Ha azt akarja, hogy papírja legyen a felhőben csücsülő virtuális gép megsemmisítésére, akkor ezt önnek találták ki!

Valószínűleg nincs olyan, a felhős adattárolással kapcsolatos kifogásokat soroló lista, amelyiken nem szerepelne előkelő helyen az adatvédelem. Ráadásul kétféleképpen is. Egyrészt: a szolgáltatók milyen módon tudja biztosítani üzemzavar esetén az ügyfél adatainak a visszaállítását? Másrészt: a szolgáltatók milyen módon tudja biztosítani üzemzavar esetén az ügyfél adatainak tökéletes, visszaállíthatatlan törlését? A Blancco ez utóbbira fejlesztett megoldást.

Az adattörlés ma még egy olyan problémakör, amelyre viszonylag kevés figyelmet fordítanak a szervezetek. Pedig már az Információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. is tartalmaz erre vonatkozó előírásokat például a személyes adatok tekintetében. A törvény meghatározza az adattörlés fogalmát is: "az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk többé nem lehetséges". Az adat életciklusának végén azonban a vállalati biztonság szempontjából is fontos a tökéletes adattörlés, hogy az üzletmenetre kritikus adatok semmiképpen se kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Olykor ugyanis a már elavult adatok is hordozhatnak kritikus információt, ám maguk az adatok – épp elavultságuk miatt – már nem kapnak kellő figyelmet.

Felülírással töröl, és papírt is ad róla

A Blancco VMware vCloud Eraser nevű megoldását a felhős adattárolás iránti bizalmat növelheti, ugyanis a segítségével a WMware vCloud Directort használó szolgáltatók auditálható adattörlési szolgáltatást is nyújthatnak ügyfeleiknek.

A szoftver, melyet a finn cég a VMware technológiai partnerprogram kereteiben tervezett és fejlesztett, lényegében a vCloud Director biztonsági központjának adattörlési lehetőségeit egészíti ki. A vCloud Eraser integrálható a vCloud Directorba, így ez utóbbi kezelőfelületén törölheti a szolgáltató a szükségtelenné váló virtuális gépeket. A törlés során a Blancco minősített algoritmusok segítségével felülír minden tárterületet, melyet a megsemmisített virtuális gép használt, majd jegyzőkönyvet állít ki az adattörlés bizonyítékaként.

És hogy ez miért fontos? Egyrészt nyilván a tanúsítvány miatt. Másrészt azért, mert Markku Willgren, a Blancco felelős vezetője, szerint átlagosnak mondható informatikai módszerekkel is vissza lehet állítani a virtuális szerverek adatait, ha azokat nem minősített módon, felülírással törölik. Ez az adattörlési szolgáltatás egy újabb lépés afelé, hogy a felhőalapú adattárolási szolgáltatások jobban igazodhassanak az ügyfelek belső adatvédelmi rendelkezéseinek és a hatályos jogszabályoknak is.

Cloud & big data

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.