Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.

Jelentős eredményeket hozott egy agyi implantátummal végzett kísérleti projekt, amelynek köszönhetően a gerincsérülés miatt mozgásában korlátozott önkéntes komoly fejlődést tudott elérni. A Nature-ben nemrégiben publikált tanulmány ezt a nagyjából két éve tartó munkát foglalja össze.

A projekt a genfi Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatóihoz köthető, akik a páciens agya és a gerinccsatorna alsó részében található idegek között egy baleset miatt részlegesen elvágott kapcsolatot elektronikai és informatikai megoldások bevetésével teremtették újra.

Az agy-gerinc interfész (brain-spine interface - BSI) működését két fő elem együttműködése teszi lehetővé. Az egyik egy közvetlenül az agykéregbe épített implantátum, amelyet pontosan oda helyeztek, ahol a csípő és a lábak izmainak mozgásáért felelős utasítások "születnek". Az itt keletkező agyi aktivitást a fejre helyezendő vevőegység érzékeli, majd továbbítja egy hátizsákban hordható számítógéphez, ami a bejövő adatok alapján igyekszik kitalálni a gondolatban megfogalmazódó mozgássort. Utóbbit aztán elektromos impulzusok formájában eljuttatja a gerinc alsó traktusába, ahová szintén egy implantátumot helyeztek, hogy az mesterséges úton tudja "értesíteni" a beérkező feladatról az érintett idegpályákat.
 

A rendszer működését magyarázó ábra a tanulmányból


Az elképzelést végül nagy siker koronázta. A páciens sok gyakorlás és rehabilitációt követően mára eljutott oda, hogy (némi kartámaszték segítségével) nemcsak sík terepen, de lépcsőn is képes közlekedni. A fejlődés annyira látványos volt, hogy a kutatók a laborban használható konstrukciót idővel egy otthoni változattal toldották meg, ami egy kerekes járókereten tartalmazza az összes szükséges elemet.

A projekt tagadhatatlanul legérdekesebb eleme az, hogy a beteg mozgási rendszerének stimulálása bizonyos fokú természetes regenerációt indított be - emeli ki a The Register beszámolója. Ahogy az a tanulmányhoz készített videófelvételeken is látható, a több mint egy évtizede balesetet szenvedő páciens immár a BSI aktív támogatása nélkül is képes néhány lépést megtenni mankóval. Ez leginkább úgy lehetséges, hogy a rendszeres gyakorlatozás következtében új idegi kapcsolatok alakultak ki a gerincvelőben, aminek következtében részlegesen újraépült a kapcsolat a lábak és az agy között.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.