A közelmúltban elfogadott „játékgép-törvény” erősen kihatott a magyar IT-piacra is. A törvény következtében a hazai informatikai kkv-kat mintegy 5 milliárd forint veszteség érte.
Mintegy 5 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el a hazai kis- és közepes informatikai vállalkozások a játékgépekkel kapcsolatos, egymással ellentétes parlamenti döntések miatt – közölte Laufer Tamás az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozás szűk egy éve informatikai fejlesztésekre sarkallta a piac szereplőit, ám idén megtiltotta a működésüket. Az ilyen döntési folyamatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egyébként is jelentős szakemberhiánnyal küzdő szakma egy része elhagyja az országot – tette hozzá. Pedig az IVSZ elnöke szerint az informatikai és távközlési szektor főszerepet játszhatna a magyar szakképzett munkaerő itthon tartásában.

Beruházásoktól esik el az ország Ez nagyon fontos lenne, hiszen egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon és ezen belül a kiemelten szaktudás igényes hazai IKT-szektorban a jól képzett szakemberek, ezen belül a frissen végzett diplomások hiánya, elvándorlása, ami tovább gyengítheti az egyébként is régóta szakember hiánnyal küszködő szektort. Emiatt komoly beruházásoktól is eleshet Magyarország, például azért mert a nemzetközi cégek egyre több infokommunikációs termék gyártását hoznák vissza elsősorban a nehezen áthidalható kulturális különbségek miatt a távol-keletről a kelet-közép-európai térségbe.

Laufer javaslata az, hogy a kormány az összességében 100 milliárd forint értékben exportáló szoftverfejlesztő cégek csoportjával kössön stratégiai megállapodást. „Egy modern, munkalapú társadalomnak erős pillérét kell, hogy képezze a magasan kvalifikált, minőségi munkavégzés. Magyarország nem mondhat le a fejlődésről, a haladásról, a világ modern közművéről, az internetről. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a világ technológiai fejlődésével ne tartson lépést. Gyengélkedő informatika és távközlés esetén nincs jövő, nincs fejlődés.” – idézi az IVSZ-elnököt a szövetség közleménye.

Go East! Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár Laufer Tamás felvetésére reagálva az IVSZ-t felkérte, hogy delegáljon tagokat a kormányközi vegyes-bizottságokba. Ez egy első és fontos lépés lehet abban, hogy szoftverexporttal foglalkozó hazai cégek számára új üzleti lehetőségek nyíljanak, például az Azerbajdzsánban, Kínában, Oroszországban és Szaúd-Arábiában felállított kereskedőház révén, vagy az egészségügyi informatika fejlesztésében, valamint a kormány által nemrégiben Kuvaitban kötött innovációs együttműködésben.

Megjegyzendő, hogy ma a magyar szoftverfejlesztés élcsapatát jelentő vállalkozások – a Prezi.com, a LogMeIn, a BalaBit vagy a Usteam – elsősorban a nyugati piacokon keresztül jutott el más, akár ázsiai piacokra is. Ugyanez igaz az egyik legnagyobb hazai szoftverfejlesztő kapacitással bíró EPAM-ra is, amely elsősorban az amerikai piacra dolgozik, bár jelen van például Oroszországban és Kazahsztánban is. Vagy a szintén kiterjedt külkapcsolatokkal rendelkező IND Group is jó pozíciókkal rendelkezik a német nyelvű piacokon amellett, hogy szállít megoldásokat a régió majd' minden országába és a Közel-Keletre is.

E-közigazgatás és digitális szakadék az Infotér programjában
Egyre több hazai informatikai cég dől be

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.