A Shapr3D azzal vált híressé, hogy egy tableten, konkrétan az iPad Prón biztosított professzionális tervezési lehetőséget.

Hamarosan Windowson is elérhetővé válik a magyar Shapr3D 3D-s tervezőszoftvere, melyet eredetileg kifejezetten iPad Próhoz fejlesztettek – jelentette be a fejlesztő cég. A 2015-ben alapított vállalat alkalmazása nagyon gyorsan befutott. Olyan látványos megoldásokra képes, hogy az Apple már 2016-ban betette azok közé az alkalmazások közé, melyekkel az iPad Pro képességeit demózta. Sikere azonban nem csak ennek köszönhető, sokat nyomott a latba, hogy a fejlesztőknek sikerült megoldaniuk a 3D-s tervezést egy viszonylag erőforrás-hiányos környezetben, egyszerű eszközökkel, ráadásul kiterjedt kompatibilitással.

A cég angyal befektetője Weiszbart Zsolt, aki amellett, hogy tizenhét éven át irányította a magyar IFS-képviseletet, agyalként is kifejezetten sikeres. Ő volt például a Deloitte 2014-es Fast 50 listájára is felkerülő Team Distinction első befektetője, melyet a Skyscanner még abban az évben fel is vásárolt, de a Juhász Márton irányította Now Technologiesba is beszállt.

Felnőtt a Surface a feladathoz

A Shapr3D eredendően az iPad Pro kínálta erőforrásokra épített. Olyan eszközt akart a tervezők kezébe adni, amely az Apple Pencillel kezelhető, kellően gyors és szemléletes, hogy a tervezőmérnökök akár egy hosszabb repülőút alatt is tudjanak dolgozni az aktuális munkájukon. Tehát itt nem csupán valamiféle vázlatkészítési lehetőségről van szó, hanem valódi tervezésről, aminek eredményét vissza lehet tölteni a CAD programba, hogy ott megkapja a végső formáját.

A iPaden futó rendszer nem saját 3D modellezési rendszert használ, hanem a Siemens Parasolid és D-Cubed technológiáját. A munkát nagyban könnyíti, hogy a 3D-s modelleket nem kell helyben létrehozni, hanem áthozhatók a CAD-programból, de akár a kézi vázlatok is importálhatók a Shapr3D-be, hogy azokon dolgozzon tovább a tervező, most már lényegében valós CAD-környezetben.

Mint a cég közelmúltban kiadott közleménye írja, a Microsoft Surface-ek is eljutottak arra a szintre, hogy alkalmasak ilyen jellegű alkalmazások futtatására. Ezért a startup megkezdte szoftvere Windowsra történő portolását. Ehhez közel duplájára, negyven főre gyarapszik a fejlesztőcsapat a budapesti központban.
 


Más vonalon is erősített a cég: februárban leigazolták Weiszbart korábbi cégének, a Team Distinctionnek az egyik alapítóját, Kapui Ákost a VP of engineer posztra. A startup, amely külföldi befektetőktől (InReach Ventures, Lifeline Ventures) kapott 2017 végén 1,3 millió dollár kockázati tőkét, Németországban, az USA-ban és Kínában tervez terméktámogató és értékesítést segítő irodát nyitni.

Piaci hírek

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.