Sok iparág még nem készült fel a nagy mennyiségű, strukturálatlan adattömeg felhasználására, ezen belül is a közműveknél jelentkezik a legtöbb probléma – derül ki egy friss felmérésből.
Az Oracle július elején közzétett tanulmányában több száz észak-amerikai vezető osztályozta, hogy vállalata mennyire készült fel az adatrobbanás kihívásaira, akár a megfelelő infrastruktúra kiépítésének, akár az összegyűjtött adatok elemzésének szempontjából. Az anyagból kiderül, hogy a big data, vagyis a hagyományos adatbázis-kezelő készségek határait feszegető adattömeg egyelőre nem annyira volumenében, mint inkább a feldolgozás, illetve az adatfajták és -források sokféleségének miatt jelent túl nagy falatot.

Döglött bitek  A felmérésben résztvevők túlnyomó többsége, 94 százaléka tapasztalta, hogy az elmúlt években majdnem kétszeresére emelkedett a begyűjtött és jól-rosszul menedzselt adatok mennyisége. Majdnem ugyanennyien, 93 százalékban azonban úgy ítélték meg, hogy cégük bevételeket veszít, amiért képtelen az összeszedett információt megfelelően hasznosítani. A legnagyobb problémát a válaszadók fele abban látja, hogy az adatokat nem mindig tudják a gyakorlatban is kamatoztatható képességekké alakítani.

A legtöbben az adatok összegyűjtését és tárolását még megoldják, ám adattudósok (data scientist) hiányában nem sokat érnek vele. A helyzet különösen érdekes azokon a helyeken, ahol valamilyen formában már okos mérés (smart metering) rendszereket alkamaznak. Itt az adatmennyiség növekedése 180-szor (!) nagyobb, mint a hozzájuk hasonló, de az okos mérőket még nem adaptáló cégeknél. Mivel a smart metering elsősorban a közműszolgáltatókra jellemző, nem csoda, hogy az ott dolgozó vezetők tízből négyen a legrosszabb osztályzatokat adták maguknak a big data felkészültségre vonatkozóan.

Miért kell foglalkozni adatelemzéssel?
Hamarosan indul a hazai okos mérés mintaprojekt

Ennyi adatot termelünk minden egyes percben

A sereghajtók között találjuk a közszférát és az egészségügyi szervezeteket is, a gyenge pontok között pedig előkelő helyen szerepel a szakértelem, illetve az adatok értelmezésének és vizualizálásának hiánya. Ebben sokszor a menedzsment is ludas: a különböző vezetők – a közműszolgáltatók esetében például a mérésekért felelős szakemberek és az üzleti elemzők – teljesen eltérően ítélik meg a helyzetet, ami azt jelzi, hogy a vállalatoknak nincs egységes adatkezelési stratégiájuk, az elszigetelt adatsilók viszont nyilvánvalóan kevesebb értéket hordoznak.

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.