Egy nemzetközi kutatás során több ezer munkavállalót kérdeztek arról, miként viszonyulnak az irodán kívüli munkavégzéshez. A válaszokból kiderült, hogy nemcsak többet dolgoznak, de kevesebb bérért is hajlandók elvégezni az emberek ugyanazt a munkakört, amennyiben helytől függetlenül tehetik mindezt.

A hálózati megoldásokban kiemelkedő szereplőnek számító Cisco Systems megbízásából készült az a nemzetközi felmérés, amelynek során 13 ország 2600 munkavállalóját kérdezték arról, miként vélekednek a helyhez nem kötődő munkavégzésről.

A Connected World Report elnevezésű felmérés Afrikán kívül minden kontinensre kiterjedt, ám Magyarország sajnos nem szerepel az európai országok között. A megkérdezettek felét informatikai területen dolgozók, a maradékot pedig nem IT-s munkavállalók tették ki.

Papucsban is megy A válaszadók 60 százaléka vélekedett úgy, hogy a hatékony munkavégzésnek egyáltalán nem alapvető feltétele az, hogy a dolgozó egy dedikált munkahelyen végezze el feladatait. Igaz, ez az arány Európában és az Egyesült Államokban alacsonyabb volt, míg elsősorban Indiában, Kínában és Brazíliában az átlagnál lényegesen magasabb volt az irodán kívüli munkavégzés elfogadottsága.

A vállalati információkat és alkalmazásokat már most irodán kívül is használni tudó munkavállalók közel fele arról számolt be, hogy a lehetőség miatt napi 2-3 órával többet dolgozik, mint korábban. Ebben persze az is benne van, hogy ilyen feltételek mellett a munkavállaló saját maga tudja eldönteni, hogy osztja be idejét, tehát elképzelhető, hogy a rendes munkaidő egy részében személyes ügyeit intézi.

Egyenlő munkáért kevesebb pénzt A kötetlen munkavégzés munkavállalói fogadtatását jól jellemzi, hogy háromból két válaszadó arra is hajlandó lenne, hogy kevesebb bérért végezze el ugyanazt a munkakört, amennyiben rugalmasan dönthetne időbeosztásáról, és nem volna kötelező a napi 8 órás jelenlét az irodában. Egy jól szervezett vállalatnál ezzel a módszerrel javulhat a lojalitás és a munkafegyelem is.

Nem szükséges csúcstechnológia a távmunkához
Munkavégzés a strandról

Természetesen ez a fajta szabadság számos problémát is felvet. A megkérdezett informatikai szakemberek 57 százaléka szerint a biztonsági kérdések jelentik a legfőbb akadályát a több helyről történő munkavégzésnek. Szintén jelentős volt azok száma, akik a céges erőforrások szűkösségében illetve a munkatársak nem megfelelő szakértelmében látják a bevezetés buktatóit.

Képzés nélkül nem megy A biztonsági kockázatok egyébként nem kizárólag technológiai eszközökkel mérsékelhetők, hiszen a dolgozók megfelelő tájékoztatása, képzése, valamint a jól körülhatárolható mozgásteret engedélyező vállalati szabályzatok legalább ennyire fontosak.

Ezt György László, a Cisco Magyarország ügyvezetője is megerősítette, aki szerint a felmérés azt jelzi, hogy – főként a tudásalapú munkahelyeken nagyon nagy szükség lenne a távmunka kereteinek biztosítására, illetve ezzel párhuzamosan a vállalati szabályzatok felülvizsgálatára, a végfelhasználók képzésére, valamint a dolgozók és az informatikai részlegek közötti kapcsolat erősítésére, a bizalom növelésére. „A vállalatok növekedési esélye, hatékonysága, versenyelőnye és kockázatkezelési képessége nagyban függ attól, hogy az informatikai részleg mennyire képes építeni ezekre a kapcsolatokra” – tette hozzá.

Hajmeresztő vallomások A probléma sokrétűségét jelző, meglehetősen riasztó adat szerint a megkérdezettek 58 százaléka bevallotta, hogy már megengedték vállalaton kívüli személyeknek, hogy felügyelet nélkül használjanak céges számítógépes eszközöket.

További gondot jelenthet az is, hogy a munkaerő helyhez kötöttségének megszűnésével párhuzamosan nő az adatvesztés veszélye. A megkérdezett informatikai szakemberek mintegy negyede arról számolt be, hogy az elmúlt egy év során a dolgozók rendelkezésére bocsátott eszközök negyedét ellopták vagy elvesztették.

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.