Hivatalosan is megerősítést nyert, hogy az új mobil Windows teljes egészében szakít a korábbi változataival. A Windows Phone 7 egyáltalán nem lesz kompatibilis régi önmagával, ám a Microsoft reményei szerint végre felzárkózhat a piachoz.
A Microsoft mobil operációs rendszereit akkor kezdték fejleszteni, amikor a mai formájukban létező okostelefonok még a tervezőasztalokon sem igen léteztek. Marketing szempontból persze jól hangzott, hogy ez az egyik legrégebbi mobil oprendszer, ám a gyakorlatban ez mást jelentett. A mai okostelefon-piac dinamikus, friss szereplői mellett szép csendben elöregedett a Windows. A rendszernek már azelőtt is rengeteg megoldatlan problémája és elvarratlan szála volt, mielőtt a gyors sikert elkönyvelő iPhone OS, majd később a nyílt forrással hódító Android berobbant volna a köztudatba. A szintén nem túl fiatal Symbian pedig élemedett kora ellenére frissen tudja tartani magát, többek között folyamatos foltozgatásaival.

A 6.5-ös Windows Mobile csupán óvatosabb ráncfelvarráson esett át, és a gyártók többsége továbbra is arra kényszerült, hogy saját "shellekkel", egyedi kezelőfelületekkel fedjék el a Microsoft szoftverén tátongó különböző hiányosságokat.

A mobilpiaci részesedések jól mutatják, hogy a Microsoftnak lépnie kell. Tavaly világszerte a Microsoft rendszerei csupán az okostelefonok 8,8 százalékán futottak, ami 2008-hoz képest több mint öt százalékos csökkenést jelent. A piac 47,2 százalékát a Symbian uralja, a Research In Motion (RIM) által fejlesztett BlackBerryk négy százalékot javítva 20,8 százalékon végeztek 2009-ben, az Apple pedig 5,5 százalékos növekedés után 15,1 százalékos piaci részesedéssel zárta az előző évet.

Gyökerestül | A Microsoft most már hivatalosan is bejelentette, hogy előre menekül: a Windows Phone 7-et teljesen új alapokra helyezi. Ez egyrészt előnyös, mert a rendszer végre az elvárt színvonalon teljesíthet, ám hátránya is van, mégpedig az, hogy semmilyen eddigi mobil-windowsos alkalmazás nem fut majd rajta, és a korábbi verziókról frissíteni sem lehet - vagyis egy teljesen új operációs rendszer születik.

A Windows Phone 7 alapja egyrészt a Silverlight lesz, amelyet sokan jó ideig csak megkésett Flash vetélytársnak tartottak, de aktuális verziója már kezd valóban saját arcot és egyéni funkcionalitást kapni. Az operációs rendszer másik pillére az XNA, amely segítségével az alkalmazásokat fejleszthetik a rendszerre. Bár maga a Windows Phone 7 teljesen megújul, a fejlesztők számára már jól ismert mind a Silverlight, mind pedig az XNA, mivel az ezekhez kapcsolódó fejlesztőeszközök PC-n és más platformokon (például a Zune médialejátszón, az Xbox 360 játékkonzolon vagy a multimédiás csodaasztalon, a Surface-en) már jó ideje használatban vannak.

Belső szabványosítás | Ez egyrészt tehát azt jelenti, hogy akik az előző Windows Mobile verziókra fejlesztettek, most bizony kénytelenek lesznek átállni egy új rendszerre mind fejlesztőeszközökben, mind pedig gondolkodásmódban - viszont azok, akik eddig minden egyéb Windows-alapú eszközre fejlesztettek, csak pont a külön eszközöket és elveket igénylő mobil operációs rendszer alá nem, most eddigi Xbox, Windows vagy más fejlesztéseik mellé könnyen odailleszthetik a telefonokra szánt alkalmazásokat is.

A Microsoft tehát egyre inkább belátja, hogy uniformizálni kell, és különböző eszközei, rendszerei között sokkal könnyebb átjárhatóságot kell biztosítania annak érdekében, hogy a fejlesztők könnyen és nagyobb kedvvel ontsák magukból az alkalmazásokat - szinte platformfüggetlenül.

A Windows Phone 7-tel kapcsolatban további bejelentések is várhatóak a közeljövőben, többek között a San Franciscóban zajló Game Developers Conference-en és egy jövő heti Las Vegas-i rendezvényen. Ezek valószínűleg még több részletet fednek fel az új mobil rendszer "motorjáról" és újdonságairól.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.