációs rendszert kínál a vásárlóknak, ami ráadásul versenyképes hardveren futhat majd. A Windows Phone-os alkalmazások száma már bőven átlépte a 100 ezres határt, ami egyrészt messze elmarad a versenytársak kínálatától, másrészt viszont tekintélyes szám, ami az új felállásban gyorsan növekedhet a Windows 8 megjelenésével. A bejelentések kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a WP7-es appok gond nélkül futnak az új rendszeren is, míg a jelenlegi WP7-tulajok a Windows Phone 7.8-as frissítés keretei között minden lehetséges funkciót megkapnak, amivel az új kiadás is rendelkezik, kivéve mondjuk a natív kódokat vagy a hardverfüggő NFC-t.

iPad-gyilkos vagy gyors bukás lesz az új Microsoft-tablet?
TecTile: a Samsung rágyúr az NFC-re

A WP8 tehát sokkal inkább előrelépés, mint kiszúrás a hűséges Windows Phone-felhasználókkal – a piacvezető Android legújabb verziója egyébként az összes androidos okostelefon 7 százalékán fut, ami 8 hónappal a megjelenés után nem annyira acélos eredmény. Valószínű, hogy a változások rövid távon nehézségeket okoznak majd a Microsoftnak, leginkább pedig udvari beszállítójának, a Nokiának. Ezzel együtt örömteli, hogy az okostelefon-vásárlók nem csak a kék és a piros kapszula közül választhatnak, és biztosan lesznek, akik meglévő készülékük lecserélésekor élni is fognak a lehetőséggel.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.