Virtuális asszisztens kerül az amerikai keresővállalat következő generációs Android Wear okosóráiba.

Két új okosórán dolgozik a Google. Habár hivatalosan a vállalat nem kívánta megerősíteni az Android Police értesüléseit, utóbbi nagyon magabiztosan állítja, hogy a birtokába jutott információk valósak. Ebből adódóan a cikkünkben látható kép nem a várható kinézetet tükrözi, csupán illusztráció.

Egyedi képességek

Az Android Wearbe illeszkedő időmérő eszközök legfontosabb újdonsága a Google Assistant integrációja lesz. A várhatóan Nexus márkanév alatt megjelenő készülékek virtuális asszisztense mély integrációt kap a környezetfüggő figyelmeztetésekkel. Noha ennek részletei még nem ismertek, ez várhatóan extra, más gyártók modelljeiben meg nem jelenő képességeket jelent. Amint az Sundar Pichai korábban a Nexus eszközökről kijelentette, ezek az okoskészülékek új, exkluzív szoftveres tudással lesznek felvértezve.

Mindazonáltal nem az egyetlen belső újdonsága lesz a készülékeknek. A kezelőfelület átdolgozásával gyorsabb hozzáférést nyújtanak majd az értesítésekhez, információkhoz, médiavezérlő elemekhez, vagy bármely olyan funkcióhoz, amit az órák tulajdonosai gyakran használnak. Olyanformán kell ezt elképzelni, mint egy, az olvasatlan Gmail üzeneteket mutató szám, egy másik időzóna ideje, a következő találkozóig hátralevő idő, a megtett lépések száma és így tovább.

Két modell

Mindkét okosóra kör alakú kijelzőt kap a kiszivárgott információk szerint. A nagyobb, 43,5 milliméteres átmérőjű példány egyelőre Angelfish kódnév alatt fut. Három gombbal rendelkezik és meglehetősen testes darab: 14 milliméteres a legvastagabb pontján. Erre valószínűleg a hosszú (hosszabb) üzemidőt biztosító nagyobb akkumulátor miatt volt szükség. Várhatóan rendelkezik majd GPS-szel, LTE támogatással és pulzusmérésre is képes lesz, így akár edzésekhez is használhatóvá válik a sötétszürke (titán) külsővel bíró Angelfish.

Swordfish kódnév alatt fut a második, valamivel kisebb, 42 milliméteres átlóval rendelkező okosóra. A modellre csak egyetlen gomb jutott, mely mellé mindössze 10,6 milliméteres vastagság társul. Noha ez a legtöbb, napjainkban kapható okosóránál vékonyabbá teszi, a Pebble Time Roundot nem előzi meg – utóbbi 7,5 milliméteres paraméterrel dicsekszik. Várhatóan három színben válik majd elérhetővé: ezüst, titán és rózsaarany közül választhatnak a leendő vevők. LTE és GPS támogatás ebben a típusban is lesz, a pulzusmérés azonban valószínűleg kimarad.

Tényleg szükség van rá?

Habár az Android Wear sokat fejlődött debütálása óta, az okoseszközök eladásai nem lőttek ki olyan mértékben, ahogyan azt a Google várta. Ennek egyik fő oka, hogy a Wear legfőbb támogatója, az LG jó ideje nem jelentett be új eszközt (és az Urbane 2nd Edition LTE is késve, ráadásul limitált formában vált elérhetővé). A kisebb gyártók Android Wear készülékei sem tolonganak, igaz, néhány réspiacon, mint divatos kiegészítő, már megtalálták a maguk közönségét.

LG Urbane 2nd Edition LTE - igazi niche termék

Ez a viszonylagos sikertelenség, a nagyobb tömegek irányából mutatkozó érdektelenség vezethetett oda, hogy a Google úgy döntött, saját márkás órát tervez az Android Wear képességeinek jobb bemutatásához. Az sem kizárt, hogy piaci erejét kihasználva lenyomhatja az okosórák árait - ez persze már inkább találgatás, mintsem konkrétum.

Konzumer tech

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.